Ce jucătoare: Serena Williams o învinge pe Anett Kontaveit într-un meci ca în vremurile bune. Povestea continuă!

Treizecizero | 1 septembrie 2022

La aproape 41 de ani, și după ce a dat aproape toate semnele că nu mai poate atinge un astfel de nivel, Serena e, dintr-o dată, din nou în formă.

US Open este oferit de

Serena Williams este altceva. Și jucătorii ‘altceva’ pot face lucruri neobișnuite.

Serena a învins-o pe Anett Kontaveit, numărul 2 mondial, într-un meci superb pe Arthur Ashe: 7-6, 2-6, 6-2, în două ore și jumătate, ea obținând calificarea în turul al treilea la US Open și amânându-și astfel, din nou, finalul carierei.

„După ce am pierdut setul doi, mi-am zis că să dau totul, că s-ar putea ca asta să fie totul”, a spus Serena. „Nu mă grăbesc să plec. Iubesc publicul ăsta și a mai rămas ceva în mine”.

A fost un meci de o intensitate foarte ridicată și de un nivel impresionant, cu cele două jucătoare duelându-se în schimburi de mare calitate. Serena a câștigat în tiebreak un prim set incredibil de curat, în care a plouat cu winnere de ambele părți; Anett a jucat aproape ireproșabil în setul al doilea, dar americanca a gestionat decisivul într-un mod specific marilor campioni. Și-a ridicat mult nivelul, a luat repede un avans și a ținut apoi cu dinții de el, supraviețuind momentelor grele de pe final, înainte de a închide meciul.

Serena o va întâlni în turul al treilea pe Ajla Tomljanovic.

A fost victoria cu numărul 367 într-un Grand Slam pentru Serena. Doar Roger Federer are mai multe (369). Dar în ritmul în care a intrat acum Serena, n-ar fi exclus să aibă timp să depășească această cifră.

*

E ușor să pui asteriscuri la aproape orice, dar e foarte dificil în cazul acestui rezultat. Aici nu a fost ca-n meciul cu Kovinic, cu emoții, cu ceva poticneli și cu o adversară timidă. Serena a avut în față o jucătoare de calitate, care a jucat foarte bine, care a câștigat azi puncte care ar prinde orice selecție de highlights, și pe care a învins-o cinstit, după două ore de tenis de cel mai înalt nivel. Un nivel ridicat la care Serena, după toate probabilitățile, părea că nu se mai poate întoarce. Revenirea ei de la Wimbledon a fost ratată, aparițiile din Canada și Cincinnati au fost un fiasco, primul tur a fost trecut cu un oftat general de ușurare, pentru că probabil nimeni, în afară de Kovinic, nu și-ar fi dorit un final amar de carieră, încă din primul tur.

Dar iată cât de mult contează contextul în care se joacă un meci, spunem asta de fiecare dată. De aceea tenisul e atât de diferit față de orice alt sport. Felul în care se poate schimba totul de la un tur la altul, de la un turneu la altul, e întodeauna subestimat.

În cazul Serenei, ea a trecut de la stresul inimaginabil al turului întâi, mereu greu pentru oricine, cu retragerea iminentă, fără meciuri în picioare, fără victorii, la o situație cu totul diferită. Cu numărul 2 în lume dincolo de fileu, Serena era, practic, outsider în ochii tuturor; dar un outsider cu un sprijin enorm în spate și cu puțin spre nimic de pierdut. Asta a ajutat-o să joace mai liber. Apoi, victoria din primul tur i-a adus încrederea atât de necesară. Asta a ajutat-o să joace cu o atitudine incomparabilă cu ultimele ei apariții. Încrederea s-a transferat, înainte de toate, în serviciu. De acolo, în lovituri. În deplasare, în acoperirea terenului. Și, când meciul a atins nivelul maxim de intensitate și de dificultate, Serena a făcut ceea ce a făcut în atâția și atâția ani: și-a ridicat nivelul undeva unde adversara n-a mai putut ajunge.

Sigur, a ajutat stilul de joc al lui Kontaveit; la prima lor întâlnire, erau destule semne de întrebare despre cum va putea gestiona Serena un meci cu o jucătoare atât de sus în clasament, în condițiile în care ultimele ei ciocniri cu sportive de un nivel asemănător (Bencic și Raducanu) s-au terminat rău pentru ea. Dar s-a simțit repede că Serenei simte bine mingea lui Anett, iar concursul de big-hitting nu era ceva care să-i displacă, la urma urmelor. Estona i-a dat în destule ocazii ritm, iar câtă vreme serviciul a ajutat-o să pornească de pe o poziție ascendentă, pe Serena n-a deranjat-o să se întreacă în viteză, forță și acuratețe cu Kontaveit, care nu-i genul de jucătoare care s-o deranjeze cu varietate și cu schimburi excesiv de lungi. Din perspectiva asta, următoarea adversară va fi pe același tipar, așa că Serena, de asemenea la prima întâlnire a carierei cu Tomljanovic, trebuie că privește cu încredere și spre această partidă. Probleme mai mari ar putea să apară din optimi. Deși cele două seeded players din zonă, Fernandez, finalista de anul trecut, și Krejcikova, au ieșit și ele, Liudmila Samsonova, care a câștigat două titluri recent, se profilează o amenințare mult mai mare.

Când serviciul a căzut, la fel ca și concentrarea ei o vreme, Serena a coborât și ea pe pământ, iar aerul din tribunele de pe Ashe a dispărut cu totul; în setul doi, Kontaveit a părut unplayable, citind fiecare serviciu ca pe o carte deschisă și intrând în fiecare punct determinată parcă să lovească mingea în cel mai bun mod omenește posibil. Estona n-a mai putut însă oferi aceeași intensitate când miza a fost infinit mai mare, în decisiv.

În ceea ce ar fi putut fi ultimul set al carierei ei, Serena a făcut break-ul pentru 2-0, apoi, după ce a fost întoarsă a doua oară de la un 40-0 pe serviciu și și-a pierdut avantajul break-ului, l-a obținut iar, distanțându-se la 3-1. Game-urile pentru 4-1 și 5-2 au fost veritabile bătălii, cu Serena dând totul ca să treacă linia de sosire, înțelegând că un hold e echivalent practic cu victoria. Pe care a obținut-o, la capătul unui meci pe cinste.

Ultimul dans poate să continue. Și, la cum arată lucrurile în turneu, s-ar putea să mai dureze.


Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi