Ce e de urmărit săptămâna aceasta: Federer la Istanbul, Murray la Munchen

Treizecizero | 27 aprilie 2015

După o săptămână de tenis bun la București, ne întoarcem la televizoare și laptopuri. O serie de turnee mai mici pregătesc terenul pentru câteva săptămâni intense de zgură

Campionul săptămânii trecute – Kei Nishikori

Înainte de brief-ul săptămânii în curs, o privire către cea anterioară. Pe lângă Angelique Kerber și Guillermo Garcia Lopez, Kei Nishikori a întregit lista campionilor. 11 ani la rând au câștigat spaniolii turneul de la Barcelona, în opt dintre aceste ediții numele campionului fiind unul singur: Rafa Nadal. În aceste condiții, doi ani la rând în care steagul Japoniei e trecut în dreptul câștigătorului unui turneu de zgură jucat în Spania sună un pic ciudat. Dar Kei Nishikori, campionul în cauză, sare de la un an la altul praguri pe care Japonia nu le-a mai atins în tenis. Apărarea titlului lui Kei e cu atât mai relevantă cu cât Barcelona n-a avut un tablou ușor, turneul de 500 atrăgând o mulțime de jucători importanți. Întrebarea în ce-l privește pe Kei este dacă va mai putea să-și apere și cealaltă performanță importantă din Spania, adică finala de la Madrid. Și, mai mult, dacă va reuși să-și ducă forma și la Paris, unde anul trecut a plătit prețul accidentării suferite în finala cu Nadal de la Madrid și a fost eliminat încă din turul inaugural.

Istanbul defilează cu Federer și Dimitrov la prima ediție

BNP Paribas Istanbul Open este primul turneu ATP organizat vreodată în Turcia, iar felul în care au reușit turcii să-și facă intrarea nu e deloc rău: l-au convins pe Roger Federer să ia startul, chiar dacă apariția elvețianului la un astfel de turneu, în săptămâna premergătoare Madridului, e un pic curioasă. Dacă toate speculațiile presei străine se vor adeveri, Federer va sări însă peste Roma. 

„French Open este cu siguranță un obiectiv mare pentru mine, dar ca să joc bine acolo am nevoie de încredere și să-mi ridic nivelul, și sper să fac asta la Istanbul, sper să joc cât mai multe meciuri aici, preferabil să și câștig turneul”, a spus Federer, care e prezent pentru prima oară în Turcia.

Eliminat timpuriu la Monte Carlo, Roger va căuta să se revanșeze cu un al treilea titlu al anului (și al 11-lea al carierei pe zgură), iar tabloul ar trebui să-i ușureze intrarea în formă pe zgură. Drumul lui spre finală îi cuprinde pe Nieminen, Gimeno Traver, Giraldo sau Melzer. Partenerul său de afiș va fi Grigor Dimitrov, cealaltă captură importantă a Istanbul Open. Afară de cei doi, tabloul cuprinde nume normale pentru un 250 de zgură aflat la prima ediție: Cuevas e favorit 3, iar Giraldo, cap de serie 4.

Federer debutează în turneu miercuri, posibil chiar împotriva unui turc, Marsel Ilhan, ceea ce ar însemna o dublă lovitură de imagine pentru organizatori.

Andy Murray începe lucrul cu Jonas Bjorkman la Munchen

Absent din motive cât se poate de serioase de la Monte Carlo, Andy Murray recuperează cu apariția de la Munchen, alt 250, dar cu un tablou ceva mai solid. Scoțianul debutează cu învingătorul dintre Struff și Zverev, apoi i-ar avea pe drumul spre finală pe Rosol și pe Bautista-Agut sau Tomic. Murray va lucra cu Jonas Bjorkman la Munchen, iar rolul suedezului va fi mai important decât se anunțase inițial, pe măsură ce Amelie Mauresmo, însărcinată, va lipsi din circuit. 

Fabio Fognini, recent câștigător cu Rafa Nadal, dar învins clar a doua zi de Andujar, e și el pe tablou, la fel ca finaliștii de la Barcelona (Andujar) și București (Vesely). După două semifinale consecutive în săptămânile anterioare, Gael Monfils s-a retras în ultima clipă de pe tablou.

Estoril, cu Kyrgios și Coric

Al treilea 250 al săptămânii, cel din Portugalia, îi are ca favoriți 1 și 2 pe Feliciano Lopez și Kevin Anderson. Nu e însă exclus ca interesul mai mare să-l stârnească doi dintre puștii promițători ai noului val, e vorba de Nick Kyrgios și Borna Coric. Ultimul a mai adăugat o victorie relevantă la palmares, trecând deja în turul al doilea în detrimentul lui Chardy. Mai e pe tablou un contingent de jucători în căutare de puncte și victorii de moral, precum Almagro, Mayer, Gasquet sau Robredo. Campionul de la București, Guillermo Garcia Lopez, e și el aici. 

Praga, pentru contingentul cehesc

Petra Kvitova lipsește, ce-i drept, dar restul jucătoarelor de top din Cehia sunt prezente la startul primei ediții a Prague Open. Pe lângă Pliskova, Strycova și Safarova, pe tablou mai sunt destule nume bune pentru un International, precum Kuznetsova, Cornet, Giorgi sau Bencic. Irina Begu era și ea pe lista favoritelor, dar a cedat deja, învinsă tot de o jucătoare din Cehia, Siniakova. Monica Niculescu o va întâlni pe D. Kovinic, jucătoare venită din calificări.

Marrakech    

Turneul marocan – tot International – încheie lunga listă a turneelor mici din această săptămână, cu Garbine Muguruza pe post de cap de serie 1, iberica acceptând un wildcard. Mai sunt Bacsinszky, Svitolina sau Pennetta. 

 

Alte info, pe scurt

Novak Djokovic are cea mai mare diferență față de locul 2 înregistrată în istoria ATP, cu un avans de 5.460 de puncte față de Federer. Calculul nu ține însă cont de inflație, mai exact de schimbările făcute de ATP de-a lungul timpului în ce privește punctajul acordat pentru câștigarea trofeelor. Spre exemplu, dacă punctajele de azi ar fi fost în efect în 2006, diferența dintre Federer și Nadal ar fi fost de peste 7.000 de puncte, față de aproximativ 3900 de puncte în valoarea de atunci, cu aceleași competiții în calendar.

Rafa Nadal nu va primi statut prioritar din partea Roland Garros când se vor anunța capii de serie. Francezii admit, totuși, că au luat în calcul. Vom avea un sfert Djokovic – Nadal? Amănunte, aici. 

Jo Wilfried Tsonga spune că și-a schimbat cu totul filosofia de pe teren și că e dispus să accepte oricâte rezultate proaste e nevoie, înainte ca rezultatele să se vadă. „Am 30 de ani, trebuie să schimb ceva”, spune francezul. „Lucrez la felul în care mă comport pe teren. Înainte, la momentele de joc prost aș fi urlat, aș fi exprimat frustrarea cumva. Acum țin totul în interior, încerc să nu mai arăt nicio emoție. De ce? Încerc să devin mai pozitiv, să nu mă mai las afectat de energii negative. Așa voi putea trece peste momentul de acum. Da, m-am înhămat la ceva foarte greu, va fi nevoie de mult timp și multă răbdare, s-ar putea să fie nevoie de săptămâni, de luni, dar sunt gata să accept consecințele. Să vorbim din nou peste trei luni. Am jucat niște finale, am câștigat niște turnee, dar vreau să realizez lucruri pe care nu le-am mai reușit niciodată. Vreau să progresez cât pot, ca să n-am regrete pe urmă”, a spus Tsonga.  

Kei Nishikori conduce în clasamentul titlurilor câștigate de tenismenii de 25 de ani sau mai tineri. Nishikori are 9 titluri ATP, urmat de Raonic cu 6 și de Grigor Dimitrov, cu 4. Însă generația Under 25 nu are niciun Masters sau Grand Slam în cont, cifră care exprimă cât se poate de pragmatic chinurile acestei generații, dominată autoritar de Big Four și de restul veteranilor de top.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi