Capitolul "Fedberg": Federer îl aduce în staff pe Stefan Edberg, dă restart pentru 2014

Adrian Țoca | 28 decembrie 2013

Din punct de vedere al fanilor, alăturarea Federer – Edberg e „the dream move”. Pentru mulți dintre fanii de vârsta a doua ai elvețianului, Stefan Edberg a fost jucătorul preferat acum câteva generații. Parteneriatul arată bine pe hârtie, dar va fi el eficient în realitate?

Anii 80 sunt din nou la modă. ATP ar putea foarte bine să-și centreze o campanie de imagine în jurul acestor perechi stelare care s-au conturat în circuitul masculin, despre care Rafa Nadal spune că aduc un farmec aparte circuitului. După Ivan Lendl și Boris Becker, un alt mare campion de acum mai bine de două decenii va lucra împreună cu unul dintre numele strălucitoare de acum. Iar când numele în cauză este cel al lui Roger Federer, toată lumea se oprește și ascultă.

„Sunt fericit să anunț că, începând cu Melbourne, Stefan Edberg se va alătura lui Severin Luthi în echipa mea”, a scris, așadar, Roger Federer pe pagina sa de Facebook, un anunț care confirmă zumzetul insistent din ultimele săptămâni. Imediat după ce elvețianul a dezvăluit că el și Edberg au lucrat o săptămână împreună în Dubai, s-a speculat din plin că parteneriatul celor doi va deveni unul de lungă durată. Întors la el în țară, suedezul s-a arătat flatat și, deși antrenoratul nu l-a atras în mod deosebit până acum, s-a declarat gata să pună umărul la scosul căruței lui Federer din mlaștina unde s-a împotmolit anul trecut, când o avalanșă de probleme de sănătate, decizii neinspirate și circumstanțe „pe care nu le-am mai întâlnit până acum” l-a scos pe multiplul campion de Slam în decor.

Dar ce va însemna, de fapt, acest parteneriat? Deocamdată, ca și Becker – Djokovic, el aduce mai multe întrebări decât lămuriri. Vedem câteva dintre ele în concluziile care urmează. Un lucru e cert. Doar pentru că „optzeciștii” revin atât de în forță în circuit, nu vă așteptați ca, dintr-o dată, toată lumea să vină brusc la fileu. „Faptul că mă pregătesc cu Edberg nu înseamnă că voi juca mai mult serviciu – vole”, a spus Federer. „Oamenii au multe idei preconcepute. Dacă te antrenezi cu Muster, de exemplu, asta nu înseamnă că o să te pună să lovești toate mingile de la trei metri distanță de baseline. Similar, faptul că te antrenezi cu Edberg nu înseamnă că te vei năpusti la fileu la fiecare punct”.

Amănuntul „10 săptămâni”

În primul rând, a nu se trece prea ușor peste un detaliu care e posibil să fi scăpat nebăgat prea mult în seamă, în agitația și efuziunea creată de anunțul elvețianului. Declarația lui precizează destul de clar un lucru, anume că Edberg îi va fi alături „cel puțin 10 săptămâni”, cu start de la AO. Cum Federer a anunțat că intenționează să joace „full schedule” în 2014, zece săptămâni nu înseamnă mare lucru în marea schemă a lucrurilor. Probabil, Edberg îl va însoți pe Federer la cele patru Slamuri (adică deja opt săptămâni dintr-un foc) și la alte două, trei turnee importante. Sau va sări peste cele din urmă, dar i se va alătura lui Roger în perioadele de pregătire pe care Federer le mai inserează în sezon (spre exemplu, între Miami – Madrid sau post Wimbledon). Noul parteneriat e diferit, așadar, de ceea ce vor încerca Becker și Djokovic, care vor lucra full-time împreună. Cu alte cuvinte, nu e cazul să căutăm prea multe semnificații într-o colaborare care se va derula pe segmente limitate de timp.

În plus, mai e un detaliu care o să afecteze destul de mult evoluția lucrurilor. În ciuda intențiilor sale în ce privește programul de turnee, Federer a mai subliniat că va conta decisiv în selecția competițiilor la care va fi prezent felul în care va evolua sarcina soției sale. În 2014, Mirka și Roger vor deveni din nou părinți, și n-ar fi o surpriză ca elvețianul să sară peste unele turnee. Federer, într-un interviu pentru Baz Online: „Depinde. Partea bună în ATP e că poți reacționa rapid. S-ar putea ca în unele săptămâni să joc mai puțin, iar în altele mai mult”.

Data trecută când fostul lider mondial a devenit părinte, în 2009, Federer a încheiat anul cu 2 titluri de Slam și două finale. 

Statutul real al lui Edberg și rolul lui Severin Luthi

În continuarea ideii de mai devreme, termenul corect pentru poziția lui Edberg probabil că nu este cel de antrenor, ci mai degrabă de consultant. Ca și în cazul lui Annacone (care, la rându-i, lipsea la o serie de turnee), Edberg va lucra împreună cu Luthi, lucru specificat de Federer în interviul citat. „Severin rămâne antrenorul meu, restul staff-ului, cu Pierre Paganini și Stephane Vivier, rămâne la fel”. Până și comunicatul oficial, o perlă de PR grijuliu, cum observa cineva pe Twitter, nu doar că-l protejează pe Luthi, ci are grijă să îi sublinieze cât se poate de bine rolul. Comparativ, în cazul Djokovic – Becker, Marian Vajda a fost trimis destul de clar în linia a doua. E o diferență majoră între „ni se alătură în echipă” și „este noul head-coach”.

Întrebarea pentru Edberg

Așadar, Stefan Edberg revine în forță în tenis, în condițiile în care fosta glorie suedeză a fost destul de puțin implicat în fenomen în ultimii ani, dacă nu chiar deconectat. Fără experiență în antrenorat, Edberg trece direct la volanul celei mai de preț mașini din circuit, iar timpul nu e de partea lui. Cu cel îl va putea ajuta Edberg pe Federer de aici înainte?

Federer spune că lipsa experienței ca antrenor nu e un factor: „Au fost foarte puțini cei la care m-am gândit că ar putea să ni se alăture. Am avut o serie de discuții foarte bune, fiecare a rămas cu ceva nou în urma lor. Edberg a răspuns întrebărilor mele foarte bine, și chiar dacă n-a mai antrenat, compensează cu ceea ce a trăit ca jucător. Are o atitudine foarte pozitivă, se bucură mult de tot ceea ce face, iar asta e important pentru mine”.

Ce poate aduce Edberg nou pentru Federer?

Din punct de vedere al fanilor, alăturarea Federer – Edberg e „the dream move”. Pentru mulți dintre fanii de vârsta a doua ai elvețianului, Stefan Edberg a fost jucătorul preferat acum câteva generații. Cei doi lucrând împreună acum e ca un fel de retrăire a tinereții, ca un arc peste timp pentru mulți dintre acești fani, dar și pentru cei mai tineri, care vor avea ocazia să-și îmbogățească evantaiul de posibile modele cu unul dintre „cei mari”, mai puțin (spre deloc) prezent în prim-plan până acum. Rafa avea dreptate: carisma va fi maximă. Poate cei mai eleganți doi tenismeni din istorie își unesc ideile, energiile și eforturile cu un scop comun. Și tocmai aici ar putea fi o problemă.

În același interviu citat, Federer spune că „pot să vorbesc cu Edberg de pe poziții egale”, cu referire la punctele lor comune în stil și în carieră. Asemănările de personalitate dintre cei doi sunt numeroase, ori nu cumva Edberg este prea … similar pentru Federer ca să poată să aducă o noutate în lumea acestuia? Brad Gilbert, antrenorul transformat în analist, are o perspectivă cu dus-întors: „Ceea ce aduce Stefan nou este experiența sa, dar cel mai important aspect al antrenoratului este să vezi tenisul prin ochii jucătorului tău, nu prin ai tăi. Sunt sigur că Stefan va studia și va munci din greu să fie un antrenor bun”.

Dacă, după spusele lui, Federer nu se va năpusti la fileu, ceea ce ar putea schimba în bine acest parteneriat în jocul elvețianului este pregătirea venirilor în față, construcția punctului, în așa fel încât procentajul punctelor câștigate să crească. În special în 2013, Federer și-a ales de multe ori momente cel puțin ciudate, dacă nu greșite de-a dreptul, ca să urce, iar asta l-a costat nu doar meciuri, ci și încredere, multă încredere. Imaginea unui Federer întorcându-se de la fileu după ce a fost pasat, cu capul plecat, cu aerul unui jucător care a pierdut nu doar punctul respectiv, ci și direcția, este una dintre ștampilele sezonului 2013. Ca și Annacone, Edberg va propovădui același joc ofensiv, însă ar putea să-l ajute pe Federer în ce privește atitudinea, footwork-ul și construcția unei veniri la fileu. Și poate îi va împrumuta și voleul, ceea ce Federer pare să-și dorească: „Întotdeauna am admirat la el felul în care executa voleul, cumva cum eu nu voi reuși niciodată”, spune Roger în interviul amintit. Voleul lui Edberg este considerat unul dintre cele mai bune din toate timpurile.

Simpla prezență a suedezului ar putea fi, de asemenea, de ajutor. O voce nouă, mai ales una pe care o respectă, îl va reîncărca pe Federer și îi va motiva suplimentar. O perspectivă nouă, diferită, și un nume celebru lângă el, iată o rețetă care a funcționat la Andy Murray, într-atât de bine încât a devenit acum un trend în circuit. Situațiile (și motivațiile) sunt diferite, însă asemănările de caracter și de stil sunt numeroase. 

Work in progress

Până una-alta, nu trebuie uitat că, oricare ar fi ele, rezultatele acestei colaborări se vor vedea în timp, probabil spre vară. Adăugați la asta autoevaluarea făcută cu precizie de chirurg de Federer, cel care a spus că se așteaptă să revină la capacitate normală în aprilie. Interviul publicat zilele trecute de sursa elvețiană citată reia această temă: „Trebuie să așteptăm să vedem cum vor decurge primele săptămâni din 2014. Sentimentul meu e că voi fi din nou în formă maximă în martie sau aprilie. În ultimele zile am putut face exerciții și antrenamente exact așa cum mi-am dorit, exerciții pe care nu le-am putut face primăvara trecută, iar asta îmi dă o încredere mare. Anul trecut am fost obligat, din cauza durerilor la spate, să sar bucăți mari de pregătire sau s-o execut cu multă reținere. Am terminat anul pe locul 6, în ciuda atâtor probleme, mi se pare incredibil și îmi dă mult curaj pentru noul sezon. Despre 2014? Cred că totul e posibil”. 

Brisbane, primul test

Federer a ajuns azi-noapte la Brisbane și a susținut o conferință de presă chiar pe aeroport, deși era ora 7 AM, ora locală. A spus din nou că se simte bine, foarte energizat, și că Brisbane și Melbourne sunt foarte importante pentru felul în care va curge anul lui. „Sunt încă în tenis pentru că iubesc jocul prea mult. În același timp, tenisul e foarte important, însă nu e totul”, a spus Federer.

Tot în această noapte a avut loc și tragerea la sorți. Federer este cap de serie 1 și va debuta cu învingătorul dintre James Duckworth și Jarkko Nieminen. Pe partea lui de tablou mai sunt Tursunov/Benneteau/Querrey ca potențial adversari pentru sferturi, Kevin Anderson sau Jeremy Chardy pentru semifinale. Gilles Simon și Kei Nishikori sunt favoriții celeilalte jumătăți de tablou.

Ce e de ales din toate astea

Roger Federer a făcut toate eforturile ca să nu pară că apasă pe butonul de panică, însă 2014 îl găsește într-o perioadă de schimbări masive. Este anul pe care îl începe cu un antrenor nou, cu o rachetă nouă (va relua, în Australia, experimentul cu un headsize mai mare, cel de 98 de inci, relativ similar cu cel încercat vara trecută), cu o afacere nouă și va avea și un nou copil. Toate aceste noutăți, plus faptul că vine după cel mai slab an al lui din ultimul deceniu și va avea, teoretic, puține de pierdut, îl transformă pe Federer în, foarte posibil, cel mai interesant de urmărit, dar și cel mai plin de mistere jucător în 2014.

Pe de o parte, presiunea apărării sau menținerii în viață a diverselor recorduri de longevitate s-a dus. În locul ei s-a instalat o foame evidentă de victorii (vezi bucuria rezultatelor de pe final de 2013). La cum a reacționat în cantonamentul din Dubai, s-au recuperat și multe din minusurile de pregătire. Pe de altă parte, la 33 de ani și cu performanțe stelare în palmaresul său, Federer are tot dreptul să fie scutit de fierbințeala și de preocuparea de rezultate dusă uneori până la absurd de mașinăria de așteptări care îl urmărește peste tot în lume. Tot acest pachet de împrejurări, în care intră și parteneriatul cu Edberg, l-ar putea face nu doar foarte periculos pentru restul elitei, ci și foarte eficient. De luni încolo vom vedea mai clar primele semne.  

Anii 80, rivalitățile

Ca fapt divers, iată cum arată scorurile în meciurile directe dintre cele trei mari glorii care îi antrenează acum pe Murray, Djokovic și Federer: 

– Edberg – Lendl: 14-13 

– Becker – Edberg 25-10 

 Lendl – Becker 11-10

Alți foști jucători numiți recent în staff-ul unor nume importante din ATP: Michael Chang – Kei Nishikori, Sergi Bruguera – Richard Gasquet, Marin Cilic – Goran Ivanisevic.


Tweet-urile zilei

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi