Aryna Sabalenka își va apăra titlul Australian Open într-o finală cu debutanta Qinwen Zheng

Treizecizero | 25 ianuarie 2024

Zheng devine astfel a doua jucătoare chinezoaică din istorie care se califică într-o finală de Grand Slam, călcându-i pe urme lui Na Li, campioană la Melbourne chiar acum un deceniu.

Campioana en-titre Aryna Sabalenka s-a calificat în a doua ei finală consecutivă la Australian Open și a treia de Grand Slam în ultimele 12 luni; Sabalenka a câștigat reeditarea finalei USO de anul trecut, 7-6, 6-4 cu Coco Gauff, și va încerca un al doilea titlu la rând la Melbourne sâmbătă, în finala cu chinezoaica Qinwen Zheng. O debutantă într-o astfel de fază, Qinwen, favorită 12, a învins-o pe Dayana Yastremska, 6-4, 6-4.

Fără set pierdut până acum, Sabalenka a înfruntat și trecut cu bine cel mai greu test al turneului, arătând că a învățat din lecțiile eșecului din finala de la New York, din toamna trecută.

„Cred că atunci am jucat un pic pasivă, nu am pus-o sub prea multă presiune. Am făcut asta în primul set, apoi am încetinit și am început să joc schimburi cu ea, ceea ce n-a funcționat bine”, a spus Sabalenka, la conferința de presă, comparând meciul de azi cu cel de la US Open. „Întregul presezon am lucrat la mingile pregătitoare unui atac, la venirile la fileu. Sunt foarte fericită că am putut face asta azi, și cred că a fost diferența”.

Într-adevăr, Sabalenka a fost dispusă să urce des în față și să închidă punctul la fileu, o soluție care s-a dovedit eficientă în fața unei jucătoare ce poate intra în zonă din punct de vedere defensiv și poate face lucrurile complicate pentru o jucătoare hiperagresivă precum Sabalenka. Important pentru Aryna, ea s-a dovedit dispusă să-și asume această tactică deși inițial ea n-a dat roade; bielorusa a pierdut punctul în primele trei urcări, dar a continuat să insiste și a câștigat un total de 11 din 17. Uneori, insistența în sine este suficientă pentru a-i da de gândit adversarei și pentru a aduce un element diferit în planul tactic.

Sabalenka și-a ținut cumpătul și după ce a văzut un avantaj de 5-2 în primul set evaporându-se; o diferență uriașă față de cum ar fi reacționat ea acum doi sau trei ani. Gauff a legat patru game-uri de acolo, salvând inclusiv o minge de set pe serviciul ei la 4-5, apoi făcând alt break pentru a servi pentru primul set, într-o întorsătură de situație care i-a dat speranțe că poate repeta isprava de la US Open. În loc să se panicheze, Sabalenka s-a resetat, reușind rebreak-ul și preluând controlul în tiebreak-ul care a urmat și în care n-a mai lăsat lucrurile să-i scape de sub control, controlându-l autoritar (7-2). Setul secund s-a desfășurat fără multă dramă pe tabela de scor, cu opt servicii consecutive ținute de cele două, până când Sabalenka a pus presiune și a făcut break-ul decisiv.

Până la urmă, dincolo de diferența previzibilă de agresivitate, diferența a făcut-o cât de bine au servit cele două. Gauff a avut probleme la capitolul ăsta, punând primul serviciu în teren într-un procentaj de doar 57 la sută, și câștigând doar 39 la sută pe serva a doua, cu opt duble greșeli. „Am avut oportunități în ambele seturi, dar ea a jucat mai bine în seara asta”, a spus Coco, adăugând că și-ar fi dorit să găsească mai mult primul serviciu. „Da, am câștigat la USO, dar am simțit că am jucat mai bine azi”.

Sabalenka va căuta al doilea titlu consecutiv la Melbourne în finala de sâmbătă cu Qinwen Zheng, favorita 12 fiind câștigătoarea unei jumătăți de tablou larg deschisă după eliminarea Igăi Swiatek de către Linda Noskova. Cehoaica a fost apoi învinsă de Dayana Yastremska, la rându-i eliminată azi de căte Zheng, într-un duel cu o oportunitate uriașă pe masă. A câștigat până la urmă jucătoarea cu un tenis mai elaborat și mai stabil și, în principiu, cu un plafon de progres mai mare. Zheng devine astfel a doua jucătoare chinezoaică din istorie care se califică într-o finală de Grand Slam, călcându-i pe urme lui Na Li, campioană la Melbourne chiar acum un deceniu.

Zheng a pornit sub presiunea imensă exercitată de Yastremska, al cărei tenis caracteristic, all-in pe fiecare lovitură, nu i-a dat mult ritm la început. Treptat, Zheng s-a adaptat și a început să înțeleagă cum e mai bine să o joace pe ucraineancă. Yastremska, cu mult mai mult timp petrecut pe teren dintre cele două – în condițiile în care, venind din calificări, a jucat trei meciuri mai mult -, a avut ceva mai puțină claritate în alegeri și a fost limitată și de dureri abdominale, pentru care a primit și un medical timeout. Per total, Zheng a absorbit bine agresivitatea continuă a Dayanei și a trecut în atac în momentele potrivite, făcând break-urile cheie în ambele seturi în game-ul al șaptelea. De altfel, procentajul la mingile de break (4/11 pentru chinezoaică, 2/10 pentru ucraineancă) a fost una dintre statisticile cheie ale acestei înfruntări.

E o finală pe care mulți observatori o intuiau că va veni pentru Zheng, poate una venită chiar mai devreme decât era planul – în contextul unui traseu, totuși, ofertant, fără vreo jucătoare de Top 50. Qinwen, care va intra în Top 10 de luni, va avea nevoie de ceva cu adevărat special în întâlnirea cu o Sabalenka într-o formă atât de dominantă, dar are avantajul și liniștea date de faptul că n-are absolut nimic de pierdut și că orice vine de aici înainte e un bonus. Precedenta întâlnire a celor două a avut loc la US Open în toamna trecută, Sabalenka impunându-se atunci în două seturi, 6-1, 6-4.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi