Angelique Kerber câștigă Australian Open, ce victorie! Serena este din nou oprită înainte de Slamul 22!

Camelia Butuligă | 30 ianuarie 2016

Angelique Kerber, 28 de ani, câștigă prima ei finală de Slam, contra Serenei Williams, în trei seturi, după ce salvase minge de meci în primul tur. Să ne gândim un pic la asta.

În 2012, Courtney Nguyen a intervievat-o pe Kerber, care nu și-a putut ascunde sentimentul că nu era destul de bună ca să fie în elita tenisului mondial. Anul trecut, a ieșit în prima săptămână la toate Slamurile. La Brisbane, acum trei săptămâni, a pierdut clar finala contra Victoriei Azarenka, pe care a expediat-o la Melbourne în drum spre această finală incredibilă. La ceremonie, nimeni nu era mai șocat decât ea. ”Sunt campioană la Australian Open. Ce ciudat sună!”
 
Cum a reușit deci Angie Kerber, în care puțină lume a crezut, să ajungă în primul rând în finală, și apoi să o facă pe Serena să piardă prima sa finală de Slam în trei seturi?
 
Cu puțin ajutor de la Serena în primul rând. Williams a făcut un prim set atroce după standardele ei: 23 de neforțate (mai multe decât în oricare din meciurile precedente) și statistici mediocre la serviciu. Kerber a intrat în meci deja angajată și nu a risipit cadourile pe care le-a primit în primul set. A făcut doar trei neforțate, și-a pierdut serviciul o singură dată și a returnat suficient de bine cât să facă două breakuri. Meciul deja se anunța palpitant. Prima condiție pentru un upset la Serena este ca ea să fie într-o zi mediocră, iar adversara într-o zi excelentă. Condiția era îndeplinită.
 
Însă Williams nu ar fi cine este dacă nu ar avea capacitatea să revină și să întoarcă meciul cât ai zice ”upset”. În setul doi, lucrurile au început să se echilibreze. Serena și-a găsit în primul rând serviciul, și-a curățat jocul de neforțate și a început să vină la fileu mai eficient. Kerber a făcut un singur game prost la serviciu, dar a fost destul pentru a pierde setul. Asta ca să nu uităm cât de repede se poate duce de râpă un set și un meci în tenis, mai ales contra unei jucătoare ca Williams.
 
Decisivul a fost culminarea acestui meci, pentru că ambele au intrat în el montate și cu niveluri de joc sensibil egale. Kerber a apărat mai ceva ca la Oituz, Serena s-a încurajat mai ceva ca la fotbal, au fost niște schimburi electrizante și dramă mai multă decât într-un episod GOT. De asemenea, linia a scorului nu i-a menajat deloc pe cardiaci: s-au făcut cinci breakuri, două pentru Serena și trei pentru Angie. Prima a dat lovitura tot nemțoaica, făcând un break la zero cu niste passinguri uluitoare, pentru 2-0. Serena a ripostat imediat, luându-și breakul înapoi. Gameul de la 2-2 a fost gameul meciului, dacă nu al turneului. 11 minute de tenis nebunesc, apărare încăpățânată versus atacuri furibunde, ași, scurte și…asta.

Pe valul tsunami declanșat de acel game ireal, Kerber a făcut breakul pentru 4-2, apoi la 5-2 Serena a servit să stea în meci. Angelique s-a apropiat până la 30 egal, însă Serena s-a scos din încercuire și apoi a făcut rebreakul pentru 5-4. Serena a servit din nou să stea în meci, dar de data asta nu i-a mai mers. Angelique a câștigat la prima șansă, pe un voleu al Serenei ieșit în out

Angelique a câștigat datorită jocului curajos, mai ales în setul trei. Serena era într-o situație proastă, însă meritul lui Kerber a fost că nu a slăbit-o și nu i-a dat ocazia să înceapă să joace bine. A apărat incredibil, a găsit niște unghiuri geniale și cu retururile și cu reverul, a pus acele dropshoturi tupeiste la momentele potrivite și a servit în general suficient de bine pentru a nu se îngropa singură încă de la începutul schimbului și incredibil de bine uneori pentru a ieși din încurcătură. Angelique Kerber a câștigat pentru a avut îndrăzneală, și-a jucat cărțile până la capăt și azi, cărțile ei au fost mai bune decât ale lui Williams. Circuitul cred că ciulit urechile după această demonstrație. Am o bănuială că această victorie a nemțoaicei va avea reverberații  în felul în care se va duce lupta în WTA anul acesta. Pam Shriver spunea că este posibil să avem un an cu patru campioane diferite de Slam. Până una alta, prima câștigătoare a anului este una în premieră: Angelique ”Kerb Your Enthusiasm” Kerber.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi