Andy Murray continuă dezamăgirile, pierde în primul tur la Queens. Azarenka și Lisicki s-au întors pe teren

Radu Marina | 20 iunie 2017

Sezonul lui Andy Murray avea nevoie de vești bune pe iarbă, dar liderul mondial n-a arătat deloc bine în înfrângerea cu Jordan Thompson. La Mallorca, Azarenka și Lisicki și-au făcut primele apariții după pauze îndelungate. Ambele au început bine, au jucat promițător pe alocuri, dar, lesne de înțeles, au rămas fără energie.

Murray

Sezonul lui Andy Murray părea că se resetase la Roland Garros, dar lucrurile au luat-o la sud exact când nu era cazul, la debutul pe iarbă.

La Queens, câștigătorul ultimelor două ediții a fost învins de Jordan Thompson în primul tur, 7-6, 6-2. Cu această înfrângere se oprește și seria de 14 victorii consecutive pe iarbă a scoțianului. Pentru Thompson e, cu siguranță, cea mai importantă victorie a carierei. Australianul a intrat pe tabloul principal ca lucky loser, nu mai câștigase niciun meci pe iarbă pe un tablou principal ATP și nu mai bătuse niciodată un jucător din top 5. A spart acum gheața direct cu un succes la un număr 1.

Murray nu și-a găsit ritmul în niciun moment în meciul de azi. Fie a fost mult prea pasiv, fie a încercat să fie mai agresiv și a forțat lovitura, ceea ce a dus la greșeli dese. Însă la asta a contribuit și Thompson care a fost foarte solid la serviciu (a servit 12 ași, iar în setul doi a pierdut doar 3 puncte cu primul serviciu) și a variat foarte bine jocul. Nu l-a lăsat în niciun moment pe Murray să își intre în ritm și să își facă jocul; a jucat foarte inteligent cu slice-ul de rever și a venit ori de câte ori a avut ocazia la fileu, acolo unde s-a descurcat excelent de fiecare dată. Ce mi s-a părut ciudat a fost lipsa de soluții a scoțianului. A greșit majoritatea mingilor venite de pe reverul slice al australianului, iar ori de câte ori Thompson venea către fileu, de cele mai multe ori passingul era ratat complet. Nici returul nu a mers deloc astăzi; a câștigat doar 28% din puncte cu returul.

E cumva o imagine pe care am mai văzut-o acest sezon la Murray, în meciul cu Mischa Zverev, de la Australian Open, dar și cu Vasek Pospisil, la Indian Wells – ambii au variat foarte bine jocul, au venit des la fileu și au folosit cât de mult posibil reverul slice, cu mult succes. E genul de meci pe care Murray obișnuia să-l câștige cu relativă ușurință.

În fine, Murray continuă sezonul fluctuant, iar înfrângerea de azi rămâne particular dezamăgitoare, în condițiile în care la Queens nu mai pierduse în primul tur din 2006.

Lisicki

După o pauză de mai bine de 7 luni provocată de o accidentare la umăr, ieșită din top 100 și multă incertitudine, Sabine Lisicki revine în circuit cu o victorie obținută printr-o retragere în setul decisiv a olandezei Kiki Bertens. E prima victorie a nemțoaicei din noiembrie 2016 și sunt motive de optimism pentru ce urmează, mai ales că pe această suprafață a obținut cele mai mari rezultate din carieră (o finală, o semifinală și trei sferturi de finală la Wimbledon).

Astfel de reveniri nu sunt tocmai o noutate pentru Lisicki; de-a lungul carierei s-a confruntat deseori cu accidentări și pauze îndelungate. De data asta, pauza a fost ceva mai mare. Accidentarea i-a dat mai multe bătăi de cap, mai ales că a fost la umăr și i-ar fi putut afecta destul de mult serviciul, probabil cea mai importantă armă a jocului ei – așa cum s-a întâmplat în cazul Soranei Cîrstea, obligată să își schimbe mișcarea la serviciu. De altfel, atunci când Sabine a început să se pregătească pentru revenire, în aprilie, spunea că lucrurile nu arată tocmai optimist, dar a muncit în fiecare zi pentru a reveni la forma și nivelul obișnuit. Astăzi a dat impresia că încă nu servește 100%, doar în momentele importante a accelerat, în rest a căutat mai mult plasamentul mingii și a servit în majoritatea timpului slice, la exterior (în tot meciul a avut doar 4 ași).

În meciul cu Bertens, Sabine a fost grozavă în primul set. S-a simțit bucuria de a fi din nou pe teren, a lovit agresiv, a alergat la aproape fiecare minge și a jucat la un nivel neașteptat de ridicat. Cumva de așteptat, în setul doi nu a mai putut menține același ritm, nu a mai avut aceeași energie în picioare, iar Bertens a încercat mai mult să provoace greșeala, a stat mai mult în schimburi și, pe fondul unui joc la așteptare combinat cu câteva retururi și lovituri mai agresive, a obținut prima break-ul. La 3-2 și serviciu, olandeza a călcat greșit în încercarea de a ajunge la o minge și s-a ales cu o accidentare urâtă în zona gleznei. După intervenția fizioterapeutului, Bertens a continuat meciul, dar serviciul a avut cel mai mult de suferit, a avut câteva duble greșeli, nu s-a mai putut deplasa și a lovit doar din braț, din ce în ce mai agresiv. În decisiv însă nu a mai putut continua și s-a retras, mai mult șchiopătând.

Azarenka

Revenirea cea mai importantă a săptămânii este cea a Victoriei Azarenka, dar meciul ei de debut la Mallorca a fost suspendat la 5-4 în decisiv pentru Risa Ozaki, din cauza întunericului. La Roland Garros, Azarenka spunea că știe că nu îi va fi deloc ușor, pentru că nu se compară cu o revenire după o accidentare, dar a folosit această pauză pentru a lucra la tehnica loviturilor, la detalii, la deplasare și la prevenirea accidentărilor, pentru a putea juca în circuit cât mai mult. Vika vede totul ca pe un nou început; are un nou antrenor (Michael Joyce, care a lucrat în trecut și cu Maria Sharapova), un nou antrenor de pregătire fizică cu care se înțelege foarte bine și simte că a făcut progrese mari, plus un nou sparring partner. Și a avut dreptate că nu-i va fi deloc ușor.

A făcut un prim set excelent, în care parcă a luat lucrurile de unde le-a lăsat în primăvara anului trecut, când reușea să câștige Indian Wells și Miami: dominantă, joc foarte curat, tot timpul cu pasul în față, foarte concentrată la fiecare punct și totul jucat la o super intensitate. Dar, treptat, nivelul ei a scăzut din ce în ce mai mult, s-a simțit lipsa meciurilor, s-a deplasat din ce în ce mai greu și a părut că nu mai are energie.

Ce altceva notabil

Thanasi Kokkinakis reușește cea mai importantă victorie a carierei, îl învinge pe Milos Raonic la Queens în două seturi și obține prima victorie la un jucător din top 10. Pentru Kokkinakis e doar a doua victorie în doi ani (!) în circuitul ATP. Pe prima a obținut-o săptămâna trecută la Hertogenbosch, cu Youzhny. Asta din cauza unor accidentări repetate care l-au tot ținut departe de tenis. Inițial, australianul a revenit la Brisbane, după o pauză de mai bine de un an, acolo unde a jucat la dublu și a câștigat titlul alături de Jordan Thompson. După acest titlu, au apărut o nouă accidentare (în zona abdominală) care a însemnat o nouă pauză… până în mai anul acesta, când a participat la Roland Garros, și unde a făcut un meci bun cu Kei Nishikori. Așa că după atâtea perioade dificile, pline de frustrare, și câteva dintre cele mai negre zile ale carierei, victoria asta e cu adevărat binevenită.

Îl trecem și pe Stan Wawrinka pe lista victimelor de profil înalt la Queens, lângă Murray și Raonic; Stan a pierdut cu Feliciano Lopez, dar nu e nicio rușine să pierzi pe iarbă cu Feliciano, finalist săptămâna trecută la Stuttgart.

La Halle, Roger Federer a câștigat meciul 1.100 în circuit contra japonezului Yuichi Sugita, într-un joc cu multe lovituri pentru highlights. Sugita, intrat ca lucky-loser pe tablou, se remarcase printr-un meci monstru în calificări, pierdut după 3 ore și 38 de minute, la abia a 12-a minge de meci a rusului. Federer îl va întâlni acum pe Misha Zverev, pe care îl bătea în 2013 tot la Halle cu 6-0, 6-0. Dar Zverev trăiește cea mai bună perioadă a carierei și are jocul potrivit pentru iarbă.

Tot la Halle, Nishikori l-a mai bătut o dată pe Fernando Verdasco, a doua lor întâlnire recentă, după cea de la Roland Garros.

La Birmingham, Petra Kvitova își continuă și ea revenirea, o învinge pe Tereza Smitkova în două seturi după un joc convingător, fără nicio ezitare și de netrecut la serviciu, unde a pierdut doar 6 puncte în întreg meciul. În turul următor va juca cu Naomi Broady, care a trecut în două seturi de Alize Cornet.

Tot la Birmingham, Lucie Safarova a trecut de Dominika Cibulkova, într-un meci dramatic, de aproape 3 ore, cu multe puncte grozave și schimbări de situație. Safarova a salvat două mingi de meci înainte de a întoarce.

Sezonul slab al Dominikăi continua, se fac patru luni de când nu a mai legat două victorii. Înainte turneului spunea că cea mai mare problemă cu care s-a confruntat anul ăsta a fost gestionarea presiunii după ce a câștigat la Singapore și a revenit în top 10, dar și unele mici accidentări. Însă vede această situație ca un test, o nouă experiență, o provocare pe care o acceptă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi