Ana Bogdan cedează cu Karolina Pliskova, Irina nu rezistă cu Wang, Horia și Jules și-au început cu bine apărarea titlului

Radu Marina | 30 august 2018

Pentru al treilea an la rând, Ana Bogdan se oprește în turul doi la US Open, după 2-6, 3-6 cu Karolina Pliskova, favorită 8. Replica dată de Ana la începutul setului doi, când a condus cu 3-0 și 30-0 a fost puternică, dar pentru scurt timp și, desigur, insuficientă în fața unei adversare mult prea […]

US Open este oferit de

Pentru al treilea an la rând, Ana Bogdan se oprește în turul doi la US Open, după 2-6, 3-6 cu Karolina Pliskova, favorită 8. Replica dată de Ana la începutul setului doi, când a condus cu 3-0 și 30-0 a fost puternică, dar pentru scurt timp și, desigur, insuficientă în fața unei adversare mult prea experimentată.

Dacă setul întâi a fost ratat de Ana, care a părut surprinsă de viteza de joc și ritmul impus de Pliskova, în setul doi a tot căutat soluții și variante, astfel încât să poată deranja cu ceva. I-a luat multă vreme până să se obișnuiască cu serviciile și jocul avântat al cehoaicei, dar pe măsură ce s-a avansat în partidă a început să înțeleagă cam ce tip de tenis ar putea-o răni pe Pliskova.

Întâi, prima schimbare a fost la retur, a căutat lungimea și plasamentul în detrimentul forței și break-ul a venit rapid în setul doi, urmând ca apoi să caute mai mult lateralele terenului, astfel încât să profite de vulnerabilitatea Karolinei în deplasare. Aveau să fie două alegeri inspirate și, per total, un plan complet diferit de ceea ce a încercat în primul set, când a jucat prea mult pe centrul terenului, din dorința de a închide unghiurile, prea scurt, prea în zona de confort a Pliskovei, tocmai de aceea a și părut surprinsă de viteza cu care i se întorcea mingea, respectiv forța generată de Pliskova.

Planul ăsta, bazat pe mingi înalte, retururi lungi, în picioarele adversarei i-a adus puncte valoroase, a dus-o la 3-0 și 30-0 pe serviciul Pliskovei. Dar nu a putut profita de acest avantaj. Când a simțit că pierde teren, s-a grăbit, nu și-a mai luat timp între servicii și a forțat pe multe dintre lovituri, suficient pentru a apărea îndoiala și a o face să-i scape din mâna setul. Cu fiecare game pierdut, încrederea în lovituri se diminua, jocul părea complet destabilizat, iar până la a se prăbuși de tot a mai fost un singur pas: de la 3-0 a pierdut șase game-uri la rând.

Căderile acestea nu sunt neobișnuite în tenis, mai ales în meciuri de acest gen, în care ai în față o adversară foarte bine clasată. Diferența e dată de experiență: uneia îi lipsește și e suficient un mic pas greșit pentru a apărea dubiile și a pierde într-o clipită orice avantaj, iar alta știe cum să-și folosească experiența pentru a reintra în meci.

În cazul Anei, deși vorbim de o jucătoare de top 100, ea încă nu a avut parte de prea multe meciuri cu jucătoare mari până în acest an, motiv pentru care e de înțeles să apară momente de panică, grabă, chiar teamă când se află la conducere. Partea bună e că toate aceste meciuri, fie ele și pierdute, o vor ajuta la un moment dat; cu cât vor fi mai multe, cu atât se va obișnui. Desigur, sunt jucătoare care se simt excelent cu favoritele, sunt ca peștele în apă, livrează, ba chiar câștigă, însă nu trebuie uitat că fiecare are un ritm și un drum al său.

Înaintea Anei Bogdan, Irina Begu a fost cea care a început ziua (nefastă) a românilor de la US Open cu o înfrângere clară, 3-6, 1-6, în fața chinezoaicei Qiang Wang.

Irina Begu n-a putut rezista nici căldurii toride de la New York, din cauza căreia a și avut nevoie de îngrijiri medicale, și nici unei adversare inspirate, care s-a dovedit a fi prea puternică pentru ea.

Astfel că nici de data asta, Irina nu reușește să depășească turul doi la New York, dar rezultatul de anul acesta reprezintă, până la urmă, un pas înainte: după trei înfrângeri în primul tur la US Open, anul asta a spart gheața, și poate mai important, a oprit acea serie neagră de șapte înfrângeri la rând.

Ca multe alte jucătoare asiatice, și Wang are această calitate de a lovi foarte curat și repede: loviturile ei sunt drepte, razante și lovite tot timpul din urcare, ceea ce face ca adversara să se simtă tot timpul presată, sub presiune – asta dacă nu cumva adversara ei lovește mai puternic. Dar în cazul nostru, Irina nu-i neapărat o jucătoare pur agresivă, fapt ce a complicat mult lucrurile pentru că s-a văzut fără alternative; a fost obligată să joace în funcție de ritmul impus de Wang. Irina a avut o tentativă de a răspunde la forță cu forță, dar i-a venit foarte greu să atace în permanență, iar rezultatul au fost câteva winnere spectaculoase, dar izolate, și multe erori neforțate, în special atunci când trebuia să finalizeze punctul.

În fine, într-o zi cu atâtea vești mai puțin bune, Horia Tecău și Jean Julien Rojer, favoriți 6 la această ediție a US Open și-au început apărarea titlului câștigat anul trecut cu o victorie confortabilă, 6-3, 6-4 împotriva perechii Sander Arends/Antonio Sancic. Următorii adversari pentru Horia și Jules vor fi învingătorii meciului Albot/Jaziri – Skupski/Skupski.

 

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.

Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi