10 pe zi | Tot ce trebuie știut din prima zi a Roland Garros: prima victorie a Monicăi, Federer despre favoriți, controverse cu programul

Adrian Țoca | 25 mai 2014

10 pe zi va fi o rubrică pe durata Roland Garros, care face sinteza a ceea ce s-a petrecut notabil în ziua respectivă la turneul parizian.

Roland Garros este oferit de

1. Prima victorie românească, prima pentru Monica la RG

Monica Niculescu e prima reprezentantă a României care se califică mai departe la RG. Într-o zi cu soare la Paris, Niculescu a întors cu Kaia Kanepi după ce pierduse primul set: 5-7, 6-3, 6-1. Monica și-a impus stilul pe măsură ce meciul a avansat, variindu-și deja cunoscutul slice de forehand cu atacuri pe rever agresive și cu drop-shot-uri alese de fiecare dată inspirat, care au scos-o din minți pe adversară.  Kanepi a fost de multe ori lăsată să ghicească soluția aleasă de Monica, iar estonianca n-a strălucit câtuși de puțin la capitolul instinct. Ea și-a pierdut răbdarea în partea a doua a întâlnirii și a făcut multe erori neforțate, sfârșind prin a pierde destul de clar ultimele două seturi, în ciuda unei tentative de revenire în cel secund.

Monica a spus în alte ocazii, inclusiv într-un interviu recent pentru Treizecizero, că preferă hardul, așa că e o victorie solidă pentru ea, pe o suprafață pe care a cunoscut foarte puțin succes în ultimii ani. În fapt, deși pare greu de crezut, e prima ei victorie a carierei la Roland Garros, la care a pierdut toate cele cinci meciuri jucate anterior pe tabloul principal. De altfel, Moni a fost foarte bucuroasă la final, sărbătorind victoria exact așa cum trebuie, ca pe o reușită specială, și împărțind bezele publicului. În turul următor, ea o va întâlni pe învingătoarea dintre Oprandi și Ormaechea, șansă bună pentru un meci în turul 3 cu Maria Sharapova. 

2. Federer câștigă lejer

Cum era de așteptat, Roger Federer n-a lăsat eșecul de la Roma să-l afecteze și a revenit rapid la “Standard Slam Fed”, nivelul de joc cu care elvețianul face deseori lucrurile să pară atât de simple când joacă în fazele de început ale turneelor de Slam. Asistat din tribune de gemene și de Mirka, Roger a jucat curat, fluent, destul de agresiv și fără perioade moarte în joc, bifând o victorie elocventă cu Lukas Lacko, pentru care n-a trebuit să stea pe teren decât 84 de minute. “A făcut totul perfect”, a sumarizat Darren Cahil la ESPN. Turul următor se anunță de asemenea de rutină: îl va întâlni pe argentinianul Schwartzman, jucător venit din calificări.

 

3. Despre emoțiile debutului în turneu

Pentru Federer, Roland Garros 2014 este al 58-lea turneu de Slam consecutiv, un record de longevitate impresionant, dar chiar și așa, Federer încă mai resimte emoțiile debutului în turneu. La conferință a fost rugat să spună dacă mai are emoții atunci când intră pe teren în turul 1 al unui turneu de o asemenea anvergură. “Da, de fapt am avut un pic. Genul acela de gânduri care apar uneori și dispar rapid. Pentru cinci secunde, mi-a trecut prin cap că sper să nu trebuiască să-mi fac bagajele imediat. Dar realizezi că un Slam e mai degrabă un maraton decât un sprint, ai la dispoziție un potențial meci lung ca să revii în caz de nevoie”. Ce înseamnă, de fapt, emoții și cum apar ele? “Depinde foarte mult de condițiile de joc și mai puțin de categoria turneului: dacă e zi sau seară, dacă e un stadion arhiplin sau lume mai puțină, dacă e cald sau frig, toate aceste detalii te fac să te simți întotdeauna diferit”.

Și Serena Williams a vorbit despre emoții: „Nu scap niciodată de ele, înainte de primul meci în turneu”.

4. Simona, numai un zâmbet

Simona s-a antrenat azi cu Svetlana Kuznetsova, cele două jucând și pe puncte pe finalul sesiunii de pregătire, care a durat o oră. Simona, care va debuta în turneu abia marți, a arătat în vână și foarte bine dispusă, plecând zâmbind de pe terenul 4. Fără să aibă nevoie de bodyguard ca s-o protejeze de fani la ieșirea de pe teren, precum Serena de dimineață, Simona a acceptat toate cererile de fotografii și autografe și a dispărut râzând în mulțime, însoțită de staff și de familia ei. Alisa Kleybanova o așteaptă pe româncă marți, într-o zi în care va fi înorat, dar cu șanse reduse de ploaie.

5. Cine e favorit, până la urmă?

Cei doi mari favoriți ai turneului masculin de la RG încep mâine turneul, Djokovic, cu Joao Sousa, Nadal, cu Robby Ginepri. Apropo de favoriți, Roger Federer crede și el că Nadal este favoritul de facto la Paris. Întrebat dacă simte că spaniolul e mai vulnerabil anul acesta, elvețianul a răspuns “Nu, nu prea cred. Cred că în ultimele zile a revenit la nivelul la care își dorește să fie. Cine zice lucrurile astea?”. Apoi, dialogul s-a mutat spre Novak. La fel, întrebarea a fost dacă Federer îl percepe cu cele mai mari șanse la cucerirea trofeului. “Pentru mine, nu. Poate pentru voi. Deși acum trei săptămâni, când s-a accidentat, toată lumea se panicase, iar acum aceeași lume îl și dă favorit (n.a. Federer s-a exprimat imitând discursul unui ziarist imaginar: “OMG, things are terrible, he can’t play tennis anymore”). Pentru mine, ordinea e clară: Rafa e favorit, apoi e Novak, apoi e restul. Oricum, nu contează cine e favorit și cine nu, mai bine să vedem lucrurile de la un meci la altul”.

Și alte voci din vestiar au aceeași părere: Richard Gasquet, Stan Wawrinka și Feliciano Lopez sunt printre cei care merg pe mâna lui Nadal.

 

6. Nu mai simte dureri la spate

Apropo de Nadal. Spaniolul a spus că nu mai e afectat de dureri la spate, dureri cu care s-a ales în urma finalei Australian Open și care l-au însoțit în săptămânile care au urmat. Rafa se simte la un nivel fizic excelent, și mai spune că și-a regăsit combativitatea în sfertul de finală cu Murray, de la Roma. În finală, mai spune Rafa, a resimțit și oboseala adunată după cele trei meciuri foarte solicitante din primele tururi.

7. Stan. NU Stanislas

În caz că nu știați, Wawrinka și-a … schimbat numele. Nu oficial, ci doar în scriptele ATP. Elvețianul a cerut ca toate mențiunile oficiale în ce-l privește, în clasamente, comunicări de presă sau apariții grafice, să fie făcute cu “Stan”, renunțând la Stanislas. “E mai simplu și toată lumea știe de Stan”, a explicat numărul 3 mondial. Azi, Stan a fost în tribune să-l susțină pe “The Boss”.

 

8. Fashion police

În lipsa unor rezultate imprevizibile, subiectul zilei la Paris a fost… moda. Agnieszka Radwanska a fost prima care a luat ochii tuturor, cu o rochiță cu motive florale care a stârnit multe discuții.

Dar nici măcar Aga n-a  fost atât de comentată cât a fost Tomas Berdych și al său tricou Hawaii-style. “Mie-mi place”, a ridicat din umeri Berd.

 

9. Nadal pe Lenglen la primul meci: lipsă de respect sau nu?

Avem și o controversă deja. Multe discuții despre decizia organizatorilor de a-l programa pe Nadal pe Suzanne Lenglen la debutul în turneu de mâine (al treilea meci). Părerile oscilează între “lipsă de respect” și “decizie curajoasă, dar inspirată”. Prima tabără, ceva mai virulentă, susține că un campion en-titre și de opt ori câștigător al competiției nu poate începe turneul pe un teren de importanță secundară, bătând apropo-uri și la alte discuții mai vechi care au apărut între „tabăra Nadal” și organizatorii RG. A doua tabără vine să argumenteze că toți jucătorii din Top 5 vor juca oricum și pe Lenglen, deci nu s-ar ascunde nimic anti-Nadal în spatele deciziei, că nu e nimic altceva decât o recompensă pentru fani.

Ce-i drept, Roland Garros obișnuiește să trimită vedetele pe terenul numărul 2 mult mai des decât o fac celelalte Slamuri. Și nu e ca și cum în anii precedenți nu s-ar mai fi întâmplat ca Nadal (sau Federer, sau Djokovic) să joace pe a doua arenă de la RG. Spre exemplu, Nadal a jucat doar 47 din cele 60 de meciuri ale sale pe Chatrier, alte 12 fiind pe Lenglen și unul singur, chiar primul, pe Court 1. Federer, la rândul său, are 13 meciuri pe Lenglen și 44 pe Chatrier.

În fapt, exceptând Wimbledon, care începe întotdeauna cu campionul en-titre în meciul de deschidere, nu există o formulă standard în ce privește programările jucătorilor cu rang la turneele de Slam. Subiectul a escaladat rapid, cu o sumedenie de articole apărute în site-urile importante de profil, în vreme ce organizatorii s-au apărat, sugerând că fac alegerile de programare luând în calcul mai mulți factori, precum televiziunile care transmit sau jucătorii francezi. În tot acest foc de paie, doar Nadal n-a spus nimic deocamdată, dar probabil că nu va putea evita întrebările după meciul în sine. Spectatorii cu bilete pe Lenglen se vor simți, probabil, ca și cum ar fi câștigat la loterie, dar reversul medaliei e că au apărut nemulțumiri din partea celor care își luaseră bilete pe Chatrier special ca să-l vadă pe Nadal.

Nu e prima dată când organizatorii RG stârnesc astfel de controverse. Și nu numai prin programări. Când au început să dea startul turneului duminica, măsura a stârnit multe critici, în special din partea lui Federer, cel pus să promoveze decizia. Elvețianul n-a fost de acord la început, dar la conferința de azi a spus că, deși încă i se pare ciudat ca RG să aibă 2 zile în plus față de Wimbledon la dispoziție, a ajuns să se obișnuiască cu ideea.


10. Sorana, pe terenul 17

Tot în ce privește programul de mâine: e mai variat decât cel de azi, iar pe lângă cei doi deja amintiți, Nadal și Djokovic, în OOP mai apar Sharapova sau Wawrinka. O singură româncă joacă mâine, e vorba de Sorana Cîrstea, programată pe terenul 17, în ultimul meci (probabil în jur de ora 21:00, ora României), cu Aleksandra Wozniack (primul meci direct). Asta dacă se va ajunge la meciul ei, pentru că mâine va ploua, cel mai probabil, la Paris. Meteorologii estimează 60 la sută șanse de ploaie și o maximă de 18 grade.  

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi