Prima finală de Grand Slam a lui Carlos Alcaraz! Finală cu Casper Ruud, pentru titlu și pentru locul 1 în lume

Treizecizero | 10 septembrie 2022

În finală, Alcaraz se va confrunta cu Casper Ruud, în cel mai neașteptat cu putință meci mare al acestor ultimi ani în tenisul masculin. Cei doi nu vor juca doar pentru titlul US Open, ci și pentru locul 1, o finală cu o miză uriașă.

US Open este oferit de

Peste ani, acesta s-ar putea să fie consemnat drept un episod de referință în cariera unui jucător cu multe Slamuri în cont: e momentul primei finale de Grand Slam din cariera lui Carlos Alcaraz. Un jucător căruia atâția fani și specialiști îi prevăd o carieră strălucitoare tocmai ce a făcut primul pas concret în această direcție.

Alcaraz a câștigat un nou duel electrizant la US Open, trecând de un Frances Tiafoe care și-a vândut cât a putut de scump pieleea. A fost 6-7, 6-3, 6-1, 6-7, 6-3 în patru ore și 20 de minute, care devine astfel cel mai tânăr jucător de la Rafael Nadal în 2005 care ajunge într-o finală de Grand Slam.

Carlos câștigă astfel al treilea maraton de cinci seturi consecutiv, după cele cu Cilic și Sinner.

În finală, Alcaraz se va confrunta cu Casper Ruud, în cel mai neașteptat cu putință meci mare al acestor ultimi ani în tenisul masculin. Cei doi nu vor juca doar pentru titlul US Open, ci și pentru locul 1, o finală cu o miză uriașă.

Dacă Alcaraz va câștiga, va deveni cel mai tânăr lider mondial din istoria tenisului, la 19 ani și 4 luni.

*

A fost nevoie de un efort supraomenesc uneori din partea lui Frances Tiafoe, și toate astea doar ca să ia două seturi. Americanul a jucat sclipitor când a avut nevoie mai mare, forțând decisivul într-un moment în care meciul părea încheiat. Dar n-a făcut decât să evite inevitabilul; Alcaraz a fost inamovabil, păstrând neînduplecat același nivel constant foarte ridicat pe toată durata meciului.

Carlos Alcaraz a venit în acest meci după două victorii enorme în câte cinci seturi, în particular cea cu Jannik Sinner fiind unul din meciurile ultimilor ani. Dar n-a fost nici măcar un strop afectat în ceea ce s-a dovedit un alt duel maraton. Nu l-a afectat nici pierderea setului patru, în care a avut de două ori break avans, plus o minge de meci, genul de situație care i-ar fi făcut pe mulți să-și piardă cumpătul, încrederea și, într-un final, ritmul. Nu și acest jucător de 19 ani care este, de acum nu mai încape îndoială, special.

Alcaraz și-a făcut intrarea în clubul finaliștilor de Slam în stil, cu această serie de trei victorii impresionante, cu o selecție de highlights care devine absolut ridicolă de la un meci la altul, și cu o forță mentală extraordinară, care te face să nu-i vezi bine pe colegii săi de circuit în anii care vor urma. Alcaraz lasă uneori senzația că nu știe să câștige decât puncte ieșite din comun, iar atunci când e în dificultate, rezolvarea e simplă: pur și simplu, creează – și câștigă – un punct anormal și se urcă apoi pe valul de energie ce i-l dă o astfel de realizare.

Dincolo, Tiafoe și-a pus sufletul ‘on the line’ azi și are meritul de a fi făcut acest meci într-atât de echilibrat și de pasionant, refuzând să se predea într-o situație în care nimic nu mai mergea în favoarea lui.

Până acolo, americanul a fost cel care a pornit mai bine, chiar dacă serviciul nu l-a ajutat atât de mult cât și-ar fi dorit. A fost marea problemă a lui Tiafoe azi; ca să aibă șanse mari la victorie, avea nevoie să servească bine, să servească la nivelul la care a făcut-o în turneu. Însă Tiafoe a pus doar 47 la sută primul serviciu în teren și a avut de suferit adesea din cauza asta, fiind pedepsit pe serviciul al doilea.

Cu astfel de ezitări pe serviciu s-a strecurat în două game-uri din primul set, dar Alcaraz nu a profitat, ratând două mingi de break cu retururi ușoare. A părut semnificativ în acel moment, pentru că setul s-a jucat în mare parte foarte curat, cu multe realizări și puține oportunități. În tiebreak, Tiafoe a fost mai exact, iar Alcaraz a clacat la a patra minge de set, făcând dublă greșeală.

A doua mare problemă a serii pentru Tiafoe au fost mingile pe care nu le-a putut închide cu drop-volley-urile altminteri jucate aproape ireproșabil în multe ocazii. Dar cu Alcaraz, nicio minge, oricât de bine lovită, nu e în siguranță. Spaniolul a ajuns mingi imposibile, a prins tușa exterioară într-un număr aproape exasperant de ocazii, a reușit loburi savante și, firește, a trântit forehanduri ucigătoare din toate direcțiile. Cu un astfel de drop-volley cu care Tiafoe a crezut că a câștigat punctul s-a jucat setul al doilea; Alcaraz a ajuns, a forțat eroarea, iar în punctul următor făcea primul break al zilei. I-a fost suficient să egaleze la seturi, în ciuda unui forcing târziu al lui Tiafoe.

Americanul a început stors setul al treilea, predând un break cu patru erori consecutive, iar de aici a început un recital al lui Alcaraz, care a jucat aproape de unul singur, reușind puncte și serii de puncte descurajante. Carlos a făcut o singură eroare neforțată într-un set trei fără istoric, câștigat repede.

Iar seria asta a părut să continue și în setul patru și să ducă la un final fără mari emoții.

Doar că, după o serie în care pierduse la un moment dat 30 din ultimele 40 de puncte jucate, Frances a găsit resurse nebănuite. Și de abia de aici a început duelul celor doi să devină cu adevărat exploziv.

Meciul a basculat brusc spre un nivel stelar, cu zeci de puncte playstation, cu o viteză de execuție amețitoare și lovituri direct câștigătoare care au ținut audiența în picioare. De două ori a avut Alcaraz break avans, de fiecare dată Tiafoe a răspuns, ridicându-și temporar nivelul peste spaniol. Doar că Alcaraz a fost constant la înălțime pe mai toată durata celor aproape patru ore și jumătate, în vreme ce Tiafoe a fost dependent de aceste vârfuri excepționale, nebănuite sau nevăzute la el.

Frances a fost premiat pentru efortul său. A salvat o minge de meci cu un sânge rece amețitor, după un schimb dur, pe care l-a încheiat cu cea mai fină contrascurtă posibilă. Iar când în tiebreak, a fost iarăși mai bun, stabilind cu ocazia asta un nou record la US Open: opt tiebreak-uri câștigate în turneu, cele mai multe din istorie.

Dar efortul ăsta n-a mai putut fi susținut în decisiv, deși Frances a dat impresia, un moment, că mai are resurse de alt comeback. A revenit de la 0-2 la 2-2, dar când Alcaraz a continuat să preseze și să facă șvaițer apărarea americanului, Tiafoe s-a clătinat tot mai mult, până a trebuit să accepte că nu mai e nimic de făcut.

Cu această nouă victorie memorabilă în buzunar, Carlos se îndreaptă acum spre finala US Open 2022, cu un Casper Ruud care va presupune un alt tip de provocare. O diferență de stiluri captivantă, care va adăuga o dimensiune în plus la o finală oricum cu o miză uriașă. Cei doi vor fi numărul 1 și 2 în lume de luni, așa cum vor fi și cele două finaliste din turneul fetelor. US Open chiar nu glumește cu finalele de anul acesta.

https://twitter.com/usopen/status/1568463149812047873?s=20&t=zhpnRuKo3Y1aBGi0WSDXXA



https://twitter.com/espn/status/1568449809559977985?s=20&t=eI_Fzz_Y58DD9-tcrzIbNw

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi