Drop Shots | Murray ratează Turneul Campionilor. Ce spun Nole, Rafa și Roger despre doping și complicatul caz Troicki
Adrian Țoca | 9 octombrie 2013Retragerea lui Murray amenință să-l coste pe britanic în clasamente, în schimb deschide ușa pentru Gasquet, Raonic sau Tsonga pentru a ocupa locul rămas liber la Turneul Campionilor.
După Wimbledon, se vorbea despre Andy că poate face pasul decisiv și să atace primul loc până la finalul anului. În schimb, nu doar că n-a ajuns acolo, dar el ar putea să iasă chiar și din Top 4 în săptămânile următoare. Asta după ce a anunțat azi, în mod oficial, că sezonul 2013 s-a terminat pentru el și că va rata Turneul Campionilor, competiția care încheie anul. Murray s-a operat la spate după meciurile din Cupa Davis, apoi și-a anulat prezențele în circuitul asiatic, lăsând, totuși, o ușiță deschisă pentru o eventuală prezență la Londra. Ușă pe care a închis-o cu anunțul de azi.
Eventuala retrogradare a lui Murray din Top 4, posibilă în cazul în care Del Potro, Berdych sau Federer reușesc o serie de rezultate notabile în sezonul de toamnă, ar putea să îl afecteze pe britanic la Australian Open, în sensul că l-ar putea readuce într-o postură din care să riște un tablou neprietenos la primul Slam al anului, pe care îl are printre priorități. De altfel, s-ar continua tradiția ultimului an în care, pe rând, din varii motive, ba Nadal, ba Federer au ieșit din Top 4 și au “încurcat” ordinea și previzibilitatea tradițională a tablourilor.
Retragerea lui Murray de la Turneul Campionilor eliberează un loc, ceea ce înseamnă că locul 9 califică direct acum, iar locul 10 (sau 11) poate aduce un loc de rezervă. Cum Del Potro și Berdych sunt destul de siguri de prezența lor, chit că încă nu e matematic asigurată, Federer, Wawrinka și Gasquet sunt cei care ar întregi tabloul. Raonic și Tsonga sunt primii candidați pentru a-l da la o parte pe Gasquet (deja eliminat la Shanghai, deci cu emoții), iar alți jucători ar putea intra în discuție doar în cazul unor performanțe majore la cele două Mastersuri rămase.
Turneul Campionilor, competiția celor mai buni opt jucători din lume, se dispută la O2, în Londra, între 4-11 noiembrie. Novak Djokovic este deținătorul titlului.
Federer a revenit cu victorie, el și Nole, la câte un succes distanță de o reîntâlnire
Un pic ruginit și cu emoții în primul set, dar Federer a răspuns mai bine momentelor complicate și a obținut o victorie în două seturi, evitând să-i mai dea unei alte victime tradiționale un succes notabil. Andreas Seppi a avut șansele sale în primul set, în care a avut și un break în față, însă italianul a privit cu frustrare cum momentele bune i-au scăpat printre degete și a bifat a 10-a înfrângere din 10 meciuri cu Federer. A fost 6-4, 6-3 pentru elvețian, mult mai convingător în setul doi, și cu un serviciu util în situațiile complicate, iar Roger îl va întâlni mâine pe Gael Monfils, într-un meci-popcorn. Indiferent de locurile ocupate de-a lungul anilor, jocurile celor doi au fost mereu spectaculoase, mai ales indoor, cum se pare că se va juca și acum. Gael adoră meciurile de gală, pentru care își ridică nivelul, și va fi interesant de urmărit dacă va putea să repete isprava de la Paris 2010, când l-a bătut în trei seturi, toate încheiate la tiebreak, pe un Federer cu o mulțime de șanse ratate. Scorul meciurilor directe este de 6-1 pentru Roger.
Între timp, Novak Djokovic și-a continuat forma devastatoare din Asia, continent pe care a ajuns la cea de-a 16-a victorie la rând, după un 6-2, 6-0 scurt cu Granollers. Spaniolul trebuie că o să-l viseze urât pe Djokovic. Întâlnirea lor de la US Open s-a terminat într-un mod similar, 6-3, 6-0, 6-0. În fapt, în trei meciuri jucate, Marcel i-a luat doar 10 game-uri.
Rafa a închis defilarea numelor mari de pe terenul central de la Shanghai, cu un 6-3, 6-2 cu Dolgopolov. Nadal a scăpat și de ipotetica grijă numită Isner, eliminat de Berlocq, iar cele mai plauzibile amenințări în drumul spaniolului către o nouă finală sunt Wawrinka (măcar pe ideea că suprafața rapidă va mai atenua din handicapul pe care îl presupune acest match-up pentru elvețian) sau Del Potro, mereu un adversar de temut pentru Nadal pe hard rapid.
Interesant a fost că, înainte de meciul său, Rafa a fost în tribune la meciul lui Federer, într-unul dintre primele rânduri, ba chiar a aplaudat a încurajare la o minge de break pe care elvețianul trebuia să o salveze, apoi a zâmbit la un forehand câștigător al acestuia, reușit dintr-o postură un pic mai complicată.
Federer – Seppi, Highlights
Tomic vrea, în sfârșit, alt antrenor
Până la urmă, Bernard Tomic a ales să meargă mai departe (deși cu Bernie nu poți fi niciodată sigur) și să numească un alt antrenor care să se ocupe full-time de pregătirea lui, după ce tatălui său, John, i s-a confirmat că nu va primi acces nici la Australian Open 2014. Tomic senior servește o suspendare de un an după ce l-a lovit cu capul în gură pe fostul partener de antrenament al fiului său, Thomas Drouet, în mai, la Madrid, un eveniment comentat pe larg în lumea tenisului și pe care Drouet (ulterior, angajat de Bartoli) l-a urmat cu dezvăluiri complete și aproape oripilante despre relația și abuzurile aplicate fiului său de către John Tomic.
Până una-alta, Bernie mai închide un an fără vreo performanță ieșită din comun, în pofida unui start fulminant în sezonul australian, unde obișnuiește să joace mai mereu bine, dar nu confirmă ulterior. Tomic, care împlinește luna aceasta 21 de ani, ocupă locul 51 și spune că va putea să-l țină sub control pe tatăl său după încheierea suspendării acestuia. “Tata rămâne tata, îl iubesc și o să ascult mereu de părerea lui, pentru că el este cel care mă cunoaște cel mai bine și care m-a ajutat să mă ridic. Vreau însă ce e mai bine pentru mine și tata știe și înțelege asta”. De văzut în ce măsură Bernie se va elibera cu adevărat de John Tomic și va ajunge să-și împlinească potențialul.
Roger, Rafa și Novak, despre cazul Troicki
Sârbul Viktor Troicki ispășește o suspendare de 18 luni, după cum se știe, iar Curtea de Arbitraj Sportiv va analiza, în această săptămână, un apel înaintat de sârb (la fel o va face și cu un apel al lui Marin Cilic). Înainte ca asta să se întâmple, Novak Djokovic a anunțat că a semnat o petiție prin care se cere mai multă claritate în ce privește îndatoririle specifice ale jucătorilor chemați să facă un test antidoping. Și ITF a anunțat că are în plan să limpezească regulile și să le ofere jucătorilor șansa de a-și lămuri posibilele situații contradictorii direct cu supervisorul turneului.
Cazul lui Troicki a făcut în special valuri din cauza circumstanțelor tulburi în care s-au petrecut lucrurile, mai ales că totul se poate rezuma la cuvântul sârbului contra cuvântul ofițerului care a efectuat testul și care au, cum am mai scris aici, versiuni complet diferite față de ce s-a întâmplat de fapt la Monte Carlo. Novak Djokovic spune că jucătorii au prea puține căi de recurs într-o situație în care ei simt că ofițerii nu spun adevărul, ba chiar Nole a ajuns până într-acolo încât a spus textual că ofițerul din cazul Troicki a “mințit mult” atunci când a informat tribunalul independent că nu i s-a dat niciodată voie lui Troicki să nu facă testul în ziua respectivă (reamintim, sârbul a invocat faptul că se simte foarte rău și că nu poate da sânge la momentul cu pricina, și că i s-a permis să facă testul a doua zi dimineața, ceea ce a făcut, cu un rezultat negativ – antrenorul său confirmă această variantă).
Rafa este și el de partea lui Troicki: “Dacă persoana care a făcut testul a spus 'Da, Viktor, poți să faci testul mâine', apoi l-a făcut a doua zi și totul a fost ok, atunci nu cred că avem un caz. Dacă Viktor a refuzat testul, atunci ofițerul trebuia să spună: Dacă nu-l faci, vei fi penalizat sau riști să fii suspendat. Nu să spună că 'îl poți face mâine' ”.
Novak spune că “nu este fair-play pentru jucători. Totul se rezumă la cine pe cine alege să creadă. Ar trebui să fie o a treia persoană în cameră când se face testul, sau o tehnologie care să evite astfel de situații, pentru că jucătorul n-are niciun drept când se ajunge într-o astfel de situație”.
La rândul său, Federer are o poziție un pic mai tranșantă: “Tot ce știu este că vreau ca testele să fie cât mai multe, cât mai performante. Nu trebuie să ai voie să sari peste un test. Nu mă interesează care sunt circumstanțele, afară de un caz în care vorbim despre ceva cu totul și cu totul extrem, de forță majoră, cum ar fi ca jucătorul în cauză să fie deja internat în spital pentru o altă problemă. Dar cred că atunci când ești desemnat pentru un test anti-doping, te duci, îl faci și mergi mai departe. Nu contează momentul zilei sau locul. Toate regulile trebuie să fie extrem de severe, iar pedeapsa trebuie să fie foarte aspră. Tot ce e nevoie ca să îi prindem pe cei care nu sunt corecți”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română