US Open, ziua a 2-a | Comeback Alexandra! Prima victorie la un Grand Slam după doi ani

Adrian Țoca | 27 august 2013

Alexandra Dulgheru s-a calificat în turul 2 la US Open după o victorie grea și muncită până la epuizare cu americanca Lepchenko. O va întâlni acum pe Ana Ivanovic

Era momentul să se mai întâmple și lucruri frumoase pentru Alexandra Dulgheru, la capătul unei perioade interminabile de necazuri, accidentări, recidive, într-un cuvânt, lipsa continuității. Azi însă, după exact doi ani de la ultima victorie obținută într-un turneu de Slam, acel succes memorabil cu Petra Kvitova de la US Open 2011, Alexandra a trecut în turul 2 la Flushing Meadows, la capătul a aproape trei ore de luptă cu Varvara Lepchenko.

E foarte frustrant să te uiți peste rezultatele lui Dulgheru din ultimii doi ani, comparativ cu precedenții. Pentru o jucătoare care are în cont două titluri WTA și alte trei semifinale, care ajunsese până pe locul 26 în aprilie 2011 și care avea toate motivele să spere că își va continua urcușul și să fie ea prima româncă de la Dragomir care ajunge în Top 20, au urmat apoi operații la ambii genunchi, luni de recuperare și un restart care a presupus turnee challenger și meciuri în calificări.

Dar Alexandra a fost mulțumită că poate să joace din nou și a tras din greu. A descoperit bucuria de a juca fără dureri în genunchi. Lucrurile s-au urnit greu din loc. Până azi adunase doar opt meciuri în main-draw-urile turneelor WTA, câștigând numai două, unul la Indian Wells, cu De Brito, altul la Bastad, cu Caroline Garcia. La US Open a venit al treilea succes.

Ajunsă între timp pe locul 214 în lume, Alex a intrat pe tablou la US Open ca și Kleybanova (despre care am scris ieri), adică folosindu-se de protected ranking, acest as din mânecă pe care trebuie să-l folosești cu grijă, iar când îl folosești, ai face bine să profiți de el. E lesne de înțeles cât de important a fost pentru ea să câștige azi: calificarea în turul II o saltă dintr-un foc în primele 180 de jucătoare. Un eventual alt succes ar duce-o în primele 150. Adică foarte aproape de zona din care poate intra mult mai ușor pe tablourile turneelor.

Cu Lepchenko, locul 35 în lume, a fost o luptă în toată puterea cuvântului. Schimburi lungi, intense, epuizante. N-a fost frumos, dar a fost sănătos. Românca a servit pentru primul set la 5-4, fără succes, apoi a pierdut setul în tiebreak. A putut să revină apoi și să egaleze la seturi cu un 6-2 clar în manșa secundă, iar în decisiv a revenit în două rânduri. Întâi a fost condusă cu 2-0 plus alte două șanse de dublu break. Apoi, la 4-4, Lepchenko a avut patru mingi de break, trei dintre ele consecutive. Alexandra a jucat însă poate cel mai inspirat tenis al zilei în momentele cruciale, salvându-se cu ajutorul unor atacuri curajoase. A mers bine îndeosebi reverul, execuția ei preferată, cu care a înregistrat peste jumătate din cele 26 de lovituri direct câștigătoare.

Ajunsă iar în tiebreak, Alexandra n-a mai lăsat lucrurile să-i scape din mână și a închis lupta la a patra șansă de meci. A mulțumit apoi publicului, despre care a spus că s-a simțit încurajată, chiar dacă a jucat contra unei reprezentante a SUA. Urmează acum Ana Ivanovic și șansa unei victorii notabile, care s-o repună cu totul pe făgașul normal.

Din păcate, nu-s multe lucruri de spus despre Adi Ungur, care a cedat în doar o oră și șapte minute cu Gael Monfils, 6-1, 6-2, 6-0. Monf îl va întâlni în turul 2 pe John Isner, în ceea ce se anunță deja unul dintre capetele de afiș ale manșei secunde. Și, potențial, un meci foarte lung. Ambii au acest obicei la Slamuri. 

Federer a egalat recordul lui Wayne Ferreira

Favoritul 7 și-a făcut și el apariția în cele din urmă pe teren, după ce, cu o seară înainte, întâlnirea lui cu Zemlja, un sloven care acum ceva vreme începuse o campanie de fundraising care să-i permită să-și continue cariera, fusese amânată din cauza ploii. Federer a făcut un meci solid, mai ales pe propriul serviciu, pe care n-a avut decât o singură scăpare, la 4-3 în setul trei, rectificată rapid. Imediat după meci, Federer s-a dus direct la … antrenament, abia apoi venind la conferința de presă. 

Îl va întâlni în turul 2 pe Carlos Berlocq. Mai importantă e ultima bifă în cartea recordurilor reușită de elvețian: el a egalat recordul de apariții succesive în turneele de Slam, deținut până azi de Wayne Ferreira. Cei doi au jucat în câte 56 de Slam-uri consecutive. A fost, de asemenea, victoria cu numărul 65 a lui Federer la Flushing Meadows, unde are opt înfrângeri.

Janowicz și Dimitrov au ieșit deja

Dacă nu are un nume, ar trebui să găsim unul pentru o categorie de jucători care îi cuprinde pe câțiva dintre cei mai promițători, talentați și capabili jucători din circuit, care au foarte mult lipici la public, dar care suferă și de inconstanță. Pe lângă Gulbis, ar putea intra aici Jerzy Janowicz și Grigor Dimitrov, ambii văzuți cu șanse la a face ceva valuri la New York, ambii eliminați însă încă din prima zi, de doi jucători despre care „mai slab cotat” e o formulă aproape blândă. Dimitrov a pierdut în cinci seturi la Joao Sousa, un portughez cu o singură victorie din șase meciuri jucate pe hard în circuitul ATP (dar cu alte câteva rezultate decente în Challenger). Bulgarul, asistat pe terenul 7 de Maria Sharapova, s-a plâns din nou că a rămas fără benzină în setul cinci, și a mai spus că nu-și explică de ce. 

Jerzy a pierdut cu Maximo Gonzalez în trei seturi, numărul 247 mondial care nu mai câștigase un meci de pe tabloul unui turneu ATP din 2011. Dar polonezul are o scuză puternică. S-a accidentat la sală, sâmbătă, și a jucat cu dureri puternice la spate, chit că a luat calmante. „Abia am putut să merg în ultimele zile, cu atât mai puțin să mă mai antrenez. Eram în formă, sunt al naibii de dezamăgit”, a mai spus Janowicz, care a descris experiența serviciului ca pe „un cuțit în șale”.

Cu tot cu Janowicz, numărul sfertfinaliștilor de la Wimbledon eliminați încă din primul tur la US Open a ajuns la patru (Flipkens, Verdasco, Janowicz, Kubot).

Alt meci notabil: Dutra Silva l-a învins în cinci seturi pe canadianul Pospisil după ce acesta din urmă a ratat, per total, șapte mingi de meci. Jocul fusese întrerupt seara precedentă, din cauza ploii. Brazilianul a câștigat cu 12-10 în tie-break-ul decisivului și-l va întâlni pe Rafa în turul doi.

Duval, surpriza turneului

Puștoaica americană Victoria Duval, numărul 296 mondial, a învins-o pe Sam Stosur, campioana de acum doi ani, scor 5-7, 6-4, 6-4, în ceea ce este cel mai surprinzător rezultat al primelor două zile. Duval și-a atras simpatia publicului și se anunță drept un viitor star de Internet, cu prezența ei copilăroasă și cu atitudinea ștrengărească făcând valuri pe rețelele sociale. Cea mai bună caracterizare i-a făcut-o Anne Keothavong: „Duval are 17 ani, arată de 15 și are o voce de 12. Și știe tenis”.

Articol în curs de actualizare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi