Simona, încă o victorie de rutină, se va întâlni cu Bacsinszky pentru un loc în sferturi. Vremea socotelilor?

Camelia Butuligă | 3 mai 2016

Două meciuri foarte diferite s-au desfășurat azi la Madrid în turul doi al turneului feminin. Unul a avut o oră și două minute și s-a terminat cu 6-1, 6-1, iar celălalt a avut nevoie de două ore și douăzeci de minute și a durat trei seturi: 6-4, 5-7, 6-4. Sorții au hotărât ca învingătoarele celor două meciuri, Simona Halep și Timea Bacsinszky, să se întâlnească în turul trei

Meciurile lor din primul tur nu au fost cu mult diferite de cele din turul doi. Halep a expediat-o pe Misaki Doi cu un scor la fel de drastic ca pe Karin Knapp azi. Timea, de cealaltă parte, s-a chinuit cu Petkovic la fel de mult ca azi cu Makarova: trei seturi și aproape trei ore. Ultima întâlnire dintre Simona și Timea, de la Miami, a fost o bătaie de cap de trei seturi, un meci pe care Simona l-a avut în mână și l-a scăpat printre degete. Judecând după cele două meciuri de până acum de la Madrid, Bacsinzky are o reputație de bătaie de cap și pentru alte fete în circuit. Azi a câștigat cu Makarova cu același tip de joc cu care a zăpăcit-o și pe Simona la Miami: scurte din retur (a încercat chiar și un fel de SABR), loburi, slice-uri de forehand și o apărare încăpățânată care hărțuiește adversara atât fizic, cât și psihic. De văzut cât va mai rezista însă, dat fiind că adună șapte meciuri în opt zile, ea câștigând recent și titlul la Rabat. 
 
Simona pare hotărâtă la Madrid să lase în urmă meciurile pline de dramă care i-au populat zilele (și probabil i-au provocat ceva insomnii) în acest an: două victorii seci, în care n-a mai stat la discuții nici cu adversara, nici cu ea însăși. Căci oricât de distractive și GIF-friendly sunt acele monologuri țâfnoase și gesticulări pentru care Simona e celebră printre fanii internaționali, ele sunt un semn al unei tensiuni interioare care îi erodează claritatea și îi subminează jocul până la urmă.
 
Cele două meciuri de până acum, dincolo de victoriile cumva normale la niște adversare de calibru minor, sunt ilustrative prin felul cum au fost orchestrate. O scurtă privire asupra cifrelor meciului de azi ne indică ce fel de tenis a jucat Simona: simplu, clar, asertiv. Iar acest lucru este mai important și decât scorul, și decât timpul petrecut pe teren. Patru ași, o dublă, 63% din primele servicii reușite, 18 winners, 20 neforțate, șapte puncte din șapte urcări la fileu și șase mingi de break concretizate din șapte șanse. În afară de neforțate, care probabil ar mai putea fi diminuate, restul semnifică un tenis solid și hotărât. Puncte bonus primesc cele șapte urcări la fileu, unele pentru a încheia punctul cu swing-voleul, a cărui dispariție din arsenalul Simonei a fost observată și deplânsă de mulți. Apariții repetate și eficiente a avut și vedeta jocului ei, reverul în lung de linie.
 
Simona Halep este o jucătoare agresivă în ADN-ul ei tenisistic: este o părere de-a mea mai veche și continui să o susțin. Apărarea este un fel de sare și piper, utilizată la nevoie pentru a frânge spiritul adversarei, însă pe termen lung, corpul și spiritul Simonei (nu mai vorbesc de inimile fanilor) beneficiază cel mai mult de pe urma meciurilor câștigate pășind în teren. Sigur, Simona poate să le scoată și ca Rafa Nadal, din prelată, dar acest tip de tenis este epuizant fizic și psihic și s-a văzut că nu este sustenabil a la longue.
 
Cu toate că Simona este o jucătoare agresivă, nu este agresivă prin forța loviturilor, ci mai degrabă prin plasament, poziționare și cât de repede este capabilă să ia mingea și să schimbe direcția. Este, cum îi zicea și ea bine pe vremuri, agresivitate isteață mai degrabă decât agresivitate dură. Contra Timeei, acest tip de joc a mers foarte bine timp de un set și ceva la Miami, până când tenisul labirintic al elvețiencei a început să destrame și claritatea și rezistența fizică a Simonei. Se pare că Bacsinszky nu și-a schimbat radical filozofia de joc de atunci. Simona este mai mult decât avertizată cu ce se va confrunta, pentru că acel meci i-a lăsat un gust amar: dacă nu mă înșel, la conferința de după a mărturisit că este extrem de dezamăgită.
 
Oricât de avertizată va fi, planul e simplu, execuția e grea: va trebui să găsească soluția care s-o neutralizeze pe Timea, care a devenit o nucă destul de tare. Pe lângă jocul care încâlcește, mai are și o atitudine destul de zen și nu prea dă gratis multe puncte. Probabil Simona va dori să revadă acel prim set de la Miami pentru a recapitula cum s-o țină în șah. Cred că acest meci poate fi încadrat la capitolul ”exorcizări” (împreună cu cele din trecut contra Makarovei sau a lui Mladenovic) și va avea o însemnătate aparte, mai mult decât îl îndreptățește un tur trei, fie el și de Premier Mandatory.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi