Simona câștigă într-un meci strâns și fain cu Peng, se califică în optimi la Wimbledon!

Camelia Butuligă | 7 iulie 2017

O va întâlni pe Victoria Azarenka, care s-a calificat în optimile de finală la abia al doilea ei turneu după revenire, eliminând-o într-un meci strâns pe Heather Watson. Simona și Vika nu s-au mai întâlnit de la USO 2015, când românca a câștigat un thriller în sferturi.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Simona Halep trece în săptămâna a doua a Wimbledon pentru al doilea an consecutiv, cu o victorie curată cu Shuai Peng, 6-4, 7-6.

Uite așa mai văd și eu câte o chinezoaică din valul care au luat cu asalt WTA, mai ales la dublu: când joacă împotriva Simonei. Nu-mi aduc aminte cu plăcere de episodul Zhang și nici episodul Peng nu va fi pe lista meciurilor pe care voi dori să le revăd. S-a jucat pe o arșiță cumplită, pe un teren pârjolit pe care Simona a făcut o fandare involuntară în primul set și spre care a mai gesticulat după câteva sărituri dubioase ale mingii; meciul ăsta putea să se complice dacă intra în decisiv. După ziua de ieri, mă uit la suprafața terenului mai atentă decât Rufus the Hawk la porumbei. În plus, a doua adversară consecutivă în premieră, mai experimentată decât Haddad Maia, Peng este un mic metronom care urmează filozofia de joc ”stau lipită de baseline și dau înapoi tot ca un zid”.

Primul set, ca și ieri, a început cu o perioadă mai bună pentru adversară. Simona a deschis cu combinația standard: stânga dreapta, stânga dreapta, care le elimină de obicei pe cele cu deplasare slabă. Chinezoiaca însă e ca peștele în apă în schema asta laterală, și a făcut prima un break. Simona a trecut la planul B: a variat înălțimea și a început să dea pe centru. Asta merge bine cu jucătoarele big hitter sau cu cele care nu reacționează bine la varietate. Peng însă a făcut față bine și la propunerea asta. Așa că Simona a trecut la planul C: a început să ia mingea mai repede, luându-i din timp lui Peng, care stătea în continuare lipită de baseline, și nu mai avea astfel destul timp să-și pregătească loviturile când mingile care veneau de dincolo erau lungi. Planul C a fost și cel câștigător: Simona și-a luat breakul înapoi și de la 4-4 încolo, a sprintat către primul set. De remarcat soliditatea serviciului, pe care a avut cifre bune la toate capitolele și care a scos-o din bucluc de câteva ori.

În setul doi, după ce a salvat două mingi de break în gameul inaugural, a făcut și chinezoaica ajustări, bineînțeles: a început să lovească mai tare și cu plasament mai agresiv, fiind ea prima care o împingea pe Halep în spate, obligând-o să intre în defensivă. Mingile Simonei nu mai erau lovite deci repede, ci din poziții nefavorabile și cu boltă, aterizând mai scurt în zona ideală de lovire pentru adversară. No bueno. Așa s-a jucat până la 3-3, într-un echilibru de hărțuială, niciuna nefăcând destul pentru a câștiga breakul. Acolo însă Simona a apăsat pe butonul engage, ca toți jucătorii cu pedigree. A făcut break, dar din păcate nu a reușit să-l consolideze pentru că Peng a intrat în modul ”scai”: de acolo până în tiebreak a apărat cu încăpățânare, salvând și o minge de break pe parcurs.

În tiebreak a plouat cu minibreakuri de ambele părți (9), de la început până la sfârșit, dovadă a agresivității returului. Credit Simonei că s-a înfipt pe călcâie și s-a îmbățoșat cu niște ași scoși la țanc, niște retururi arzătoare pe serviciul doi și o atitudine mai agresivă. Peng a salvat și ea o minge de meci când Simona a oprit un punct după o minge care i s-a părut afară, dar nu fusese.

Ceva emoții au fost: Simona a făcut bine că a stăvilit acolo meciul, iar mimica ei în timpul tiebreakului și după a spus multe despre cât de puțin chef avea să mai alerge un set pe căldura aia. Bravo și  un high-five de la noi, guguștiucii de pe canapele, pentru returul vitriolic pe serviciul doi, urmat de o urcare la fileu și stop-voleul acela artistic lovit într-o cumpănă grațioasă pentru a salva mingea de set a lui Peng.

Next, Azarenka. Gata cu adversarele necunoscute, întram în săptămâna a doua cu o adversară galonată, dar nițel ruginită la încheieturi, care a avut nevoie de mai multe seturi până acum decât Simona ca să-și găsească ritmul. Vika este la al doilea ei turneu după revenire, dar este de asemenea și o jucătoare experimentată, care n-are nevoie de prea multe invitații ca să-și redescopere killer instinctul.

Ultimul meci contra Simonei a fost sfertul acela antologic de la US Open 2015, câștigat de Simona. Niciuna nu se dă în vânt după iarbă, dar anul ăsta au jucat destul pe ea ca să-și tuneze jocurile.

Au două zile de pauză, deci vor fi fresh. Meci dificil de prezis: teoretic, Simona pleacă cu prima șansă. Trebuie să servească bine, Vika fiind periculoasă la retur, și să-și ia ea prima șansele apărute. Azarenka nu are nimic de pierdut, totul este bonus pentru ea de acum înainte, deci mental va juca cu mai puțină presiune; să sperăm că rugina și lipsa meciurilor se vor vedea și că Simona nu-i va da oportunități să preia controlul.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi