Noroc și ghinion, cele două fețe ale monedei care decide deseori meciurile în tenis. Sau cum au început să cadă capii de serie la Wimbledon

Camelia Butuligă | 30 iunie 2016

Joi au căzut 11 capi de serie la fete și 7 la băieți. Surpriza cea mai mare a fost eliminarea campioanei de la Roland Garros, Garbine Muguruza, învinsă de Jana Cepelova, cea care o învingea anul trecut în primul tur pe Simona Halep.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

”Prefer să fiu norocos decât bun”, ”I'd rather be lucky than good”. La asta m-am gândit după ce-am văzut cum Ana Konjuh și-a luxat glezna la 7-7 în decisiv contra Radwanskăi. Câteva minute mai târziu părăsea terenul învinsă și înlăcrimată, după ce servise pentru meci de două ori și o obligase pe Radwanska să apere trei mingi de meci. Radwanska era furioasă, vorbea singură și arunca frustrată racheta, încolțită de loviturile puternice ale lui Konjuh. După ce Konjuh a reintrat șchiopătând pe teren, Aga n-a pregetat să-i pună o scurtă din retur. E a doua oară când Radwanska profită de accidentarea unei adversare pentru a avansa la un Slam anul acesta: s-a întâmplat și la Australian Open, unde Anna-Lena Friedsam o conducea cu 5-2 în decisiv înainte să fie lovită de crampe și să nu mai poată alerga. Radwanska e bună, dar în unele zile, da, e mai bine să fii norocos decât bun.

Citatul îi aparține lui Vernon Louis Gomez, zis și Lefty Gomez, un jucător de baseball care a făcut parte din legendara echipă New York Yankees a anilor 1930. Nu e întâmplător că un sportiv profesionist a pus in balanță norocul și competența și a ales norocul. Nu un dentist, nu un actor, nu un cântăreț sau general de armată. Un sportiv profesionist, pentru că în sportul profesionist, ghinionul îi înfrânge și pe cei mai competenți.  Zile ca cea de azi de la Wimbledon o dovedesc.  

Au căzut azi 11 capi de serie la fete, 7 la băieți și câțiva dintre ei pot da liniștiți vina pe ghinion. Konjuh și Petkovic au căzut și s-au accidentat în timpul meciului, Bencic a început să aibă probleme la încheietură cu câteva zile în urmă, probleme care au obligat-o să se retragă și ea din meci, iar o Muguruza înlăcrimată a explicat evoluția lipsită de energie de azi printr-o răceală cu care s-a pricopsit în aceste zile ploioase și răcoroase. Dacă-l întrebi pe Troicki, va spune că a avut ghinionul ca meciul său să fie oficiat de un arbitru incompetent, care a dat un overrule contra sa la cel mai delicat moment: în decisiv, la 5-3 pentru Vinolas și 30 egal. Troicki a făcut scandal și pe teren, și la conferință, dar n-a mai putut schimba nimic.

Gilles Simon a amenințat că dă în judecată arbitrul, organizatorii și toată lumea din stadion dacă se accidentează pentru că a fost obligat să joace în continuare în timpul unei averse. Nu a fost cazul, dar Simon fumega încă la conferință și a promis că va ridica chestiunea jocului pe ploaie în Consiliul jucătorilor ATP, din care face parte. Francezul a pierdut, până la urmă, cu Dimitrov, cel care avea mare nevoie de o victorie de moral, indiferent de condițiile în care ar fi venit.

Din păcate, pe lista învinșilor cu nume sonor s-au alăturat și Horia Tecău și JJ Rojer, care au pierdut la Marray/Shamasdin cu 6-2, 7-6(3). De ce două seturi? Pentru că, din cauza ploilor, organizatorii au decis ca primele două tururi la dublu să se joace două seturi din trei în loc de trei din cinci, în încercarea de a mai elibera programul. Ce să faci? N-ai ce să faci. De la strălucirea titlului de anul trecut, pentru Horia și Jean Julien vine acum o ieșire rapidă de la turneul lor preferat.  

Lista întreagă a victimelor din ziua a patra a turneului, în ordinea numărului de pe tricouri (capii de serie, adică), este după cum urmează: la fete au ieșit 2 Muguruza7 Bencic, 14 Stosur15 Pliskova, 16 Konta, 17 Svitolina, 20 Errani22 Jankovic, 30 Garcia, 31 Mladenovic32 Petkovic. La băieți: 8 Thiem, 13 Ferrer16 Simon23 Karlovic25 Troicki26 Paire30 Dolgopolov. Nu toți au pierdut pentru că au avut ghinion. Pe câțiva dintre ei îi bănuiesc că au rămas fără suflu după o perioadă recentă în care au jucat și au câștigat mult (Garcia, Mladenovic, mai ales Thiem). Unii nu se împacă cu iarba (Stosur, Errani, Ferrer, Paire). Alții nu se împacă cu Slamurile (Pliskova, care continuă să nu treacă de turul III la un GS). Unii traversează o perioadă lipsită de formă din varii motive, multe din ele medicale (Simon, Karlovic), altele de încredere (Paire, Dolgopolov), altele de vârstă și uzură (Jankovic). Pe lângă toate acestea, mulți dintre ei au dat și peste adversari care nu i-au iertat, adversari al căror joc a funcționat mai bine pe această suprafață.

Bineînțeles, ghinionul și norocul nu sunt permanente. Vin și pleacă. Muguruza a câștigat titlul la Paris, dar azi a fost scoasă de Jana Cepelova (da, ACEA Cepelova), care și-a făcut un hobby din a bate jucătoarele din top 3. În 2014 a scos-o pe Serena de la Charleston, anul trecut pe Simona la Wimbledon, acum a prins-o pe Garbine răcită. Ce baftă. Dar totuși, Cepelova a fost spitalizată anul trecut din cauza unei pneumonii care s-a vindecat cu greu, în luni de zile, și din cauza căreia n-a putut juca în Australia. Ce ghinion.

Până la urmă, rămâne cum a stabilit Lefty Gomez: mai bine norocos decât bun? Aș zice că da. Și mai ales la Slamuri, dacă îmi aduc aminte de o anumită zi ploioasă de acum o lună de la Paris.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi