Irina Begu câștigă titlul de la București!

Radu Marina | 23 iulie 2017

Este, de asemenea, și a treia oară în patru ani de turneu la București când titlul este câștigat de o jucătoare din România, după victoriile Simonei Halep din 2014 și 2016. În 2015, titlul i-a revenit slovacei Schmiedlova. 

Irina Begu este noua campioană de la BRD Bucharest Open, după ce a învins-o în finală pe Julia Goerges, 6-3, 7-5. Irina n-a pierdut niciun set pe toată durata turneului. Este al patrulea titlu al carierei Irinei Begu, după cele de la Tashkent, Seul și Florianopolis. În urma titlului, Irina revine în Top 40.

*

Irina a închis, astfel, o săptămâna formidabilă, în care nu a pierdut niciun set în cele 5 meciuri, şi-a ridicat nivelul de la meci la meci şi a arătat multă claritate în joc.

E un moment important pentru Begu, care reuşeşte să treacă de o perioadă destul de complicată, iar acest titlu vine în cel mai potrivit moment. O perioadă în care şi-a recăpătat încrederea, a început să se bucure din nou de tenis, joacă iar la cel mai înalt nivel şi aşa cum spunea chiar ieri antrenorul ei, Artemon Apostu, la emisiunea 30-0, se pot clădi multe lucruri pe aceste meciuri câştigate la Bucureşti. Nu puțin lucru, și-a susținut cuvintele cu fapte: două trofee într-o zi, după un maraton de meciuri în ultimele 30 de ore.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Irina în această săptămâna a fost liniştea cu care a abordat fiecare meci în parte. A început greoi mai fiecare meci, a fost condusă în primul set, dar şi-a păstrat de fiecare dată cumpătul şi a luptat pentru fiecare  punct. Practic, a pus în aplicare exact ce spunea ea acum câteva săptămâni la Wimbledon că a simţit după Roland Garros: ,,Ok, fiecare meci, indiferent de adversară, indiferent de suprafaţă, indiferent de cum e afară, că e vânt, că e soare….  trebuie să lupt pentru fiecare punct şi să muncesc pentru că altfel nu ai cum să fii la nivelul ăsta”.

E cumva paradoxal faptul că e abia primul titlu WTA pe zgură pentru Irina, zgura fiind suprafaţa ei favorită şi pe care a reuşit cele mai mari victorii, celelalte trei titluri fiind pe hard (Tashkent, Seul şi Florianopolis). Şi cu siguranţă e şi cel mai special dintre ele pentru că e câştigat acasă.

Irina a început finala de azi foarte hotărâtă. Chiar dacă nemţoaica a avut mingi de break încă din începutul meciului, senzaţia era că Begu e în meci şi e concentrată la ce are de făcut.

A fost un prim set în care Irina a jucat perfect tactic; a făcut exact ceea ce trebuie făcut în faţa unei jucătoare atât de agresivă precum Goerges. Nu a riscat inutil (nu a avut nicio eroare neforţată) nu a forţat loviturile, a încercat să se agaţe de fiecare minge şi să o oblige pe Goerges să joace o minge în plus iar cu returul a fost grozavă. La retur a încercat să pună de fiecare dată mingea în teren iar asta i-a adus multe puncte azi. Faptul că Irina s-a agăţat de orice minge şi a încercat să facă tot posibilul să pună returul în teren a creat o presiune în plus pentru Goerges; nu de puţine ori a fost surprinsă  de faptul că un serviciu de peste 180 km/h i se întoarce iar asta a făcut-o să se grăbească şi de cele mai multe ori următoarea minge era ori în fileu ori out.

Apoi, deşi a lăsat-o pe Goerges să conducă jocul şi a acceptat super loviturile nemţoaicei, nu a făcut niciun moment pasul în spate. Ori de câte ori a avut ocazia sau a fost vreo minge mai scurtă a intrat în teren şi a făcut punctul. De fapt, aşa a reuşit să facă break-ul, după două lovituri câştigătoare cu forehand-ul. Un break care s-a dovedit a fi suficient pentru a câştigă primul set, mai ales că prima servă a Irinei a fost din nou la cote înalte şi a putut să-şi facă cu oarecare uşurinţă serviciul mai de fiecare dată, iar apoi la 3-5 a presat la retur, a reuşit câteva retururi lungi, deranjante şi Goerges şi-a mai pierdut o dată serviciul şi implicit şi setul.

Setul doi a fost ceva mai disputat. Goerges a renunţat să mai atace fiecare minge, a încercat să lovească ceva mai înalt, să joace 2-3 mingi înalte iar apoi să accelereze cu forehand-ul pentru a-şi surprinde adversara. E o tactică care în meciul de ieri cu Ana Bogdan, mai ales spre finalul meciului a mers foarte bine. Şi astăzi a mers o bună bucată din set, reuşind la 3-3 să facă break-ul. Doar că Irina a revenit rapid, recuperând break-ul după câteva lovituri hotărâte cu forehand-ul şi continuând cu aceeaşi tactică de a o face pe Julia să joace o minge în plus. Până la 5-5 ambele şi-au câştigat facil serviciul iar după un game convingător al Irinei, Goerges servea din nou pentru a rămâne în meci. Dacă la 4-5 a jucat excelent, reuşind 3 lovituri de forehand câştigătoare şi o scurtă foarte reuşită, la 5-6 nemţoaica nu a mai reuşit să repete acel game-ul, asta şi pentru că Irina a fost mai incisivă, a presat la retur şi din nou a stat bine în schimburi forţând-o să greşească, incheiand meciul cu o dublă greşeală.

Pentru Goerges e a 5-a finală pierdută la rând, probabil de aici şi dezamăgirea arătată la final, la ceremonia de premiere, dar rămâne cu o săptămâna solidă, iar de săptămâna viitoare va reveni în Top 40 după ceva vreme.

https://twitter.com/WTA/status/889156613747073025

*

Citește povestea carierei Irinei în noua revistă 30-0 Pe Curat.

Irina este, de regulă, rezervată, dar a vorbit pe șleau despre cariera ei, despre armele și despre cum caută să-și folosească abilitățile la maxim, în amplul material pe care 30-0 i-l dedică în noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017. E un articol care o explică mai bine pe Irina suporterilor, o poveste despre cariera ei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului imens al jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost și este, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici. Livrări din stoc.

*

Românii în 2017 – titluri / finale 

Titluri

Simona Halep (Madrid)
Horia Tecău (Dubai, cu JJ Rojer) – dublu
Raluca Olaru (Hobart, cu Olga Savchuk) – dublu
Monica Niculescu (Biel, cu Su-Wei Hsieh) – dublu
Florin Mergea (Barcelona, cu Aisam Qureshi) – dublu
Horia Tecău (Geneva, cu JJ Rojer) – dublu
Irina Begu (București)
Irina Begu și Raluca Olaru (București) – dublu

Finale

Monica Niculescu (Hobart)
Simona Halep (Roma)
Raluca Olaru (Shenzhen, cu Olga Savchuk) – dublu
Simona Halep (Roland Garros)
Monica Niculescu (Wimbledon, cu Chan) – dublu

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi