Djokovic pierde pentru prima oară un meci întreg în 2016, învins de Vesely. Seria de titluri mari a liderului mondial ia o pauză

Camelia Butuligă | 13 aprilie 2016

Djokovic nu mai pierduse așa de devreme într-un turneu de trei ani, iar în fața unui jucător din afara Top 50, de șase ani. Pentru Jiri Vesely, finalistul din 2015 de la București, e prima victorie la un jucător de Top 10. Și celălalt finalist de anul trecut de la Monte Carlo, Tomas Berdych, a ieșit din turneu.

Deci Novak Djokovic a pierdut cu Jiri Vesely primul său meci la Monte Carlo și pe anul acesta (retragerea contra lui Lopez de la Dubai nu se pune). Ce înseamnă asta? Nu mare lucru, după mine: Novak este obosit, vine după un început de an supraomenesc și tranziția dintre suprafețe nu e niciodată ușoară. Mai ales când e doar o săptămână de pauză între Miami și Monte Carlo. Șocul este mai mare la nivel de cifre și recorduri. După ce Vesely și-a ținut cum-necum firea și a câștigat game-ul de la 5-4, netul s-a umplut de date care pun și mai mult în evidență menghina în care Novak ține circuitul și propria carieră.

Judecând după datele de mai sus, aceasta pare a fi un meci istoric. Însă mai degrabă decât o înfrângere istorică pentru Djokovic, aceasta este o victorie istorică pentru stângaciul ceh, care a avut un an prost până săptămâna trecută la Marrakech, unde a reușit în sfârșit să însăileze trei victorii consecutive. În plus, era gata-gata să piardă la Gabashvili în turul anterior aici la Monte Carlo. ”Nu știu dacă să plâng sau să râd”, spunea el imediat după victoria contra lui Djokovic. O evaluare destul de bună a situației.

Deși Novak a jucat mediocru, Jiri merită laude în primul rând pentru că nu s-a bătut singur. Și-a ținut emoțiile și jocul sub control suficient cât să-l preseze pe Djokovic și să-l facă să greșească. Novak a declarat după meci că se simte obosit și ca s-a mișcat prost pe teren. A dat credit lui Vesely pentru că a jucat mai bine decât el, dar a subliniat că ”ultimele patru, cinci luni au fost obositoare” și că abia așteaptă să se odihnească. ”Nimic nu e întâmplător”, a mai spus el, filozofic. Vrea oare Djokovic să spună că această înfrângere este o binemeritată gură de oxigen, care îi va servi mai târziu, când cursa pentru Roland Garros va intra pe linie dreaptă? Cine știe… lui Federer i-a priit această pauză impusă de două luni. Novak nu va avea două luni la dispoziție, dar nici nu cred că are nevoie: când va sosi rândul Madridului, va fi pregătit. 

Ieșirea lui Novak este mai importantă, deci, pentru restul lumii decât pentru el însuși. Federer rămâne șef teoretic peste jumătatea de sus a tabloului; poate este anul când trofeul de la Monte Carlo, „the one that got away”, va fi înghesuit de Mirka în sfârșit în vitrină, printre zecile de cupe, vaze și tăvi? În restul acestei jumătăți superioare, capii și-au făcut datoria: Monfils și Goffin au trecut de Lorenzi, respectiv Verdasco.

Doar Gasquet a pierdut la compatriotul Pouille. Gasquet a mărturisit că a făcut un meci prost, în care nu a reușit să fie destul de ofensiv. De asemenea, l-a numit pe Pouille ”viitorul număr 1 francez”.

Și partea de jos a avut un upset: finalistul de anul trecut, Tomas Berdych, a cedat surprinzător la bosniacul Dzumhur în trei seturi. Restul capilor au trecut, care mai greu (Wawrinka a trecut, 7-6, 7-5 de Kohlschreiber, Raonic a avut nevoie de tiebreak în setul decisiv contra lui Cuevas, iar Thiem a trecut de Daniel tot în trei seturi), care mai ușor (Nadal și Paire au trecut în două seturi de Bedene și Sousa).

La dublu, perechea Mergea/Bopanna a câștigat cu 7-5, 7-5 la Lindstedt/Peya, punând astfel capăt unei serii de patru înfrângeri consecutive în circuit.

Programul de miercuri

Tabloul de simplu începe să se așeze frumos, cum se vedea din tragerea la sorți. Murray va avea de descifrat pe etern fascinantul și enervantul Paire. Benoit a mărturisit că anul acesta simte presiunea confirmării rezultatelor bune pe care le-a avut recent și că asta îl apasă când intră pe teren. S-au dus vremurile când Benny zburda lipsit de griji și nu se gândea decât cum să alerge împrejurul forehandului ca să lovească cu backhandul. Acum, nici Murray nu este în forma vieții lui și dacă Paire poate să-și pună deoparte grijile și piticii care îi populează mintea, am putea vedea un meci interesant, poate cu un rezultat surpriză.

După ei, intră Rafa cu Thiem, prima întâlnire a celor doi după semifinala de la Buenos Aires, câștigată de austriac. Aici e problematic, pentru că Thiem se pare că se resimte după o accidentare la picior și a jucat cam nerefăcut azi un meci destul de lung, de trei seturi. Să vedem cum se prezintă fizic. Rafa, de partea lui, e ok și a bifat o victorie destul de banală azi contra lui Aliaz Bedene. Care Bedene a avut de declarat o chestie interesantă despre jocul lui Rafa: cică partea sa mai slabă este acum forehandul. O fi auzit și Domi? 

Al treilea meci pe Central este însuși Roger Federer contra lui Bautista-Agut, consacrat în ATP în rol de buturugă mică. Să vedem dacă Federer îl lasă să-și țeasă loviturile insistente și constante. Meciul este în racheta lui Roger. Dacă servește ca luni cu Garcia-Lopez și îi ia din timp adversarului lovind mingea devreme, nici Bautista, nici nimeni n-are ce să-i facă. Singurul care ar fi avut este deja în vacanță pe un iaht unde se servește mâncare vegan și fără gluten. Festinul de pe Rainier III va fi încheiat de un afterparty franțuzesc, între Tsonga și Pouille.

Nici Court des Princes nu se lasă mai prejos: aici sunt programați Dzumhur și Raonic, Gilles cu Stan, Vesely cu Gael și la urmă Goffin cu Granollers. Pe Terenul 2, primul meci este Tecău/Rojer contra perechii Kontinen/Peers.

 

Monte Carlo #tennis #clay #montecarlorolexmasters #view #atp #lifeontour

A photo posted by Treizecizero (@treizecizero.ro) on

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi