Decizia în cazul Cilic: n-a fost intenție, suspendare de nouă luni

Adrian Țoca | 16 septembrie 2013

Marin Cilic va putea reveni în competiții anul viitor, în februarie, urmând să rateze Australian Open. ITF consideră că jucătorul croat a ingerat substanțe interzise din „neatenție”.

A mai căzut o victimă, tot una din spațiul ex-iugoslav și tot un jucător de Top 20. Marin Cilic a fost suspendat oficial de către ITF pe o perioadă de 9 luni, după ce croatul a fost depistat pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul de la Munchen, când i s-a descoperit un nivel foarte ridicat de glucoză. 

Cazul a suscitat o sumedenie de comentarii și speculații în ultimele luni, toate plecând de la tăcerea ITF, care a așteptat până când a avut o decizie finală pentru a face un anunț oficial. Însă toată lumea tenisului știa despre ce s-a întâmplat la Munchen, antrenorul său a confirmat public că însuși jucătorul a recunoscut veridicitatea acelui test, iar cel mai clar semn că e ceva în neregulă a fost dat de absența prelungită și nejustificată din competiții a lui Marin. Fost jucător de top 10, Cilic n-a mai jucat tenis de când s-a retras din turul doi de la Wimbledon, acuzând o accidentare la genunchi.

Nu mai departe de weekendul trecut, Andy Murray a cerut să se facă lumină cât mai repede. “Cred că e momentul să afle toată lumea ce se petrece. Toți vorbesc despre el și e destul de evident că n-a trecut acel test. Nu înțeleg de ce pur și simplu nu se anunță asta. Nu e ca și cum ar fi accidentat. A trecut prea mult timp, iar el nu joacă. Nu pricep de ce nu se clarifică totul”.

Iar clarificarea cerută și dorită de toată lumea a venit în această seară. ITF a confirmat rezultatul testului și a anunțat decizia și durata suspendării. Cilic a fost găsit având nicetamidă în sânge și a fost suspendat pentru nouă luni. Dar mai interesant este însă că ITF face clar, în comunicarea oficială, că a considerat adevărată versiunea lui Marin, conform căreia nu a existat intenție și că jucătorul a ingerat substanța din „neatenție”, cu alte cuvinte fără să fie în cunoștință de cauză și fără să aibă intenția de a-și conferi un avantaj. Este și motivul pentru care suspendarea  lui este mai mică: în mod normal, ar fi trebuit să primească mai mult de un an.

Partea bună pentru Cilic (locul 24 acum, career best 9) este că suspendarea este cu efect de la 1 mai, data la care a fost testat, așa că ea va expira la 31 ianuarie 2014. Decizia ITF vorbește și despre “o autosuspendare provizorie și voluntară“ – cu alte cuvinte, explicația oficială a ultimelor luni pe care Cilic nu le-a jucat. Practic, jucătorul va mai rata ultimele două luni ale acestui sezon plus prima lună a anului viitor, inclusiv Australian Open. El va mai rămâne și fără punctele și banii încasați în perioada în care a apucat să mai joace.

Explicația lui Cilic a fost următoarea: el ia de regulă Coramină (tablete de glucoză), dar a rămas fără rezerve când a jucat la Monte Carlo. Și-a trimis mama să-i cumpere altele, însă echivalentul acestor tablete în varianta franțuzească are ingrediente diferite, inclusiv substanța interzisă cu care a fost depistat.   

„Vreau să subliniez că n-am luat niciodată conștient sau intenționat vreo substanță interzisă. Mă opun oricărui uz al substanțelor interzise în sport”, a spus Cilic, prin intermediul unui comunicat. Croatul va face apel la Curtea de Arbitraj sportiv.

Dacă ITF a considerat această explicație de bună credință și a lămurit astfel aproape toate întrebările, mai rămâne una singură încă neexplicată: a fost sau nu accidentat la genunchi Cilic în momentul în care s-a retras de la Wimbledon? Și mai ales, cum se poate găsi o modalitate mai bună de gestionat astfel de situații în care „e evident pentru toată lumea ce se întâmplă”, după cum zicea Andy Murray?

Este un aspect doar aparent lipsit de importanță. Decizia de azi, coroborată cu detaliul acelei „autosuspendări voluntare”, face ca retragerea lui Cilic din respectivul turneu (la vremea respectivă trecută aproape neobservată, mai ales că s-a întâmplat într-o zi nebună) să arate a altceva. Devine acum aproape evident că Marin Cilic a aflat la Wimbledon despre rezultatul testului de la Munchen, ca atare s-a retras motivând problemele la genunchi. Cu alte cuvinte, a inventat o explicație, într-o tentativă de a-și salva cât de cât imaginea. Iar astfel de situații apar tocmai pentru că jucătorul în cauză pică mereu într-un cerc vicios fără ieșire: pe de o parte, ITF nu poate comenta până nu are un verdict final, tocmai pentru a respecta prezumția de nevinovăție a sportivului. Pe de altă parte, jucătorul nu poate să iasă singur și să spună că e suspectat de dopaj, pentru că s-ar plasa voluntar sub oprobiul opiniei publice. Între timp, se țes adevărate teorii ale conspirației. De ce este importantă clarificarea acestui aspect? Pentru că așa se nasc situații deranjante pentru toate părțile implicate, mai ales pentru spectatori, care nu vor mai ști ce să creadă sau dacă să mai creadă. Pentru că nu face decât să alimenteze suspiciunile care se vor crea de fiecare dată în jurul unei retrageri discutabile. Să scadă credibilitatea altor jucători nevinovați.

În plus, ITF nu a explicat nici care este logica prin care suspendarea lui Cilic a devenit una retroactivă, în condițiile în care jucătorul croat a mai apărut, în afară de Munchen, la turneele de la Madrid, Roma, Roland Garros, Queens (unde a făcut finală) și Wimbledon. E drept, el va rămâne fără punctele și banii primiți la aceste turnee, însă în ce măsură au dreptul jucătorii învinși de el la aceste turnee să se simtă nedreptățiți acum?
 

Cilic devine astfel cel mai important nume din tenis suspendat pentru dopaj, fie el și involuntar, în ultimele sezoane. Richard Gasquet a fost suspendat în 2009, însă cazul francezului are un grad și mai mare de întâmplare: cocaina descoperită la Richard a fost ingerată în urma unui sărut. Viktor Troicki, în schimb, are de departe cel mai încurcat caz. Suspendarea lui expiră abia în 2015.


Alte nume protagoniste în scandaluri, suspendări sau cazuri de dopaj în ultimii ani sunt Martina Hingis, Mariano Puerta, Filippo Volandri, Wayne Odesnik, Ivo Minar, Barbora Strycova, Sesil Karatancheva, Juan Ignacio Chela, Guillermo Canas, Stefan Koubek sau Alex Bogomolov.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi