Simona Halep trage de ea, întoarce frumos cu Rybarikova în debutul de la Stuttgart și trece în sferturi

Radu Marina | 25 aprilie 2018

Simona Halep depășește cu bine un disconfort fizic, o adversară inspirată și obține prima victorie pe zgură din acest sezon, după 4-6, 6-2, 6-3 cu Magdalena Rybarikova. Liderul mondial e în sferturi la Stuttgart pentru al doilea an consecutiv. Se pregătește acum să o întâlnească pe învingătoarea dintre Coco Vandeweghe (1-0 h2h) și Laura Siegemund (1-2 h2h), campioana en-titre, meci care este programat mâine.

Timp de un set și jumătate, Simona a încercat să-și găsească locul într-un meci devenit complicat după problemele apărute în zona spatelui/picior și având în față o adversară redutabilă, cu tenisul la ea. Nu i-a fost ușor să găsească acea măsură potrivită a loviturilor atât de necesară pe zgură, la fel cum nu i-a fost ușor nici să treacă peste disconfortul creat de problema fizică apărută după ce a alergat o scurtă la 3-3 în primul set. Dar, ca în multe alte ocazii, și acum a găsit o cale prin care să iasă la suprafață.

Condusă cu set și break, Simona a început să ajusteze puțin câte puțin, până când jocul ei a urcat la un nivel suficient cât să o ducă în avantaj. Iar odată preluat controlul partidei, imaginea a ceea ce trebuie făcut, contra unei Rybarikova care s-a aparat, a atacat, a venit în față și a pus scurte într-un mod impecabil, i-a devenit și mai clară.

În primul set, Simo a dat impresia nu se folosește la maximum de picioare, de jocul de picioare (la 4-5 a cerut intervenția fizioterapeutului pentru o problema la spate, dar și în zona piciorului). De aici procentajul de 0% cu serva a doua din primul set sau mingile care ieșeau destul de mult afară pentru că erau lovite doar din braț. Simona a început să schimbe tactica, renunțând la jocul agresiv și loviturile drepte, în detrimentul unui joc la siguranță.

Un merit major aici îl are Andrei Pavel. Condusă cu 1-2 în setul doi, Simona a cerut intervenția antrenorului, care a sfătuit-o să caute mai mult centrul terenului, să joace mai mult cross și i-a reamintit că trebuie să-și ajusteze jocul la zgură. Asta i-a lipsit Simonei în primul set; a încercat să facă prea mult cu loviturile, a construit prea puțin, a așteptat la fel de puțin și a mizat totul pe atac, lucru admis și de ea, la conferința de presă, unde a spus că i s-a cristalizat ideea de joc în game-ul patru din setul doi.

De la venirea lui Pavel, Simona a recuperat imediat break-ul și a câștigat cinci game-uri la rând, ducând meciul în decisiv. Cheia pentru această serie a fost jocul așezat și răbdător pe care Halep l-a propus slovacei, în felul acesta oprind elanul luat de Rybarikova după câștigarea primului set. Foarte probabil, dacă Simona nu ar fi făcut ajustările necesare la timp și nu ar fi început să pună întrebări, Rybarikova și-ar fi continuat numărul și ar fi jucat cu și mai multă încredere.

„A fost greu să continui să joc, dar nu am vrut să mă opresc și nu m-am mai gândit la accidentare. E greu pe acest teren, nu am jucat niciodată cel mai bun tenis al meu aici, dar după ce te obișnuiești, poți să joci la un nivel foarte bun” – Simona Halep

Acel sfat dat de Andrei Pavel, prin care îi cerea să caute mai mult centrul terenului, a fost cel mai probabil și elementul care a produs declicul în cazul Simonei. A juca mai mult pe centrul terenului înseamnă a juca la siguranță și a pune ceva mai mult lift în lovituri. Simona avea nevoie să-și intre cumva în ritmul ei obișnuit, iar odată adăugat mai mult top spin în lovituri, a început să țină mai mult mingea în teren și să greșească mai puțin.

Până la recuperarea cadenței a mai fost un singur pas. La finalul meciului, Simona exact la acest lucru făcea referire, spunând că în ultimele două seturi a schimbat tactica, încercând să-și deschidă unghiurile și să țină cât mai mult mingea în teren pentru a o face să joace o minge în plus.

Odată revenită la ritmul ei normal, jocul Simonei a început să se lege, lovitura de rever fiind la datorie: nu a ratat aproape nimic de pe această parte, a recuperat break-ul din decisiv cu câteva lovituri de rever în lung de linie perfecte și i-a ieșit cam tot ce a vrut. În tot acest timp, Rybarikova a simțit că nu mai deține controlul și trebuie să facă ceva, așa că a început să vină și mai des în față, a încercat câteva servicii-voleu, dar deja Simona era la cu totul un alt nivel în decisiv; după break-ul reușit la 3-2, Simo a mai pierdut doar trei puncte până la finalul meciului. Liderul mondial a încheiat meciul cu 34 de lovituri direct câștigătoare și 24 de erori.

În meciul următor Simona va juca cu învingătoarea meciului Coco Vandeweghe – Laura Siegemund, meci care se va juca mâine. Pe Vandeweghe, Simona a învins-o categoric (6-1, 6-1) chiar anul trecut la Madrid, în singurul lor meci jucat până acum, iar cu Siegemund are o istorie complicată: a jucat de două ori la Stuttgart în 2016 și 2017 și a pierdut, dar a câștigat ultimul meci jucat la Roma.

Fotografii: Jimmie48Photography

https://twitter.com/WTA/status/989237516866801664

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar, care vine cu câteva bonusuri:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută! Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi