Fast
Madrid: tragere la sorți

Madridul pentru românce: tablouri nu simple, dar care pot fi atacate cu succes

Treizecizero | 5 mai 2017

Gata să-și înceapă cu adevărat anul, Simona Halep va debuta în tentativa ei de a-și apăra pentru prima dată un titlu WTA într-un meci cu Kristyna Pliskova, sora geamănă a Karolinei Pliskova. În vârstă de 25 de ani, Kristyna e pe locul 57 și are un bilanț de 11-7 în acest sezon. Cehoaica e încă în cursă în turneul din această săptămână de la Praga, unde s-a calificat în semifinale, după victorii cu Jankovic și Haddad-Maia, plus un WO cu Safarova; o va întâlni acolo pe Ostapenko. Halep n-a mai întâlnit-o până acum pe Krystina.

Simona, care a câștigat aseară turneul neoficial Tiebreak Tens, e favorită 3, iar ceilalți capi de serie de pe sfertul ei de tablou sunt Konta, Wozniacki și Stosur. Potențiale obstacole chiar mai grele de atât sunt însă ascunse printre jucătoarele necotate ca favorite. Spre exemplu, în turul al doilea, Simona ar putea-o vedea pe Daria Kasatkina, o jucătoare cu un potențial excelent pe zgură, recent câștigătoare la Charleston și lăudată de mai mulți specialiști pentru jocul ei pe această suprafață. Kasatkina o întâlnește pe Roberta Vinci în primul tur; Simona are 3-2 cu Vinci și 1-0 cu Kasatkina. Cea mai plauzibilă adversară pentru turul al treilea este Sam Stosur, favorita 16, într-o posibilă reeditare a semifinalei de anul trecut de la Madrid, câștigată de Simona cu 6-2, 6-0. De atunci, cele două și-au mai împărțit alte două meciuri. În sferturi, o adversară mai plauzibilă decât Johanna Konta este Carla Suarez Navarro, care începe să adune meciuri în picioare și și-ar putea crește nivelul pe măsură ce turneul avansează. Cele două au o lungă istorie: Simona conduce cu 6-5 și a câștigat ultima întâlnire, dar a spus nu o dată că o găsește pe Carla o adversară dificilă. Pe zgură, Suarez-Navarro a câștigat toate cele patru meciuri.

De asemenea, Laura Siegemund, care joacă în primul tur cu Johanna Konta, e pe acest sfert de tablou. Monica Niculescu este și ea aici și va încerca să rupă, în primul tur, o tradiție nefastă cu Caroline Wozniacki, în fața căreia a pierdut toate cele 7 meciuri. Niciunul nu s-a jucat însă pe zgură.

Garbine Muguruza (sau adversara ei din primul tur, Timea Bacsinszky), Karolina Pliskova și Lucie Safarova sunt jucătoarele cu cele mai bune șanse de a câștiga sfertul al patrulea de tablou și, implicit, de a o întâlni pe Simona într-o posibilă semifinală. Dar cu șanse la fel de bune e și Irina Begu, a doua româncă în clasament. Irina, sfertfinalistă la Madrid anul trecut, deschide cu Elena Vesnina, în fața căreia a câștigat unica partidă precedentă. Francesca Schiavone sau o jucătoare din calificări ar fi adversara din turul al doilea, cu una dintre Muguruza/Bacsinszky/Bertens/Makarova pentru runda a treia. Pliskova, Safarova, Sevastova sau Arruabarrena sunt posibile adversare în sferturi pentru Irina.

| Ascultă Podcastul 30-0: Interviu cu Artemon Apostu-Efremov și Adrian Cruciat, cei doi care au lucrat împreună cu Irina până în februarie. Artemon Apostu-Efremov este acum singurul antrenor al Irinei.

Adversare anul trecut în sferturi și posibile adversare anul acesta în semifinale, Simona Halep și Irina Begu fac pereche la dublu; le vor întâlni în primul tur pe experimentatele Spears/Srebotnik. Monica Niculescu face pereche pe tabloul de dublu cu Christina McHale.

Angelique Kerber (1) și Dominika Cibulkova (4) sunt principalele cotate în primele două sferturi ale tabloului, dar misiunile lor, raportat la forma de moment, sunt grele. Pe sfertul lui Kerber s-au produs, imediat după tragerea la sorți, câteva permutări, după ce Agnieszka Radwanska s-a accidentat la antrenamentul de dimineață și s-a retras din turneu (Aga va lipsi, de asemenea, și de la Roma). Potrivit regulilor, tabloul a primit câteva ajustări; printre cele afectate direct este Sorana Cîrstea. Românca, intrată cu un wildcard pe tablou, o va întâlni pe Anastasia Pavlyuchenkova, după ce anterior era programată pe Madison Keys. Sorana, și ea sfertfinalistă anul trecut, ar juca în turul doi cu Gavrilova sau Bellis, iar meciul cu Keys ar putea avea loc până la urmă în turul al treilea.

Pavlyuchenkova ar fi trebuit să joace cu Maria Sharapova, dar aceasta din urmă, la rându-i posesoare a unui wildcard, va juca acum cu Mirjana Lucic-Baroni. Svetlana Kuznetsova și Elina Svitolina sunt alte două nume care pot câștiga sfertul unu, în vreme ce sfertul al doilea, al Soranei, este deschis oricărei posibilități.

Tragerea la sorți a tabloului masculin este aici.