Fast
Madrid, turneul masculin

Nadal aleargă spre un nou titlu, Djokovic, spre ieșirea din tunel. Kyrgios sau Dimitrov încearcă să strice status-quo-ul de pe lista câștigătorilor de Masters

Adrian Țoca | 6 mai 2017

Madrid este încă o șansă pentru circuit să-și agite un pic apele, după patru luni cu practic doar doi câștigători notabili. Cu Roger Federer absent, Rafa Nadal e din nou favorit la titlu, la turneul de zgură la care are cel mai mic succes din cele cinci pe care obișnuiește să le domine an de an. Unde “succes mic“ se traduce, în cazul lui Nadal, prin “doar” patru titluri, adunate din 2009 încoace, de când Madridul a luat locul Hamburgului în circuitul de turnee Masters.

Îl va obține pe al cincilea, după doi ani consecutivi în care a pierdut pe teren propriu în fața lui Murray? Să vedem ce oferă tabloul:

Primul sfert

Andy Murray și cotul său problematic sunt aici; britanicul are un titlu și o finală în ultimii doi ani la Madrid. De altfel, aici a făcut primii pași importanți în tranziția sa către respectabilitate pe această suprafață. Murray ar putea deschide chiar cu Marius Copil, dacă jucătorul nostru, posesor al unui wildcard, va putea trece de Guillermo Garcia-Lopez. Marius este la un pas distanță de intrarea mult-căutată în Top 100, de care s-a apropiat agonizant săptămâna trecută, numai pentru a pierde cu Bautista-Agut de la 5-3 în decisiv. La Madrid a mai jucat bine în trecut, iar pe Garcia-Lopez l-a bătut în unica lor întâlnire anterioară (e drept, pe iarbă), așa că șansele lui Marius nu arată musai rău.

Cine mai e pe acest sfert? Grigor Dimitrov, care, după un start fulminant de sezon, urmat de o tăcere totală, a dat semne că e acasă în micul turneu caritabil de joi seara, pe care l-a și câștigat. Grigor deschide cu talentatul domn Phillip Kohlschreiber; talentat, dar și autor al unor înfrângeri groaznice anul acesta, cu o multitudine de mingi de meci. Ar putea să se lase cu câteva răsturnări acest meci. Lucas Pouille e și el prin preajmă, iar Dominic Thiem planează amenințător pentru toți ceilalți din acest sfert. Andy, în căutare de rezultate bune, s-ar putea să aibă viață grea pe această parte de tablou.

Sfertul al doilea

Stan Wawrinka fie pierde repede, fie ajunge în finală #reusable. Afirmația e valabilă nu doar pentru toată cariera lui, ci și pentru Madrid, unde a ieșit repejor în ultimii trei ani, dar a făcut finala în 2013, pierdută cu Nadal. Stan s-ar putea să fie întins în turul al doilea de Pablo Carreno-Busta, dacă spaniolul, încă pe 10 în Race, va trece de Paire. Tomas Berdych și Marin Cilic mai sunt aici, dar mai multe priviri vor fi atrase, probabil, de Alexander Zverev, care deschide într-un super meci pentru turul întâi cu Fernando Verdasco. De asemenea mai pândește din iarbă Pablo Cuevas, mereu periculos pe zgură.

Sfertul al treilea

E sfertul lui Rafa, favoritul 4, care are și el un traseu complex. În turul al doilea, Nadal l-ar putea întâlni pe Fabio Fognini, cu care a mai pierdut de două ori pe zgură. Turul al treilea? Posibil Nick Kyrgios, dacă australianul s-a adunat după pierderea bunicului, pentru care s-a retras de la Estoril. Nick a mai făcut o surpriză aici când l-a bătut pe Federer, iar recenta lui redescoperire a inspirației și dragului de tenis îl transformă, brusc, într-un jucător periculos chiar și pe zgură, în special în condițiile mai iuți de la Madrid, unde-și poate pune în valoare serviciul. Anul trecut, Kyrgios l-a dus în decisiv pe Nadal pe zgură, la Roma. Tot pe acest sfert: Milos Raonic, revenit în circuit după accidentări, David Goffin, care deschide cu foarte promițătorul rus Karen Khachanov, și foarte veteranul Tommy Haas, care-și continuă turul de adio contra unui alt veteran, Gilles Muller.

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/860514775561887744

Sfertul al patrulea

Proaspăt rămas fără echipă după “terapia de șoc“ aplicată și anunțată ieri, Novak Djokovic o să aibă multe întrebări la conferințele de presă de la Madrid. Niște victorii solide i-ar prinde bine în acest start de “nou capitol“.

https://twitter.com/DjokerNole/status/860582643859152900

Nole deschide cu învingătorul dintre Robredo și Almagro, ceea ce ar putea fi dificil în condiții obișnuite, doar că ambii-s departe de zilele lor bune. Mai departe? În turul al treilea, oricine va veni dintre Monfils/Simon și Feliciano Lopez (care joacă împotriva unui qualifier) se anunță meci greu. Simon a fost aproape să-l bată și la Monte Carlo, Monfils ar putea avea mai mult curaj decât a avut la US Open, iar Feliciano Lopez servește mereu bine la Madrid. Dacă trece și de acest obstacol, lucrurile nu se anunță mai ușoare în forma de acum. Fie Nishikori, cu o tradiție bună la Madrid, fie Tsonga l-ar aștepta în sferturile de finală.

Absent motivat și important de pe tablou este Juan Martin Del Potro, din motive familiale triste.