Cincinnati, vremuri grele pentru favoriți, vremuri bune pentru dramă și răsturnări de situație

Radu Marina | 25 august 2020

Foarte multe meciuri roller-coaster la Cincinnati. Exceptând cele câteva scoruri categorice, aproape că n-a fost meci care să nu presupună măcar o răsturnare spectaculoasă de situație, semn că niciun avantaj nu e sigur zilele astea în circuit.

Serena se clatină, dar rezistă, Andy Murray reușește cea mai importantă victorie de la revenirea în circuit, Vera Zvonareva strălucește din nou iar favoriții continuă să cadă pe capete.

Serena, emoții mari cu Arantxa Rus

Serena Williams a trecut la New York de Arantxa Rus, 7-6 (6), 3-6, 7-6 (0), după două ore și 48 de minute, adică cel mai lung meci pe care l-a jucat după mai bine de opt ani. Ultima oară când Serena fusese ținută atât timp pe un teren s-a întâmplat la Roland Garros 2012, în acea faimoasă înfrângere din primul tur cu Virginie Razzano (trei ore și trei minute).  

Alt detaliu inedit: a fost doar pentru a doua oară în întreaga carieră a Serenei când a jucat două tiebreak-uri în decisiv, în meciuri consecutive (la Lexingron a pierdut în tiebreak-ul decisiv cu Shelby Rogers). În 2010 s-a mai întâmplat asta, învinsă de Jelena Jankovic la Roma și apoi învingătoare cu Vera Dushevina la Madrid. Detalii mici, dar care arată o imagine și mai clară despre cât de dominantă a fost Serena. Pe de altă parte, sunt detalii potențial îngrijorătoare, care arată că sunt încă multe lucruri de pus la punct pentru ceea ce urmează.

Într-o zi toridă, pe o căldură strașnică și cu doar șapte oameni prezenți pe Grandstand, Williams a părut că se află la controlul meciului vreme îndelungată: a câștigat primul set și a început cu break setul doi. De aici a urmat o cădere, combinată cu  jocul bun al olandezei, care s-a oprit abia când în momentul în care s-a văzut în situația de a salva trei mingi de break consecutive în primul game al setului decisiv. 

Le-a salvat, apoi părea să se desprindă, având inclusiv mingi de 5-1. În loc de asta, jocul ei s-a prăbușit, Williams pierzând următoarele 4 game-uri, într-un mod haotic, fără să se ajute de primul serviciu și lovind constant doar din braț. În timpul ăsta, Rus și-a văzut de treabă: impecabilă în defensivă și precisă în aproape fiecare execuție. 

S-a ajuns la 6-5 și serviciu pentru Rus, care a fost la două puncte de victorie. Dar cum dorința aia nebună a Serenei de a câștiga există mereu acolo, oricât de cald ar fi afară și oricât de inspirată ar fi adversara, a revenit de la 6-5, 30-30 și n-a mai pierdut nici măcar un punct în tiebreak. 

Serena a considerat acest meci un “test important” pe care l-a trecut în vederea US Open și a reamintit la conferința de presă că, înainte de orice, mentalul e totul în tenis și cel care face, de cel mai multe ori, diferența. “Tenisul este mental. Știți, totul este despre mental aici.” 

Următoarea adversara va fi Maria Sakkari, o jucătoare similară oponentei din turul doi (ușor defensivă, accelerări dese de pe partea de forehand), dar mult mai valoroasă. Ceea ce înseamnă că provocările pentru ea continuă, cu atât mai mult cu cât Sakkari a învins-o clar în turul precedent pe Coco Gauff, iar apoi a descurcat-o și pe mereu complicata Putintseva.

Naomi s-a întors cu bine 

Tot de un meci greu a avut parte și favorita 4, Naomi Osaka, dar asta ține mai degrabă de replica foarte bună a adversarei ei. Osaka a trecut în trei seturi de talentata și imprevizibila Karolina Muchova. După un prim set cedat la tiebreak, Osaka s-a redresat rapid (e adevărat, redresarea a fost facilitată și de adversară, care a scăzut nivelul de la game la game) și a avut grijă să nu mai permită cehoaicei să fie în control în niciun moment. Naomi, care a vorbit în câteva rânduri despre cât de dor i-a fost de tenis, a părut cu poftă de joc și va fi cu siguranță printre favorite la Open.

Pentru Naomi urmează un meci tare interesant. Se vede cu Dayana Yastremska, jucătoare coordonată acum de fostul ei antrenor Sascha Bajin, care rezistă și câștigă. Până acum, la Cincinnati, Yastremska a avut parte de meciuri grele, s-a pus și s-a găsit în situații dificile, dar de fiecare dată a revenit și a găsit răspunsuri, învingându-le în câte trei seturi pe Venus, respectiv pe Pera. Întâlnirea de astăzi, care va avea loc pe terenul 17, de la ora 22:00, va fi primul lor meci disputat în circuitul WTA. 

Vintage Vera Zvonareva 

În vârstă de 35 de ani, Vera Zvonareva, fostul număr doi mondial în 2010, se luptă de aproape opt ani cu revenirea și tot ce presupune acest proces, și asta, fără să fie în atenția generală. Și partea cea mai interesantă e că a câștigat aceste lupte de fiecare dată. 

În 2013, Vera s-a operat la umăr, absentând un an. S-a întors în 2014 cu ajutorul clasamentului protejat și a încheiat anul aproape de top 250. În 2015 a jucat mai mult în turnee ITF 25k și a intrat în top 150. 

Din 2015 și până în 2017 nu a mai jucat niciun meci oficial, perioadă în care s-a căsătorit și a născut o fetiță. Rămasă iar fără clasament, ea s-a reîntors totuși, și a luat-o de la cel mai jos nivel, din calificările unor turnee ITF 15K (!), jucate în Egipt, Turcia și Uzbekistan. 

După câteva titluri ITF câștigate, a primit wild card-uri la turnee WTA: a reușit o finală la Delian (WTA 125K) și o semifinală WTA International (prima după o pauză de șase ani) la Taskhent. 

Din 2017 și până în prezent, Vera a fost mereu aproape de tenis. A fost acolo, a jucat, a câștigat, și-a reclădit clasamentul și încrederea, a revenit în top 100, iar acum o vedem, pentru prima dată din 2011, în turul trei al unui turneu important WTA. 

Venită din calificări, unde n-a pierdut set, Zvonareva a trecut ieri într-un mod clar (6-1, 6-1) de Laura Siegemund în ceea ce a fost cea mai categorică evoluție de la revenirea ei în tenis. A fost tipul de meci, pentru aceia care încă n-au văzut-o în zilele ei bune, care a arătat de ce a jucat două finale de Grand Slam consecutive și cum a urcat până pe locul 2 în clasamentul WTA. 

Marea victorie a lui Andy Murray 

După mai bine de trei ani, Andy Murray reușește cea mai importantă victorie de la revenirea în circuit, succesul în fața lui Alexander Zverev (6-3, 3-6, 7-5) favorit 5 la Cincinnati, fiind prima lui victorie contra unui jucător de Top 10 după operația suferită la șold. Este, de asemenea, pentru prima dată din 2017 (Madrid) când Andy revine în optimile unui turneu Masters. 

Sunt trei ani grei, în care a suferit mult, și-a anunțat intenția de retragere din cauza durerilor mult prea mari la șold, a revenit asupra deciziei, a ales să se opereze pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, nu pentru a se reîntoarce la tenis. Iar în final, după mai multe încercări și experimente (a început întâi cu dublu și dublu mixt) a ales să-și mai de o șansă la simplu. 

Acum, după atât timp, Andy Murray e din nou acolo unde a fost în urmă cu câțiva ani: e competitiv, tenisul lui rănește din nou și, partea cea mai importantă pentru el și tot ce presupune stilul său de joc, se află într-o formă fizică foarte bună. 

Meciul cu Zverev a fost unul tipic pentru Murray și pentru capacitatea lui de a-și citi adversarul, de a exploata vulnerabilități, de a întinde capcane și de a reveni. Multă vreme, Murray a dat impresia că “se joacă” cu Zverev, pe care-l cunoaște suficient de bine încât să știe ce și cum să joace împotriva lui (vezi poziționarea avută la retur pe serviciul doi al neamțului, adică zona vulnerabilă a lui Zverev; vezi toate acele slice-uri defensive combinate cu lovituri lifate). L-a sufocat cu retururi aspre, a variat înălțimea și efectele, nu i-a dat timp de gândit, s-a folosit des de lateralele terenului și a apelat la fel de des la loviturile în cross scurt, tocmai pentru că a observat poziționare defensivă a lui Zverev în teren. A jucat exact ceea ce urăște Zverev cel mai mult: un tenis ofensiv, dar foarte variat și compact, care nu oferă ritm și spații de manevră. 

Apoi a scăzut pentru puțin timp ritmul și l-a lăsat pe Zverev să se desfășoare în voie, care Zverev n-a ezitat: a câștigat setul doi și a avut o revenire exemplară în setul decisiv de la 2-4, la 5-4 și serviciu pentru meci. Doar două puncte i-au lipsit lui Sasha pentru victorie – prima a lui în fața lui Murray. 

Andy a răspuns din nou. Cu puțin ajutor din partea lui Zverev, care a făcut cinci duble greșeli în ultimele două game-uri ale meciului, Murray a simțit că e loc de revenire, și-a pus la treaba jocul consistent și a obținut victoria – cea mai sonoră pe care o obține din mai 2017.

https://twitter.com/doublefault28/status/1298032594026627074?s=20

 

Ce urmează? Reeditarea finalei de la Wimbledon 2016. Andy Murray se revede cu Milos Raonic, un alt jucător chinuit de accidentări în ultimii ani, pe care-l conduce cu 9-3 la întâlnirile directe, cu o serie de opt victorii la rând. 

De notat și revenirea lui Novak Djokovic în circuit, care a câștigat – nu tocmai ușor – primul lui meci oficial după șase luni de pauză. Novak a trecut, 7-6, 6-4 de Ricardas Berankins într-un meci în care nivelul lui a fost bun, chiar foarte bun pentru cineva care s-a aflat la primul meci după o pauză atât de mare. La final, Nole a părut fericit că e din nou pe teren și încrezător că problema de la gât, care l-a forțat să se retragă din meciul de dublu și care i-a dat bătăi de cap și contra lui Berankis, nu-i una gravă sau care să-l țină pe loc. 

Liderul mondial îl primește în turul următor pe Tennys Sandgren, cu care s-a mai întâlnit de două ori până acum. Ambele meciuri au fost câștigat de sârb, ultimul chiar la New York, în 2018, când Sandgren a reușit să câștige un set împotriva lui.

 

Favoriții continuă să cadă pe capete

Petra Kvitova (6), Madison Keys (7, deținătoarea titlului la Cincinnati), Dominic Thiem (2), Alexander Zverev (5), Denis Shapovalov (12), Grigor Dimitrov (14) și Felix Auger-Aliassime (15) au în comun trei lucruri: au fost capi de serie, au jucat primul lor turneu post-revenire și au fost eliminați. Semn că revenirea nu e deloc ușoară și necesită timp și meciuri în picioare pentru regăsirea reperelor normale (ritm, încredere, repere, viziune asupra terenului, obișnuință). 

Petra Kvitova a fost învinsă în trei seturi de Marie Bouzkova, o jucătoare care a crescut idolatrizând-o pe Petra, într-un meci în care a părut, în repetate rânduri, că Kvitova a rămas fără suflu. E motivul pentru care a jucat în serii, adică cea mai clară dovadă a lipsei de meciuri.

Madison Keys n-a avut nicio șansă cu Ons Jabeur, jucătoare cu câteva meciuri în picioare, deja obișnuită cu suprafața. Ons ar fi fost oricum un matchup de coșmar cu stilul ei, dar micul avantaj cu care a pornit a făcut lucrurile și mai clare (6-3, 6-1).

Iar Dominic Thiem a fost, fără dubii, cea mai mare surpriză a zilei, pentru că în cazul lui, argumentul meciurilor în picioare e contrazis dramatic. Thiem a luat parte la nu mai puțin de 28 de meciuri neoficiale în pauza circuitului, câștigând 25 dintre ele. Însă s-a văzut fără răspunsuri și dominat categoric de Filip Krajinovic (2-6, 1-6), într-un meci care a durat doar o oră, cu doar două puncte (!) câștigate la retur de austriac, niciunul pe serviciul doi al adversarului. Thiem a încheiat meciul cu doar 10 puncte câștigate cu serviciul doi – asta în fața unui jucător care nu impresionează cu adevărat nici la retur, dar nici la serviciu.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi