Simona Halep, la plecarea de la Wimbledon: “M-am schimbat mult, felul în care privesc lucrurile s-a schimbat foarte mult, iar asta îmi dă liniște”

Adrian Țoca | 5 iulie 2016

În ce privește meciul cu Kerber, Simona își reproșează că nu a jucat la fel de bine la serviciu precum a făcut-o pe retur și și-ar fi dorit să aibă mai mult curaj în punctele importante. Per total, își dorește să fie mai curajoasă atunci când meciurile atârnă pe muchie. Vede în asta ingredientul care îi lipsește pentru a fi mai des în semifinale și finale de Slam. Își păstrează însă atitudinea potrivită: „Încerc doar să fac cât de mult pot în fiecare zi, să vorbesc cu antrenorul despre ce trebuie să fac mai bine și ce mi-a lipsit în ziua respectivă, cum am vorbit și acum. Încerc să nu exagerez cu analiza pentru orice, să nu mă gândesc mult prea mult. Obiectivul este să muncesc și să mă îmbunătățesc cât mai mult”.

Titlul face un rezumat onest conferinței de presă și discuției cu Simonei de după eliminarea de la Wimbledon. O întrebasem ce obiective are pentru restul sezonului, după ce, mai devreme, o întrebasem în ce măsură crede că abordarea pe care o are în ce privește turneele de Grand Slam s-a îmbunătățit în 2016.

E o liniște pe care am regăsit-o la ea în fiecare dintre discuțiile de la Londra, dar care iese mai rotund în evidență când se manifestă după o înfrângere. La Paris a fost, pe alocuri, mai încordată; aici e primul turneu la care o regăsesc parcă în totalitate investită în schimbările pe care încearcă să le adauge nu doar jocului, ci și personalității ei, încrezătoare în eficiența lor. De aici vine și liniștea. E un soi de confort interior pe care ți-o dă convingerea că ai un plan și faci o muncă de calitate. Cu această liniște a făcut o analiză obiectivă meciului, identificând de la primul răspuns minusurile din jocul ei de azi. N-a dramatizat, nici exagerat importanța momentului, a pus degetul pe i, admițând că i-a lipsit curajul în momentele cheie și caută mai mult constanță în abordarea punctelor importante. Dar a continuat să sublinieze că se va întoarce la muncă și va căuta să continue drumul bun. 

*
“Da, serviciul nu a funcționat prea bine azi, pentru nici una dintre noi. A părut că returul a fost mai bun. Ea a fost puternică. A jucat un tenis bun. În momentele importante, eu nu mi-am executat tactica la fel de bine ca alte dăți. Dar a fost un meci bun, îl iau ca atare. Sunt, desigur, dezamăgită că am pierdut. Dar ea a fost mai puternică. A meritat să câștige. Eu nu am avut suficientă încredere în serviciul meu. Nu am lovit ca în zilele precedente. Nu știu de ce, m-am gîndit prea mult cum să fac puncte pe serviciul meu și probabil că de aici a și venit presiunea”, a început ea conferința în engleză.

În română a completat:
“Când am returnat, am jucat mult mai bine, am deschis mai mult terenul, am jucat pe terenul ei mai mult, am fost mai agresivă și am dominat eu meciul, am luat conducerea punctelor mult mai bine. Când am servit, probabil și din cauza tensiunii că nu prea mi-am ținut serviciul, s-a văzut și am simțit, încet-încet, că nu am executat la fel de bine ca atunci când returnam.

Ce ți-a lipsit să faci asta și pe serviciu?, am întrebat. “Curajul. Curajul și instinctul de a risca un pic, de a lua inițiativa în momentele importante. Când au fost mingi importante, am făcut pasul în spate și n-am avut curaj să iau eu inițiativa jocului”.

Ne întoarcem la segmentul de engleză, în care a fost întrebată cu ce rămâne după Wimbledon. 

Simona vede turneul ca pe un moment bun. “Cred că am avut două săptămâni bune. Dacă ne gândim că nu am jucat niciun meci oficial pe iarbă înainte de a veni aici, e un rezultat foarte bun pentru mine. E al doilea Grand Slam la rând la care joc un tenis decent, aș zice un tenis bun. Sunt mulțumită de felul în care mă prezint acum. Sunt încrezătoare că pot îmbunătăți multe în ce mă privește și în jocul meu. Sunt dezamăgită că nu am jucat azi cum mi-am propus. De fapt, de atitudine, pentru că nu am pus presiune pe jocul ei când ar fi trebuit. Sunt tristă acum, dar în zilele următoare voi fi fericită. Dar îl văd ca pe un turneu bun, cu siguranță.”

Un lucru pe care nu-l făcea înainte: se va uita la televizor la restul turneului. “În mod normal nu fac asta, dar acum mă voi uita. Am crescut mult făcând acest lucru. Vreau să continuu să îmbunătățesc lucruri la mine. Nu e ușor să te duci acasă și să te uiți la meciuri. Am fost aici, am fost fericită să fiu aici. Nu am motive să fiu supărată, să nu mă uit la meciuri. Așa că mă voi uita.”

Altcineva a întrebat-o cum gestionează un astfel de eșec și cum îl depășește, Simona a indicat o întoarcere rapidă la pregătire. “(Îl depășesc) prin a începe să lucrez din nou, de mâine. Bine, nu chiar de mâine, căci am nevoie de o zi de pauză”, a râs ea, înainte de a explica și ce are nevoie să refacă. “Am unghiile un pic afectate. In tiebreak m-a afectat acest lucru și am fost dezamăgită că s-a întâmplat, firește… Dar da, sunt motivată. Chiar dacă am pierdut astăzi, e doar un meci. Am mulți ani înainte să joc tenis, să joc din ce în ce mai bine, să și câștig unul din turneele astea, dacă e posibil. Voi continua să muncesc, să cred și să ma bucur.”

Alte probleme fizice n-au mai fost, spune Simona: “Da, sunt foarte fericită că nu am mai avut dureri la Ahile. Am spus încă din primele zile că nu știu niciodată când o să mă doară, pentru că e mai ciudat. Uneori am dureri, alteori nu am deloc. Azi am fost în formă bună, perfect sănătoasă. Cred că e un lucru bun.”

Întrebată dacă aceste două săptămâni pot fi un pas spre un eventual viitor titlu la Wimbledon, Simona a răspuns: “Cred că pot spune cu curaj: eu cred că am o șansă aici, pe iarbă. Joc un tenis bun, am picioare puternice. Da, poate într-o zi voi câștiga acest turneu. Dar e ca un vis. Și asa mă gândesc la asta. Mă gândesc la asta în fiecare zi, pentru că eu cred că asta mă va face mai puternică, cu fiecare zi”.

Se revede cu Darren în Canada

În ce-l privește pe Darren Cahill, cei doi se vor revedea cu o săptămână înainte de turneul de la Montreal. “Cred că are nevoie de o pauză”, a spus ea, râzând.

Simona nu știe încă dacă va juca sau nu la București, săptămâna viitoare, adăugând că a discutat pe repede înainte cu antrenorul australian despre acest lucru. “Nu m-am gândit încă foarte mult, am vorbit cu Darren acum. Dar e greu să decid acum, după meci. Trebuie să fiu bine fizic, cum am spus, unghiile de la picioare sunt cam duse, am dureri acolo. Dar nu știu în momentul ăsta, o să anunț în timp util.”

Lucruri de schimbat: „Atitudinea pe care o am când joc puncte importante”

În continuarea discuției în română, am întrebat-o câteva lucruri, din mai multe unghiuri, despre cum își vede evoluția în acest sezon. De exemplu, dacă i se pare că atitudinea ei pe teren s-a îmbunătățit. “Părerea mea este că înainte, da, poate că mă enervam, mă manifestam altfel. Dar încerc să progresez cât pot la atitudine și la felul în care gândesc, nu neapărat ce arăt, pentru că nu e important ce arăt, ci ceea ce simt. În meciul de ieri am avut aceeași atitudine, adică nu m-am manifestat în niciun fel, am fost acolo și am luptat. Azi am făcut același lucru, dar poate că nu am crezut atât de mult că pot să câștig, jucând slab în momentele importante.”

Sau dacă abordarea turneelor de Grand Slam e mai înțeleaptă acum. “Cred că abordez fiecare zi mult mai bine și încerc să privesc turneele de GS mult mai relaxată. Bineînțeles că poate se mai întâmplă să pierzi în primul sau în al doilea tur la GS-uri, dar asta nu înseamnă că o să mă pună jos din nou. Sunt bine, muncesc, lucrez zi de zi și cum am spus, visul meu e să câștig unul dintre turneele astea. Dacă se va întâmpla, bine, dacă nu, iar bine.”

Aici merge adăugată și o bucățică de răspuns din bucata de engleză: Am început să muncesc din greu după Stuttgart, când am jucat un meci tare slab. Sunt încrezătoare că voi fi și mai puternică. Vedem ce se mai întâmplă mai departe anul ăsta.

Ce i se pare că îi lipsește, deocamdată, pentru a fi o prezență constantă în semifinalele și finalele de Slamuri? “Atitudinea pe care o am atunci când joc mingi importante; ce simt în interiorul meu la punctele mari. Uite, ieri, cu Keys, am fost bine, azi nu am fost bine la astfel de mingi. Trebuie să fiu mai constantă la ceea ce ține de acest aspect, să fiu mult mai îndrăzneață atunci când jocul este 50/50; sunt multe alte lucruri la care pot să progresez. O să le iau încet-încet și să văd cât timp îmi trebuie pentru toate”.

Am întrebat-o pe unde se vede, pe o scară de la 1 la 10, în contextul acestui an: “În ultimele două luni sunt cam la 7, 8. Iar pe ce-a fost la începutul anului nu pot să-mi dau o notă, pentru că am fost bolnavă și mi-e greu să mă judec chiar așa. Dar, per total, au fost 6 luni destul de ok. E bine că sunt bine acum.”

I-am spus că toți cei de acasă o analizăm pe baza lucrurilor și informațiilor care-s la vedere și suntem curioși să știm cum se analizează ea: “Încerc doar să fac cât de mult pot în fiecare zi, să vorbesc cu antrenorul despre ce mi-a lipsit în ziua respectivă, cum am vorbit și acum, și ce trebuie să fac mai bine. Încerc să nu exagerez cu analiza pentru orice, să nu mă gândesc mult prea mult. Depinde foarte mult de starea pe care o am în fiecare zi, e foarte greu. Știu că oamenii care analizează de acasă nu știu mereu tot ce se întâmplă în interiorul echipei sau în timpul turneelor.

Își propune un obiectiv punctual pentru restul sezonului?

“Nimic. Niciun obiectiv. Să fiu sănătoasă, obiectivul este să am puterea să muncesc și să mă îmbunătățesc în fiecare zi, să nu stau zile întregi fără să fac nimic. M-am schimbat mult și felul în care privesc lucrurile s-a schimbat foarte mult și asta îmi dă o liniște.“

Cum i se pare acum raportul pe care-l are cu fanii?

“Eu le mulțumesc că îmi sunt alături tot timpul, vin, se uită, mă susțin, primesc mii de mesaje frumoase. Le mulțumesc mult tuturor celor care mă susțin, e un lucru deosebit.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi