Simona Halep câștigă duelul românesc cu Monica Niculescu, va juca a patra finală a anului! Cu Vinci, pentru titlu

Adrian Țoca | 12 iulie 2014

Simona Halep câștigă duelul românesc cu Monica Niculescu, va juca a patra finală a anului! Cu Vinci, pentru titlu

Perspectiva unei semifinale 100 la 100 românești a luat un pic pe nepregătite publicul, dar fanii au sesizat foarte bine raritatea și sensibilitatea momentului, dându-și toată silința în a le împăca pe amândouă. Și au reușit fără doar și poate, încurajându-le pe rând, la nevoie și cu câte un „Hai, amândouă!” sau „Hai, România!” pe post de compromis. Ceea ce e important de reținut e că fetele au fost cât se poate de încântate. Amândouă au vorbit laudativ la conferință, mulțumind asistenței pentru felul în care și-a împărțit aplauzele.

La cum începuse jocul, mă gândeam că jocul Simonei Halep e un match-up cum nu se poate mai prost pentru Monica Niculescu, ceea ce ar explica, în parte, și scorul foarte drastic din meciul direct anterior, un 6-1, 6-1 întâmplat în 2012, adică mult înainte de saltul calitativ extrem făcut de Simona. Slice-urile Monicăi sunt eficiente și pentru că obligă adversara la un efort fizic suprem, mai ales când sunt atât de îndemânatic mixate cu mingi cu traiectorii, înălțimi și viteze complet diferite. Pe măsură ce meciul avansează, devine tot mai dificil de rezistat unui astfel de stil.

Numai că, spre deosebire de multe alte jucătoare din circuit, Simona are de partea ei avantajul unui joc de picioare stelar, susținut de o deplasare pe teren care constituie fundația jocului lui Halep. Simona e mereu gata de următorul punct în timp ce mingea e dincolo de fileu, grație pașilor mici, de ajustare, care o ajută să joace fără mari dureri de cap slice-urile. Adăugați la asta faimosul ei simț de anticipație și înțelegem de ce armele Monicăi sunt mai puțin eficiente contra numărului 3 mondial. Așa ajungem la ce s-a jucat în primul set, o perioadă a jocului în care Simona a fost grămadă pe serviciile Monicăi, deschizându-și metodic terenul cu reverul, până când era în postură să închidă cu winner sau să atace, obținând fie o minge scurtă, fie o eroare. Atunci când Niculescu a încercat să o frâneze cu mingi înalte, rapida Simona s-a poziționat din timp și a putut să-și ofere o fracțiune de secundă în plus cu care să ia mingea din urcare și să atace. Monica a încercat mult cu scurtele, însă procentajul de reușită în astfel de situații i-a fost pur și simplu insuficient ca să o țină în set. La una dintre scurte, la 3-1 în primul set, replica Simonei – un forehand câștigător în cross după ce mingea o depășise, un pic în stilul lui Federer în meciul cu Djokovic de la Londra, 2012 – a obținut ropote de aplauze.
Cum Halep și-a făcut lejer serviciile, setul a curs spre un 6-2 clar, ca o continuare a ceea ce jucase numărul 3 mondial în sfertul de finală cu Arruabarrena, despre care, după ce am revăzut video-ul cu highlights-urile, am impresia că n-am subliniat suficient de mult cât de bine a jucat, de fapt, Simona.

La 3-1 în setul doi, meciul părea destinat unui final rapid. Numai că, treptat, Monica a reușit să altereze un pic cursul jocului și să-și impună propriile condiții. I-a dat mai puțin ritm adversarei, a ținut mingea mai lungă, a devenit mai încrezătoare, în vreme ce Simona, tot mai frustrată cu direcția meciului, a jucat mai pasiv câteva game-uri, n-a mai lucrat la fel de bine unghiurile și a făcut câteva greșeli cu forehandul din situații clare. Au fost și câteva atacuri nu suficient de adânci, care au targetat dreapta Monicăi și la care, surpriză, aceasta n-a mai răspuns cu slice, ci a redirecționat mingea în terenul lăsat liber de Simona, exemplul cazului de la 3-3, 15-15. De altfel, acel game, foarte lung, cu multe egalități, a schimbat direcția setului. L-a câștigat Monica în cele din urmă, care a rezistat și presiunii intervenite când a servit pentru set, la 5-4. Halep a avut trei mingi de rebreak consecutive, toate anulate, dar, deși a pierdut game-ul și setul, reintrarea ei în joc fusese anunțată. După o minge de break salvată în primul game al decisivului, Simona a mărșăluit în rest, regăsind jocul din setul inaugural. La rândul ei, Monica n-a mai câștigat decât două puncte pe serviciu în tot setul 3.

Foto: Radu Restivan

„Am fost emoționată, nu am știut la ce să mă aștept și nu mi-am găsit ritmul. Mă bucur că în al doilea set am făcut un joc bun. Regret că nu am reușit să fiu mai aproape de Simona în setul al treilea, dar înseamnă foarte mult pentru mine că am ajuns până aici. M-am simțit excelent la turneu, a fost o săptămână bună pentru mine. Publicul ne-a susținut în mod egal și m-am simțit extraordinar. De-abia aștept să joc și anul următor”, a spus Monica Niculescu, ea urmând să urce pe locul 58 în lume, o veste bună la timp pentru perioada ei preferată a anului, sezonul de hard nord-american.

Simona a avut numai cuvinte de laudă pentru Monica. “De la 3-1, am simțit un pic oboseala, ea n-a mai greșit, a revenit foarte bine, a meritat să ia setul. M-a încurcat slice-ul ei, cel puțin pe dreapta mea mingea n-a mai sărit deloc și mi-a fost dificil să ridic mingea de acolo. Cu reverul am dat mai bine. Monica are multă experiență, e o jucătoare de top, a fost în zona locurilor 20-25, știe ce e tenisul. Ea muncește mult, o apreciez pentru felul ei de a lupta pe teren și cum duce până la capăt orice meci. Dar mă bucur că am reușit să găsesc soluții și să termin meciul în favoarea mea”

Cu Vinci, pentru al 8-lea titlu al carierei

Simona se reîntoarce, așadar, într-un meci cu trofeul pe masă. Va fi a patra oară în acest sezon când joacă pentru titlu, după mai titratele Doha (victorie cu Kerber în finală), Madrid și Roland Garros (eșecuri cu Sharapova). De data asta, adversară îi va fi Roberta Vinci, fost număr 11 anul trecut, cea care a învins-o lejer, 6-1, 6-3, pe Kristina Kucova.

Cum vede Simona finala?

“Ca stil de joc, cred că va fi un pic mai ușor de jucat cu Vinci decât a fost azi cu Monica. A fost dorința mea înainte să vin aici să joc finala și mă bucur mult că am ajuns să joc pentru trofeu aici. Cred că am un avantaj în finală, n-am presiune, pentru că va fi publicul alături de mine și cu siguranță va veni multă lume. Nu simt presiune, nu simt decât dorința să câștig titlul aici. Fizic, nu am o durere anume, sunt ok cu piciorul, dar mă simt obosită. Contează mult că am mai jucat contra Robertei, pentru că știu cum joacă și știu la ce să mă aștept. Va fi dificil, ea are multă experiență, este încă în top. Va trebui să fiu agresivă, să iau mingea repede și să termin punctul cât pot de repede. Voi da tot ce pot și sper să câștig titlul mâine, ar fi foarte frumos. E o realizare foarte mare pentru mine că am ajuns pe locul 3 și sper să ajung cât mai sus”.

Per total, va fi a 13-a finală a carierei Simonei. Dacă sunteți superstițioși, ei bine, Simona nu e, ba chiar are un raport favorabil cu această cifră fatidică. “Numărul 13 e numărul meu norocos, așa că nu mă tem în privința asta. Mă bucur că e a 13-a finală și sper să joc cât mai multe”.

Halep și Vinci au mai jucat cinci meciuri în trecut, Simona impunându-se în trei dintre ele. Vinci a câștigat cu 6-4, 6-4 la Paris (indoor, 2012) și cu 6-0, 6-3 tot la Paris (indoor, 2013), în vreme ce Simo a câștigat cu 6-1, 6-3 pe zgură la Barcelona (2012), cu 6-4, 6-2 pe zgura de la Roma, turneul ei de lansare (2013) și cu 6-0, 6-1 pe iarba de la Hertogenbosch (2013).

Ce spune Vinci

„Azi am jucat bine, în condiții grele, cu ploaie, fără soare, vânt. Va fi un meci foarte greu duminică. Toată susținerea publicului va fi pentru ea, dar e ceva normal. Vreau să stau concentrată și să încerc cel mai bun meci al meu”

Avem fete în finală și la dublu

Ca lucrurile să fie frumoase până la capăt, veștile bune au continuat și la dublu, unde perechea Alexandra Cadanțu / Elena Bogdan a câștigat, 6-4, 4-6, 10-4 cu Piter/Savchuk. Fetele noastre vor juca în finala de mâine cu Buyukakcay/Knapp. Performanța lor e cu atât mai mult de apreciat cu cât ele au intrat pe tablou grație unui wildcard.

Finala de dublu se joacă de la ora 15:00, în vreme ce finala Simona Halep – Roberta Vinci începe nu înainte de ora 17:30.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi