Rămas deja fără Federer, Mastersul de la Shanghai înclină și mai mult spre Djokovic

Treizecizero | 14 octombrie 2015

Din ultimele 34 de meciuri jucate în China, Djokovic a câștigat 33. Liderul mondial e campionul a patru dintre cele șapte turnee Masters deja jucate în 2015 și e mare favorit să câștige și la Shanghai. Federer e deja eliminat, după surpriza cu Ramos-Vinolas, Murray e mai preocupat de Cupa Davis, Wawrinka rămâne mereu imprevizibil, iar Nadal are un traseu infernal. Spaniolul a vorbit însă din nou despre cum crede că a ajuns la capătul chinurilor sale din acest an.

Roger Federer a câștigat anul trecut primul meci de la Shanghai cu multă șansă, iar mai apoi a sfârșit prin a câștiga turneul, cu o evoluție entuziasmantă contra lui Novak Djokovic pe parcurs. Când azi, cu Albert Ramos, s-a trezit din nou într-o situație aproximativ similară – același tur, adversar din a doua jumătate a Top 100 –  firește că toate gândurile s-au întors către meciul cu Leonard Mayer din 2014 – șase mingi de meci a avut argentinianul. Inclusiv cele ale lui Roger: “Cu siguranță că m-am gândit. Dar în același timp, azi am avut un cu totul alt tip de meci, cu un jucător stângaci. Albert a reușit să rămână ofensiv, eu am încercat la fel, au rezultat câteva raliuri frumoase. Am avut șansele mele, dar nu s-a putut azi. Dar, la urma urmelor, astfel de lucruri se întâmplă pe parcursul anului. Din păcate, s-a întâmplat la un turneu la care apăram un titlu, unde îmi doream să joc din nou bine. Tradițional, primul meci la Shanghai este foarte dificil, mereu a fost așa. Sunt condiții unice, mingea sare incomparabil cu alte locuri, durează până te acomodezi la suprafață, la mingi. Anul trecut am fost norocos, anul ăsta, nu”, a concluzionat elvețianul.

Federer n-a făcut cele mai bune alegeri de-a lungul meciului, dar chiar și așa, era ușor să-l vizualizezi impunându-se în cele din urmă cu Ramos, într-un fel sau altul; l-am mai văzut de atâtea ori câștigând astfel de meciuri, chiar dacă jocul său nu a fost întru totul convingător. Ar fi putut trece foarte bine fie și numai cu serviciul, care i-a funcționat suficient de bine cât să-l ferească de mingi de break până la linia dreaptă din decisiv. La 4-3 în decisiv, Ramos a îndrăznit să creadă, diferența supremă între “foarte aproape” și “rezultatul carierei”. La 5-3, Federer a început chiar bine acel game și a avut o oportunitate la 15-30, dar spaniolul n-a clipit și a închis ușa. “Nu subestimez pe nimeni. Diferențele sunt foarte mici la acest nivel, băieții sunt jucători profesioniști, știu ce au de făcut; eram foarte conștient că-mi poate provoca probleme sau chiar mă poate învinge”, a conchis același Federer. Despre el, o notă importantă: el a explicat la o conferință că programul său pentru 2016 e deja făcut până la final de an, ceea ce liniștește din start eventualele discuții privind o eventuală retragere la Jocurile Olimpice de la Rio.

Rezultatul de la Shanghai rămâne unul dezamăgitor pentru Federer pentru că era un turneu în condiții avantajoase, una dintre rarele sincope venite de nicăieri într-un an cu două finale de Grand Slam și cu multe alte meciuri foarte bune. Pe de altă parte, e greu să nu pui eșecul și în contextul unui final de sezon fără obiective reale pentru elvețian. Nici el, ca și restul Top 10, nu aleargă către ceva anume la acest moment; Turneul Campionilor este, practic, conturat, locul 1 este o afacere demult lămurită, iar lupta pentru locul 2 la final de an este departe de a presupune o miză serioasă. Federer nu e singurul dintre urmăritorii lui Djokovic în această situație. Murray e mai mult cu gândul să se păstreze odihnit pentru finala Cupei Davis, iar Nadal joacă deja pentru 2016. N-ar fi exclus ca surprizele să continue și zilele următoare, iar sentimentul de invincibilitate al lui Djokovic să primească încă o tușă. În lipsa lui Federer de pe tablou, periculos pentru sârb în formatul 2 seturi din 3, în condiții de joc rapide, e greu de imaginat cineva care să fie și suficient de în formă, și odihnit, și încrezător cât să îl poată opri pe Novak. 

Stăpân în China, Nole debutează azi cu Martin Klizan, iar învingătorul între Dominic Thiem și Feliciano Lopez îl așteaptă în turul al treilea. Un sfert de finală cu Gasquet/Ferrer/Tomic/Pospisil îl va încălzi pentru o semifinală cu Andy Murray, sau poate cu Tomas Berdych, John Isner sau finalistul de anul trecut, Gilles Simon. Sârbul va încerca să adauge alte victorii pe tărâm chinezesc, acolo unde deține un bilanț incredibil. Din ultimele 34 de meciuri jucate în această țară, Nole a câștigat 33, cu unica excepție, cea deja menționată, semifinala cu Federer de anul trecut. Odată ajuns într-o finală în China, Djokovic e impecabil: un bilanț de 9-0, șase la Beijing, trei la Shanghai. Un Perfect Ten e pe cale de a se produce.  

Accidentat la gleznă în finala de la Beijing, Rafa Nadal va porni, totuși, la drum și îl va înfrunta pe proaspătul deținător al recordului all-time de ași, Ivo Karlovic. Rafa a gestionat cu bine serviciul croatului în trecut, câștigând toate cele patru meciuri directe, dar ultimul datează din 2011, iar Big Ivo joacă bine anul acesta, așa că va fi interesand de urmărit dinamica meciului.

Încurajator este însă că Nadal spune că efectele accidentării din meciul cu Djokovic au trecut. Mai mult de atât, el crede că începe să depășească semnele lăsate de cealaltă „accidentare”, cea mentală.  “Uneori, ca jucător, trebuie să te recuperezi după accidentări. Ce am avut acum, adică inabilitatea de a-mi controla emoțiile și nervii, e tot ca o accidentare. Nu e una fizică, ci mentală. Iar pentru mine e o altă provocare de depășit”.

Fără un Slam pentru prima dată din 2004 încoace, Rafa admite că a fost o surpriză până și pentru el. „Muncesc din greu, dar niciodată n-am avut o perioadă așa de lungă în care să nu-mi pot face jocul. Am pierdut meciuri pe care trebuia să le câștig, meciuri strânse, seturi decisive. N-am câștigat niciunul dintre aceste meciuri strânse. Niciunul. Așa că uneori e ca un restart”, spune Rafa, care vede finalul tunelului. „Cred că sunt mult mai bine acum. Nu știu ce rezultate voi avea până la finalul anului, dar dacă voi continua cu același nivel bun la antrenamente, dacă voi rămâne sănătos, atunci chiar cred că voi începe anul următor cu o altă energie și, cred, cu un alt nivel”.

Așadar, gândurile lui Rafa sunt, firesc, către sezonul 2016; până acolo, tabloul său de la Shanghai ar putea însemna un șir prelungit de big-hitteri gata să încerce să-l împingă cât mai mult în spatele terenului. Dacă trece de Karlovic, îl va putea primi, foarte probabil, pe Milos Raonic; canadianul ar fi urmat de Wawrinka sau Cilic, iar dacă Rafa va trece și de acest obstacol, atunci va trebui să găsească soluții pentru Nishikori sau Tsonga sau Kyrgios sau Fognini sau poate Kevin Anderson, cel mai nou component al Top 10. Cu toții capabili să-i facă viața grea. Cumva, Shanghai poate fi însă un câmp ideal de practică pentru Rafa, și locul altor victorii care să-l descătușeze. Genul de meciuri la care se referea, strânse, cu decisiv, dar pe care să le câștige de data aceasta.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi