Dictatura părinților | Cine-l salvează pe Bernard Tomic de tatăl său?

Adrian Țoca | 7 mai 2013

Dictatura părinților | Cine-l salvează pe Bernard Tomic de tatăl său?

 

Bernard Tomic

Scene incredibile la Madrid. Într-unul dintre cele mai civilizate sporturi din lume, incidentele ocazionale care apar capătă rapid și pe bune dreptate amploare, însă ce s-a întâmplat în weekendul care a dat startul Madrid Masters depășește cu mult granițele unui simplu incident izolat. În centrul atenției, un personaj de care ATP trebuie să scape cât mai repede, spre binele unuia dintre jucătorii considerați a avea un viitor strălucit în tenis – Bernard Tomic.

Scriam aici că Bernard e pe cale să găsească ieșirea din seria de probleme care i-au afectat imaginea pe finalul anului trecut. Australianul începuse anul aproape perfect, câștigând primul titlu al carierei la Sydney, apoi făcând un Australian Open solid până la eliminarea suferită în fața lui Federer. Ulterior, Tomic și-a ‘revenit’, capotând foarte timpuriu în aproape toate turneele la care a participat: turul 1 la Rotterdam, sferturi la Marseille (meci foarte bun, înfrângere în tiebreak-ul decisivului, la 10, cu Tsonga), turul 2 la Indian Wells și Miami, turul 1 la Monte Carlo și Madrid, turul 2 la Barcelona. După ce începuse anul cu șapte victorii consecutive (plus alte trei la Hopman Cup, dar care nu contează drept oficiale), Bernard stă acum pe un bilanț deloc impresionant: 14-9. Însă, oricât de multe păcate o fi având el, măcar una dintre cauzele necazurilor sale nu i se poate imputa direct lui. Iar ce s-a întâmplat la Madrid confirmă asta. 

Așadar, filmul evenimentelor. Poliția spaniolă l-a arestat, sâmbătă, pe John Tomic, tatăl lui Bernard, după ce acesta, conform mai multor surse, l-ar fi lovit cu capul în gură pe francezul Thomas Drouet, hitting-partner-ul lui Bernard. Drouet a fost găsit întins pe un trotuar, plin de sânge, și ar fi leșinat după ce a încasat lovitura care i-a spart nasul. Incidentul a avut loc sâmbătă, pe o stradă din fața hotelului în care este cazat jucătorul australian. Tomic nu era de față la acel moment, însă, conform agenției EFE, poliția l-a arestat pe John Tomic după ce Bernard le-a confirmat că tatăl său este cel care l-a agresat pe Drouet.

Ulterior, John Tomic a fost eliberat, însă trebuie să rămână în Spania până când va avea loc procesul, care a fost programat pe 14 mai, după ce presupusul agresor a refuzat să recunoască faptele de care este acuzat. Sub legea spaniolă, dacă ambele părți au aceeași versiune a celor întâmplate, procesul poate avea loc imediat, iar vinovatul poate primi o pedeapsă mai blândă. John a refuzat însă să admită că ar avea vreo vină, susținând că a lovit doar pentru a se apăra. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la trei ani de închisoare.

Imediat au început să transpire detalii despre alte incidente dintre Tomic senior și Drouet. Recunoscut pentru caracterul său violent, John Tomic l-ar fi tratat urât pe francez de mai multe luni, nefiind prima oară când Thomas a trebuit să suporte reacții grosolane din partea angajatorului său. “M-a tratat ca pe un câine”, a spus Drouet pentru Herald Sun, povestind apoi și de la ce a pornit incidentul. Inițial, John l-ar fi trimis să-i cumpere o cutie de lapte. Francezul a refuzat, motivând că nu are timp. A fost butonul care, odată apăsat, a dat drumul tăvălugului care a condus la o agresiune pe care noile declarații ale lui Drouet (vezi finalul articolului) o plasează în aria premeditării. “M-a scuipat în față, apoi a spus că n-o să mă mai plătească de acum înainte. I-am zis: Ok, John, ești un bărbat adevărat. E în regulă. Bernard o să-mi dea banii care mi se cuvin. Apoi m-a lovit cu capul. M-a tratat zi de zi ca pe un câine de șase luni. Trebuie să fie scos din tenis de către ATP”, a spus Drouet, a cărui apariție nu lasă loc de prea multe comentarii.

Mai mult, partea și mai gravă vine abia acum. Francezul susține că John l-ar fi lovit în gură chiar pe fiul său, în timpul unei sesiuni de antrenament de la Monte Carlo, făcându-l pe acesta nu numai să izbucnească în plâns, dar să și sângereze. La respectivul incident ar fi fost martori și doi jucători, Janko Tipsarevic și Alexandr Dolgopolov, o ambulanță fiind ulterior chemată pentru Bernard. Nu există încă alte confirmări pentru această ipoteză.

E un scenariu care aduce aminte de alți părinți cu probleme din tenisul mondial – un subiect mult mai profund, asupra căruia vom mai reveni într-un articol separat. Unul dintre exemplele cele mai faimoase de jucătoare abuzate sau afectate de comportamentul jenant al unui părinte a fost Jelena Dokic, tot o australiancă. Asemănările între cele două cazuri sunt izbitoare: un talent veritabil născut dintr-o familie de imigranți iugoslavi, talent încăput pe mâna unui tată violent și obsedat de control. Jelena a avut mari bătăi de cap din cauza lui Damir Dokic, cel care a fost de asemenea arestat după ce, printre alte incidente, l-a amenințat pe ambasadorul australian din Serbia cu o grenadă de mână.

John Tomic a fost, la rându-i, implicat în multe scandaluri, fiind cunoscut în circuit ca un cal breaz: În 2010, s-a certat și l-a amenințat în public cu directorul Australian Open, Craig Tiley, după incident Tiley umblând o vreme cu bodyguarzi. Una dintre declarațiile făcute atunci de agresivul domn Tomic a fost că familia sa va părăsi Australia, iar Bernard va reprezenta Croația.  În 2006, John a fost implicat într-un incident în trafic, conducând agresiv și scoțând de pe drum o mașină în care se aflau alți doi antrenori și o tânără jucătoare. De asemenea, Tomic senior l-a scos de pe teren pe Bernard într-un turneu disputat la Perth, susținând că fiul său e dezavantajat de organizatori, care ar fi aranjat tragerea la sorți. Ulterior, cel care a plătit oalele sparte a fost chiar jucătorul, suspendat pentru o lună. În fine, conflictul dintre Bernard și John de la Miami 2012 s-a terminat cu jucătorul australian cerând de bunăvoie arbitrului un avertisment pentru coaching și rugându-l pe arbitru să ceară evacuarea tatălui  său din tribune – video-ul, mai jos.

Ceea ce e și mai  grav e că, potrivit regulamentelor ATP, Bernard riscă să fie și el penalizat pe linie sportivă în cazul în care tatăl său va fi găsit vinovat de acuzațiile aduse. Tomic ar putea plăti o amendă de până la 100.000 de dolari, ba, mai mult, riscă să fie suspendat din circuit pentru o perioadă de până la trei ani. E greu de presupus că se va ajunge atât de departe, însă e limpede că, pentru binele său, Bernard trebuie să fie scos de sub influența tatălui său, cel care îl antrenează încă din copilărie, deși, la rându-i, n-a jucat niciodată tenis. Lesne de înțeles, australianul a pierdut fără mare luptă meciul său de duminică din primul tur de la Madrid, jucat cu un Radek Stepanek abia revenit după o operație la gât: 3-6, 2-6.

 “Familia este cel mai bun lucru pentru copii – asta-i regula mea”, spunea John pentru Reuters, la Wimbledon 2011, când fiul său, pe atunci în vârstă de 18 ani, a ajuns până în sferturile de finală. “Sunt mulți părinți care și-au dat copiii pe mâna unor antrenori, dar unde au ajuns acei copii acum? Nu poți să ai încredere în cineva mai mult decât ai în familia ta”

Însă relația celor doi nu este văzută cu ochi bun de specialiștii din tenisul australian, mai mulți foști mari campioni și actuali antrenori declarându-se îngrijorați de perspectivele pe care le are Bernard. Văzut drept principala speranță a tenisului de la Antipozi pentru anii următori, Tomic s-a declarat însă foarte mulțumit de relația pe care o are cu John după ce a câștigat titlul de la Sydney: “Pentru mine, el este cel mai bun antrenor. A fost mereu de partea mea și de asta îl voi avea mereu lângă mine”, spunea atunci Bernard. Alții însă nu văd deloc cu ochi buni viitorul tenisistic al familiei Tomic.

“Una dintre problemele lui Bernard este că, la acest moment, el știe mai mult tenis decât știe tatăl său. John țipă, conduce și arată direcția, dar Bernard refuză, pur și simplu, să mai asculte. Așa că se creează o situație teribil de neplăcută. John și-a depășit teritoriul”, spunea Neil Guiney, primul antrenor al lui Bernard, de la vârsta de șapte ani.

Fost taximetrist, cu un fizic impozant, John Tomic are alte planuri: “ȘTIU ce fac și știu ce am de făcut. Voi continua să-l fac pe Bernard un jucător mai bun. Trebuie să fim diferiți de restul lumii. Dacă am fi la fel ca restul, unde am ajunge?”

 

Update

Noi dezvăluiri ale lui Drouet: “Bernard vrea să scape de el!”; John Tomic, suspendat pe termen nedeterminat de către ATP

Victima imediată a acestui întreg scandal, francezul Thomas Drouet, a povestit în L’Equipe noi detalii brutale despre experiența alături de familia Tomic. Dincolo de luxul de amănunte despre contextul în care s-a petrecut agresiunea, și din care mai grav e că, aparent, ea a fost premeditată (Tomic Sr s-a preocupat să-l atragă pe Drouet într-un loc retras, apoi a încercat să-l provoace), mai interesant e ce spune sparring-partner-ul lui Bernard despre viața alături de cei doi și despre cum se simte australianul în tot acest context.

Cele mai interesante pasaje:

“La Monte Carlo, la antrenament, John și-a lovit fiul. Am fost martor. Un alt antrenor a fost și el martor. L-a lovit în cap cu pumnul. Bernard a sângerat. Totul, pentru că Bernard i-a spus că s-a săturat să-i asculte mizeriile. Nu m-am interpus, așa cum s-a scris. Mai apoi, John a distrus trei rachete: bam, bam, bam. O jumătate de oră mai târziu, glumea cu Bernard. Vreau să se înțeleagă că e un om violent și periculos. Și imprevizibil. Când am fost la ei acasă, în Australia, am auzit din camera alăturată cum l-a lovit pe Bernard”.

(…)

“După ce m-a lovit, am avut convulsii și mi-am pierdut cunoștința. A venit Josko (n.r. trainerul) și m-a găsit pe jos, plin de sânge. John m-a lăsat pur și simplu acolo. Aș fi putut avea ceva grav, dar lui nu i-a păsat. A plecat și și-a făcut check-in-ul liniștit.  Bernard a venit la spital să-și ceară scuze. A zis: Îmi pare rău, a mers prea departe. S-a terminat, nu-l mai vreau prin preajmă la turnee. (…) Bernard e un tip bun, sunt convins de asta. Are nevoie de ajutor. De asta voi spune tot ce știu la ATP și ITF, trebuie să-l suspende. Și WTA trebuie să facă la fel, altfel va veni cu fata lui (n.r. Sara, 15 ani) la turnee. L-am auzit pe Bernard de zeci de ori zicând că nu-l mai vrea lângă el pe teren. E greu pentru Bernard, pentru că el nu știe să funcționeze altfel decât cum e acum. E un ostatec, suferă de sindromul Stockholm. Sunt convins că John face tot ce poate pentru ca Bernard să nu joace foarte bine. Dacă joacă bine, riscă să nu mai aibă nevoie de el”. 

 

După toate aceste informații, a venit și prima reacție oficială de la ATP, care i-a suspendat, pe termen nelimitat, acreditarea lui Tomic Sr. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi