Fast
Rafa, 0-3 pe zgură anul acesta

Tsitsipas! Grecul câștigă prima dată cu Rafa, și încă pe zgură. Nadal rămâne fără titlu pe suprafața lui preferată. Finala de la Madrid e Djokovic – Tsitsipas

Treizecizero | 12 mai 2019

Atât de mari sunt performanțele nepământene ale lui Rafa Nadal pe zgură, încât la un sezon ca acesta stăm și ne uităm stupefiați. A început deja Roma, iar Nadal va merge acolo fără niciun titlu câștigat pe zgură. Rafa a mai pierdut anterior la Madrid, și nu o dată – dintre toate turneele din circuitul pe zgură, condițiile de la Madrid sunt cele mai puțin prielnice pentru el. Dar când mai pierdea, de regulă o făcea dintr-o situație în care câștigase deja Monte Carlo și Barcelona. Nu și acum.

După Fognini și Thiem, acum a venit rândul lui Stefanos Tsitsipas să-l surprindă pe campionul spaniol. O combinație între un joc senzațional al grecului și o suită de erori necaracteristice ale lui Rafa în momentele cheie din setul trei au decis acest duel spectaculos – încă un meci frumos pe care îl oferă Madridul în această săptămână, în special pe linia de sosire a setului trei, când intensitatea și execuțiile tehnice ale celor doi au fost excelente. Paranteză – la Madrid ATP s-a reabilitat un pic, atât prin calitatea jocului, cât și storylines și dramă.

Rafa s-a văzut condus cu două break-uri și a încercat o revenire, dar după ce a recuperat un break pentru 3-5 n-a putut ieși de pe serviciul următor; a salvat grozav trei mingi de meci, dar i-a oferit oponentului său o a patra cu o ratare imensă la fileu. Tsitsipas n-a mai ratat.

E un progres uriaș pentru grec, care după bătaia primită la Australian Open de la Nadal spunea că nu îi era clar ce se întâmplase pe teren și că spera ca, într-o bună zi, să poată să-l bată pe Rafa. Ziua aceea a venit mult mai repede: în ciuda propriilor lui progrese din această săptămână, Rafa nu e încă acolo unde și-ar dori, iar pe zgura iute din Caja Magica, armele lui Tsitsipas au funcționat grozav, contrazicând teoria matchup-ului (ne)favorabil în care am alunecat majoritatea poate prea ușor. La trasul liniei, reverul lui Tsitsipas a rezistat bine, iar forehandul lui a fost fantastic. Pe lângă asta, atacul fileului – adus la Madrid de Federer – s-a dovedit o opțiune tactică foarte utilă. Dar peste toate, Tsitsipas a adus în joc o energie specială; a fost peste tot, a acoperit terenul splendid, a avut intensitate, a jucat ca să câștige.

https://twitter.com/doublefault28/status/1127330883986436096?s=20
https://twitter.com/doublefault28/status/1127327530221019136?s=20

A fost a opta victorie consecutivă a lui Tsitsipas, ale cărui câteva săptămâni neclare post-AO sunt acum în urmă. Grecul, semifinalist la Melbourne, ne reamintește că e aici ca să rămână ani la rândul în conversația pentru trofee importante; victoria lui de ieri cu Zverev, unul dintre marii săi rivali pe termen lung, e și ea relevantă în context. Iar până să trateze viitoarele rivalități, Tsitsipas stă foarte bine și contra granzilor; are acum victorii și la Nadal, și la Federer și la viitorul oponent din finală, Djokovic. Iar de săptămâna viitoare va fi pe 7 (ca finalist) sau pe 6 în lume (în cazul în care va câștiga titlul).

https://twitter.com/RamonaToderas/status/1127326304544677888?s=20

Rămâne, așadar, ca titlul să se dispute între Djokovic și Tsitsipas. Grecul a câștigat unicul meci disputat între cei doi anterior – anul trecut la Toronto, în drum spre precedenta lui finală de Masters, pierdută la Nadal. Novak, între timp, e și el în creștere; la Madrid, unde l-a bătut pe Domi Thiem în semifinale, a făcut cel mai bun turneu al său de la Melbourne încoace, ceea ce nu poate face decât să crească intensitatea discuțiilor despre posibilitatea ca el să dețină toate cele patru titluri de Slam peste o lună. Alți jucători, Thiem în special, au găsit foarte dificilă misiunea de a lega victoriile la cei din Big Four. Ca să ia titlul aici, Tsitsipas va trebui, așadar, să îi bată în aproximativ 24 de ore și pe Djokovic, și pe Nadal.

Poate nu e cea mai previzibilă finală, dar Madridul ne-a mai surprins în trecut. În timpul ăsta, restul jucătorilor se mută deja la Roma, unde tablourile sunt făcute, iar meciurile pornesc deja. Zgura e fierbinte de tot anul ăsta.

https://twitter.com/TennisTV/status/1127344552816402434?s=20

Pregătește-te pentru Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Ne începem anul cu nopțile trăite pe ora de Melbourne, ne trăim primăvara fremătând pe zgura de la Paris, ne organizăm vara în jurul tenisului pe iarba de la Londra și ne începem toamna cu gândul la New York. Ne facem vacanțele și programul în funcție de ele, le iubim și le purtăm peste tot.

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!