Fast
Procentaje excelente

Simona, Irina, Patricia și Jaqueline: toate au starturi foarte bune de sezon

Treizecizero | 7 martie 2020

Irina Begu și-a luat în serios misiunea de a-și îmbunătăți clasamentul, pe care și-a asumat-o la Melbourne, după eliminarea din primul tur de la Australian Open în fața lui Kiki Bertens; acela a rămas, de altfel, și ultimul eșec într-un meci întreg pentru ea.

Ea și-a continuat seria excelentă din ultimele săptămâni cu încă o victorie solidă la turneul WTA de 125k de la Indian Wells, care precedă competiția WTA & ATP ce urmează să înceapă în California. Irina a învins-o pe favorita 9, Jessica Pegula, finalistă anul acesta la Auckland; a fost 7-5, 6-1 pentru Irina, care se califică astfel în semifinale pe un tablou foarte tare.

Notabil, toate victoriile ei din această săptămână au venit în minimum de seturi: a trecut de Mona Barthel (6-4, 6-1), apoi de Taylor Townsend (6-0, 6-2) și de Kristie Ahn (6-3, 6-3) înainte de victoria cu Pegula. În semifinale, Irina se va reîntâlni cu Lesia Tsurenko, pe care a învins-o recent în finala turneului ITF 100k de la Cairo, primul turneu câștigat de Begu după trei ani. Cealaltă semifinală se joacă între Vera Zvonareva și Misaki Doi.

Seria actuală de victorii a Irinei este binevenită, în condițiile în care ea-și propune să se califice la Jocurile Olimpice și are nevoie de un clasament cât mai bun la trasul liniei după Roland Garros. E îmbucurător că adună aceste puncte devreme în sezon și, mai ales, că face asta pe hard. Irina va urca cel puțin pe locul 95 după această săptămână, iar în Race e pe 57.

Revirimentul Irinei e una dintre surprizele plăcute ale startului de sezon, în care patru jucătoare românce se numără printre jucătoarele cu un raport excelent victorii – înfrângeri în primele 10 săptămâni ale sezonului. Sunt obținute în zone diferite de competiție, firește, dar acest lucru contează prea puțin, contează că ele sunt într-un grafic excelent pentru îndeplinerea obiectivelor personale.

Irina are un bilanț de 13 victorii și 4 înfrângeri în 2020. Alături de ea, cu procentaje excelente sunt Simona Halep, cu 10 victorii și 2 înfrângeri, Jaqueline Cristian, cu 14-5, și Patricia Țig, cu 11-3. Aceste bilanțuri sunt îmbucurătoare, mai ales că toate au avut obstacole de depășit. Simona a avut probleme de sănătate pe finalul sezonului trecut (iar acum va absenta de la Indian Wells) și se luptă, ca de obicei, cu toată elita tenisului mondial, în misiunea ei de a-și menține prezența pe primele locuri în lume. Irina a avut de înfruntat o cădere prelungită de formă și de clasament. Patricia a avut un an în care și-a reclădit clasamentul de la zero, revenind după naștere în circuit și urcând înapoi în Top 100. Iar Jaqueline e în plină ascensiune, încurajată de momentul Fed Cup, în căutarea unui nou salt valoric.

Pe lângă ele, momente bune de formă am văzut în acest start de sezon și la Ana Bogdan și la Sorana Cîrstea. Din păcate cu probleme medicale, Monica Niculescu și Mihaela Buzărnescu sunt la polul opus când vine vorba de starea actuală a elitei tenisului feminin românesc.

Momente cheie în primele două luni ale sezonului

Simona Halep (10-2)
-semifinalistă la Australian Open, a opta semifinală de Grand Slam a carierei
-titlu la Dubai, după un traseu dramatic și multe victorii spectaculoase

Irina Begu (13-4)
-câștigătoare la Cairo (ITF 100k)
-joacă semifinala la Indian Wells 125k

Patricia Țig (11-3)
-semifinalistă la Hua Hin
-alte două finale în turnee ITF

Jaqueline Cristian (14-5)
-a debutat cu victorie pentru România în Fed Cup
-câștigătoare a turneului ITF de la Trnava
-tur 2 la Lyon, primul ei tablou WTA al anului, unde a avut minge de meci cu Sofia Kenin

una dintre surprizele plăcute ale acestui început de an