Simona Halep rezolvă un meci greu cu Safarova, trece în turul al treilea la New York

Camelia Butuligă | 1 septembrie 2016

Simona a avut de fiecare dată răspuns la perioadele intense ale Safarovei și a reușit să evite complicarea meciului. 6-3, 6-4. Timea Babos urmează în turul al treilea. Meciul cu Safarova a fost primul din istoria US Open care începe și se termină indoor.

US Open este oferit de

Simona Halep continuă parcursul la New York după o victorie în două seturi cu Lucie Safarova, 6-3, 6-4. Simona a fost mare parte din meci în controlul scorului, dar asta nu l-a făcut mai ușor. Lucie a avut momente în care agresivitatea i-a adus puncte importante, dar și Simona a avut răspuns în situațiile grele. Simona o va întâlni în turul al treilea, sâmbătă, pe unguroaica Timea Babos, cea care a trecut de Richel Hogenkamp cu 6-2, 6-4. Simona a învins-o în ambele meciuri din circuit pe Babos (în 2013, pe zgură, la Budapesta și în 2015, pe hard, la Guangzhou), pierzând în Fed Cup în 2013, tot la Budapesta.

Un meci care putea să se complice, pentru că adversara avea datele necsare pentru a intra în clubul jucătoarelor cu joc care dă bătăi de cap Simonei: cel în forță. Safarova poate în zilele ei bune să joace un tenis exploziv, marcă cehească, pe care faptul că e stângace îl face și mai picant. Nu are cel mai constant serviciu (și azi a mai scârțâit, la matchpoint a făcut dublă de exemplu) dar cine are, cu excepția Serenei și lui Madison? Și chiar și ele au zile proaste. De asemenea, Safarova mai are obiceiul de a fluctua în timpul meciului, cum a fost cazul și azi.  Pe lângă inconstanța ei obișnuită, Lucie vine după o perioadă încurcată din punctul de vedere al sănătății. De fapt, problemele de sănătate, mai grave sau mai ușoare, o tot urmăresc de vreun an încoace. Acum de exemplu se recuperează după un virus pe care l-a luat la Rio.

Meciul a avut acest aspect fragmentat în primul rând din cauza Safarovei, care a alternat perioadele de joc bun cu neforțatele (avea să termine cu 44). Simona, de partea ei, a menținut același nivel de bază ridicat care îi caracterizează jocul în ultimul timp și care este o piesă esențială în arsenalul jucătoarelor de top. Nu-i greu să faci câteva gameuri bune, poate chiar și un set, dar este foarte greu să faci două seturi la rând în care să reușești să menții aceeași intensitate, și fizic și psihic.

Da, pe segmentele în care i-au intrat loviturile Safarovei, Simona s-a văzut împinsă în defensivă și alergată încoace și încolo. Însă să-i reproșăm chestia asta e ca și cum i-am reproșa cerului că e albastru și nu roșu. Simona nu va fi niciodată Keys sau Kvitova sau Pliskova. La fel cum acestea nu vor putea juca niciodată ca Simona. Jocul ei de bază, nucleul dur al identității sale de jucătoare nu va fi niciodată bazat pe forță, ci pe agilitate și plasament. La acesta, ea poate adăuga în anumite doze agresivitatea: să pășească în teren atunci când poate și să termine punctul. Atunci când a avut ocazia, azi nu s-a dat înapoi de la a face pasul în teren.

În afară de nivelul constant ridicat al jocului de bază, mă bucură încă ceva: că apasă pe pedală la punctele mari. Este din nou o abilitate specifică, la care ea nu a fost bună de la început, dar mi se pare că în ultimul an, an și jumătate, joacă din ce în ce mai nemilos și curajos punctele importante. Văd destul de des ași sau nereturnabile când apără mingi de break și văd mai multă intensitate odată ce scorul trece de 30 pe serviciul adversarei.

Ok, Simona va avea mereu vulnerabilități. Cele mai mari sunt și vor rămâne serviciul doi, unde a fost și azi atacată și loviturile tari, care o împing în spate. Dar absolut toate jucătoarele au vulnerabilități. Iar la ea îmi place în ultimul timp felul în care gândește pe teren: cum să contracareze imediat cu unul din punctele ei forte. Faptul că-și pierde serviciul nu o mai destabilizează așa de mult, pentru că în game-ul imediat următor va ataca ea serviciul adversarei. Faptul că vede winnere vâjâind pe lângă ea nu mai pare s-o descurajeze așa de tare pentru că știe că următorul punct începe de la zero și dacă apucă s-o alerge un pic pe adversară, aceasta nu va mai putea să plesnească winnere. 

Jocul Simonei, așa incomplet cum este (și cum sunt de fapt toate jocurile) a căpătat noi dimensiuni, mai puțin spectaculoase poate decât forța brută: constanța și încrederea. Atâta timp cât e sănătoasă și poate să se miște în voie și atâta timp cât nu dă peste o adversară care să joace în transă de la prima la ultima minge, cred că jocul ei are o șansă de câștig împotriva oricui.

 

Interviul de pe teren

Cum ți-a plăcut să joci sub acoperiș?

E o experiență minunată. Am simțit mingea foarte bine, pentru că este indoor. A fost puțin cam rece, am simțit aerul condiționat. Dar sunt bucuroasă că am câștigat, a fost un meci foarte greu.

Safarova este o jucătoare foarte bună. A avut niște probleme de sănătate, dar mental și emoțional, tu ai știut că trebuie să rămâi conectată.

Știam că e o jucătoare dificilă, dar am niște victorii contra ei care mi-au dat încredere. Cu toate astea, mă așteptam la un meci dur și a fost un meci dur.

Ești foarte severă cu tine pe teren. Ai făcut un prim set bun, în care ai ieșit din câteva situații dificile. Apoi, în setul doi, după primul game, ai aruncat racheta. Simți uneori că trebui să te eliberezi?

Îmi pare rău pentru asta (râzând), nu a fost frumos. Nu mă pricep să-mi ascund emoțiile foarte bine, deși încerc să mă schimb. Azi însă, am aruncat racheta și apoi am câștigat game-ul, deci a funcționat. Cu toate astea, vreau să mă controlez mai bine.

Dar cum poți face asta când face parte din tine să te exprimi?

Nu știu încă. Vreau să mă schimb, dar nu total, vreau doar să devin mai bună. 

Nouă ne plac emoțiile tale!

Conferința de presă 

Cum au mers lucrurile azi?

Nu a fost un meci ușor. La un moment dat mi-am pierdut ritmul pentru că nu-i ușor să joci contra ei, e stângace. Știam că va fi greu – ea a luptat până la sfârșit. Am jucat câteva meciuri contra ei și au fost strânse. Nu sunt foarte mulțumită de cum am jucat azi, dar am avut atitudinea potrivită și am câștigat în două seturi. 

De ce nu ești mulțumită?

Cum am spus, mi-am pierdut ritmul. N-am mai știut unde și cum să lovesc. 

Ți-a fost greu să te adaptezi la acoperiș?

A fost un pic dificil, dar am avut ocazia să mă antrenez azi dimineață cu el închis. Pentru ea a fost prima dată. Nu vreau să spun că a fost rău, pentru că n-a fost. Mi-a plăcut, a fost o experiență bună. Nu a trebuit să aștept să se oprească ploaia, ceea ce e bine

Crezi că problemele personale, cum ar fi o rudă bolnavă, pot influența evoluția pe teren a unui sportiv?

Cred că da. Dacă ai probleme personale sau cu familia sigur că îți afectează jocul. Dar până acum, slavă Domnului, nu am avut. De obicei mai sunt lucruri care mă agasează, dar încerc să le pun deoparte. Când trebuie să muncesc, muncesc. Tenisul este meseria mea; o fac cu plăcere, dar tot un job este. 

Nu știu dacă ai văzut ieri, un fan a intrat pe teren ca să facă o poză cu Bondarenko. Ești îngrijorată în privința siguranței tale?

Mă simt în siguranță, până acum nu sunt probleme. Cred că la momentul actual nimeni nu se poate apropia de mine pentru a-mi face rău. 

Cum îți petreci zilele în care nu ai meci?

Mă odihnesc în cameră, mă uit la televizor și mă uit un pic și la tenis. Antrenorul meu comentează pentru ESPN și învăț mult ascultându-l.

 

Foto: Jimmie48Photography

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi