Fast
Vitrina cu trofee crește

Simona Halep este numită de ITF Campioana Mondială a anului 2018

Radu Marina | 13 decembrie 2018

După distincțiile acordate de WTA – Jucătoarea Anului, Favorita Fanilor – sau după recunoașterea ESPN, Simona Halep este onorată și de către Federația Internațională de Tenis, fiind numită campioană mondială în 2018.

ITF World Champion este un premiu onorific pe care Federația Internațională îl acordă, încă din 1978 (inițial doar la simplu, apoi și dublu, juniori, scaun cu rotile), tenismenilor care au înregistrat cele mai bune performanțe de-a lungul sezonului, în special în turneele de Grand Slam. Este un premiu unde rezultatele obținute în Slamuri primează, tocmai de aceea nu întotdeauna jucătoarea care a încheiat anul în calitate de lider a și fost numită de către ITF campioană mondială – vezi chiar cazul Simonei în 2017 (campioană mondială a fost numită Garbine Muguruza), al lui Caroline Wozniacki în 2011 (premiul ITF a fost acordat Petrei Kvitova) sau al Victoriei Azarenka în 2012 (premiul ITF Word Champion a mers la Serena Williams).

Anul acesta, cu un titlu de Grand Slam câștigat la Paris, o altă finală bifată la Australian Open și un record de 15-3 în cele patru turnee de Slam, Simona n-a mai putut rata acest premiu.

În felul acesta, Simo devine, pentru prima dată în cariera sa, campioana lumii la tenis în 2018. De altfel, de acest premiu s-au putut bucura din 1978 și până în prezent doar 18 jucătoare. Afară de liderul mondial, au mai fost numite ITF World Champion jucătoare precum Martina Navratilova, Chris Evert, Steffi Graf, Monica Seles, Justine Henin, Kim Clijsters, Serena Williams, Petra Kvitova, Angelique Kerber sau Garbine Muguruza.

“Este o mare onoare să fiu numită, în premieră, campioană mondială de către Federația Internațională de Tenis. Am avut un an incredibil, câștigând primul meu Slam la Roland Garros și terminând anul pe locul 1 în lume. Să fiu recompensată în acest fel este cu adevărat special și îmi oferă o motivație suplimentară să continui să muncesc și mai mult”, spune Simona.

Simona Halep nu este însă prima româncă ce primește acest premiu. Ea devine a treia sportivă din România onorată cu o astfel de distincție din partea ITF, după ce în 2002 Horia Tecău și Florin Mergea primeau o astfel de recunoaștere în urma performanțele obținute la dublu în circuitul juniorilor, iar în 2015 echipa Horia Tecău și Jean Julien Rojer erau numiți ITF World Champion Men’s doubles.

Alături de Simona se află și Novak Djokovic, numit la rându-i campion mondial, după un 2018 în care a urcat de pe locul 22 până pe 1 și a câștigat două turnee de Grand Slam (Wimbledon, US Open). Este pentru a șasea oară în cariera sărbului când primește un astfel de premiu din partea ITF.

Pe lângă Simona și Nole, au mai fost onorați Jack Sock și Mike Bryan (cea mai bună echipa la dublu masculin), Katerina Siniakova și Barbora Krejcikova (dublu feminin) Chun Tseng și Clara Burel (campionii mondiali la juniori), Shingo Kunieda și Diede de Groot (campioni mondiali în scaun cu rotile).

Toți acești campioni vor fi premiați într-o gala a campionilor ITF care are loc, de regulă, la Paris, în timpul turneului de la Roland Garros, unde li se va acorda câte un trofeu.

*

Îți dorești un cadou inspirat de cea mai populară jucătoare din lume? Dacă da – fie pentru tine, fie pentru cineva drag – alege-ți din 30-0 Shop un album foto dedicat Simonei, revista cu povestea Roland Garros 2018 sau unul dintre tricourile pe care Simona le-a inspirat pe 30-0 (acesta sau acesta). Comandă din timp ca să primești pachetul la timp pentru Crăciun!