Osaka – Azarenka și Djokovic – Raonic sunt finalele Cincinnati, într-o săptămână plină de evenimente

Adrian Țoca | 29 august 2020

După o săptămână cu multe meciuri cu răsturnări de situație, finalele aduc cu adevărat cei mai buni jucători și jucătoare ale turneului.

– Osaka a răspuns remarcabil după evenimentele ultimelor zile; remarcabil traseul oponentei ei din finală;
– Japoneza detaliază situația creată la Cincy; Mertens o laudă pentru inițiativă;
– Djokovic supraviețuiește unui meci cu multe suișuri și coborâșuri;
– Sârbul a avut din nou probleme fizice, dar rămâne neînvins în acest sezon: 22-0
– În ATP, jucătorii forțează azi o întâlnire pentru a-și face un sindicat;
– Finalele sunt sâmbătă, de la 18:00, cea feminină, și de la 20:00, cea masculină.

Naomi Osaka – Elise Mertens 6-2, 7-6, Victoria Azarenka – Johanna Konta 4-6, 6-4, 6-1

După 48 de ore tensionate, Naomi Osaka a răspuns remarcabil într-un meci foarte bun (mai ales în setul al doilea) cu Elise Mertens, în semifinalele reprogramate de la Cincinnati. Japoneza s-a impus în două ore, 6-2, 7-6, calificându-se pentru prima oară în finala acestui turneu. Este și prima ei finală a anului (n-a mai jucat de la Australian Open) și, indiferent de rezultatul de sâmbătă, parcursul o poziționează în prima linie de favorite în masivul pluton de jucătoare care pot spera la câștigarea US Open.

Osaka a fost agresivă și a pornit lansat în primul set, dar s-a văzut trasă înapoi în luptă de o Mertens neașteptat de agresivă în setul secund, pe care l-a început de asemenea cedându-și repede serviciul. Convinsă că trebuie să schimbe ceva, Elise a fost cea care și-a asumat riscurile și a încercat mai des să termine prima punctul, iar asta i-a adus patru game-uri la rând și, ceva mai târziu, trei mingi de break consecutive în game-ul al nouălea, la 4-4, toate salvate de Osaka însă. A fost momentul decisiv al meciului, de altfel; Mertens avea să-și mai procure alte cinci șanse de break, fără să poată converti vreuna. În tiebreak-ul care a urmat, tot Mertens a ajuns prima într-o poziție avantajoasă, și încă o dată Osaka a avut toate răspunsurile, câștigând trei puncte consecutive de la 4-5. Per total, bilanțul de 3 mingi de break convertite dintr-un total de 21 de oportunități spune povestea acestui meci pentru Mertens, după cum spune că Osaka și-a ridicat în destule ocazii nivelul la punctele mari.

Dacă Naomi va fi printre favorite la US Open, turneu ce începe de luni, nici Mertens nu trebuie neglijată după finala de la Praga și semifinala de la Cincy, tocmai pentru că e greu de bătut în special atunci când capătă ritm și vine cu încredere și meciuri în picioare. Mertens cedează, în general, doar la jucătoarele care vin cu un nivel capabil să câștige turneul, cum s-a întâmplat și anul trecut, când a fost scoasă greu de Bianca Andreescu.

În meciul pentru trofeu, Osaka o va întâlni pe regăsita Victoria Azarenka, revenită într-o finală mare după ceva timp. Azarenka, învingătoare (4-6, 6-4, 6-1) contra unei Johanna Konta care a avut la rându-i o săptămână foarte solidă, n-a mai jucat o finală atât de mare de la Miami 2016, când, de altfel, a realizat dubla IW-Miami. Ulterior, a devenit mamă, iar revenirea în circuit nu i-a fost nicicum ușoară. Bielorusa, fără victorie în tur de aproape un an, a admis, de altfel, într-o conferință de presă din această săptămână, că s-a gândit să renunțe la începutul anului, dar că și-a mai dat o șansă începând cu Australian Open, să vadă unde o duce. Jocul ei n-a arătat deloc bine acum două săptămâni, la Lexington, însă s-a regăsit neașteptat de repede pe terenurile mai rapide la New York, unde, să nu uităm, a fost protagonista a două finale excelente cu Serena Williams.

https://twitter.com/CincyTennis/status/1299398415147839488?s=20

Osaka, dar și Mertens, despre ultimele zile

După meci, Naomi Osaka a avut ocazia să vorbească despre procesul prin care a trecut în ultimele 48 de ore, după ce anunțul ei că nu va intra pe teren la semifinala cu Mertens a făcut înconjurul lumii. Ulterior, WTA, ATP și turneul au ales să amâne toate meciurile cu o zi, în semn de solidaritate cu protestele sportivilor nord-americani vizavi de injustițiile sociale și brutalitatea poliției. WTA a discutat cu Osaka, iar japoneza a acceptat să joace vineri, la reprogramare, lucru care i-a confuzat pe mulți dintre fani.

Într-un interviu la ESPN, Osaka a descris stările prin care a trecut și cum a ajuns la ideea acelui protest: „M-am gândit mereu că ar fi bine dacă cineva ar începe o astfel de mișcare în tenis. Sincer, sunt mai mult genul de persoană care urmează, nu care conduce. Nu simt că am făcut ceva curajos, ci că am făcut ceva ce trebuia să fac. Când am postat anunțul, știam că o să se ducă rapid vestea în tenis. A fost un pic înspăimântător pentru mine, pentru că sunt anxioasă atunci când oamenii vorbesc despre mine”.

Când vine vorba despre retragerea din turneu, Naomi a explicat pentru ESPN: „Cred că aici mulți au înțeles greșit, pentru că nu am spus că mă retrag din turneu. Dacă retragerea din turneu era lucrul care ar fi atras și mai multă atenție, aș fi făcut și asta. (…) Apoi am primit un telefon de la Steve Simon (n.a. CEO-ul WTA) și reacția lui a fost de susținere. Singurul lucru de care m-am temut a fost ca oamenii să se supere pe mine dacă le-am stricat programul. Dar toți cei cu care am vorbit m-au susținut”.

„Poate că această generație nu va fi foarte speriată de consecințe atunci când vorbesc despre lucrurile care îi preocupă, ar fi bine de văzut”, a conchis ea.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1299476915624042496?s=20

Agentul lui Osaka, Stuart Duguid, a explicat și el contextul, precizând că în momentul când Naomi și-a anunțat intenția de a nu juca joi, după modelul NBA, nu exista pe masă posibilitatea ca turneul să se întrerupă cu totul pentru o zi. Reacția ulterioară a ATP-WTA-Cincinnati a fost de a amâna cu totul meciurile și de a încerca să o reintegreze în turneu pe jucătoare.

Dacă fanii lui Elise Mertens erau îngrijorați că favorita lor ar fi fost afectată sau deranjată de întrerupere, în fapt, Mertens a spus înainte de meci că ziua extra de pauză i-a prins bine și a ajutat-o. Deși WTA a blocat la conferințele de presă de după semifinale întrebările altele decât despre evenimentele de pe teren, Mertens a comentat chiar și așa inițiativa lui Naomi: „Respect cu totul decizia ei și cred că e grozav ce a făcut pentru tenis. E un model în tenis, așa că respect asta în întregime”, a spus belgianca, singura dintre semifinaliste care a vorbit pe subiect, adăugând că i-a prins bine să joace cu Osaka și să-și măsoare nivelul contra ei. De asemenea, a explicat că nu a trăit niciun moment cu impresia că a primit deja accesul în finală, pentru că a fost prompt informată de WTA că meciul e amânat cu o zi, și nu decis la masa verde.

ATP este în curs de coliziune cu jucătorii: Djokovic și Pospisil lansează o nouă asociație pentru jucători

Dacă cineva avea impresia că lumea tenisului ar fi cumva unită și ar manevra deciziile jucătorilor din umbră, ultimele informații de azi au arătat că, de fapt, un astfel de lucru e practic aproape imposibil. Nu există nicio temă care să obțină unanimitate din partea numeroaselor părți și poli de putere implicate în decizii. Adesea, aceste părți se găsesc pe poziții diametral opuse. Cel mai recent exemplu, jucătorii din ATP sunt pe cale să formeze o uniune separată de ATP, ceea ce îi pune în curs de coliziune inevitabilă cu circuitul masculin și deschide calea către un potențial lung duel între cele două părți.

„În vreme ce respectăm dreptul jucătorilor de a avea punctele lor de vedere, nu credem că e în interesul jucătorilor ca o asociație separată de ATP să ia naștere. Cu acest lucru în gând, îi îndemnăm pe jucătorii care se ocupă de această problemă și care ocupă locuri în Players Council să își reconsidere pozițiile cu efect imediat”, se arată într-o scrisoare a lui Andrea Gaudenzi, recent numitul CEO al ATP, către jucători. Noaptea târziu, Vasek Pospisil și-a dat, într-adevăr, demisia din rolul său în Players Council; neconfirmat oficial încă, Djokovic și Isner ar fi făcut același lucru. Pospisil și Djokovic vor conduce în calitate de co-președinți noul organism, menit să se lupte pentru drepturile jucătorilor din circuitul masculin.

Asociația nu include însă în planurile sale jucătoarele din WTA.

Noua asociație s-ar numi Professional Tennis Player Association (PTPA), și se pare că există destul interes printre jucători pentru nașterea ei. Pospisil este cel, potrivit mai multor jurnaliști cu surse între jucători, cel care îi coalizează pe jucători să semneze.

O parte dintre jucătorii implicați în proces ar fi fost, de asemenea, supărați pentru că nu au fost consultați în decizia de amânare a meciurilor de la Cincy.

Novak Djokovic – Roberto Bautista Agut 4-6, 6-4, 7-6 (0), Milos Raonic – Stefanos Tsitsipas 7-6 (5), 6-3

Întâlnirea jucătorilor, la care Novak Djokovic este așteptat să joace un rol esențial, va avea loc sâmbătă. Asta înseamnă un program tare încărcat pentru liderul mondial, care, cu 72 de ore înainte de startul unui turneu de Grand Slam (va juca luni în turul întâi), are farfuria plină cu vârf: tensiunea acestor mutări strategice se alătură problemelor fizice, plus faptul că are de jucat o finală de Masters, nici mai mult, nici mai puțin.

Novak a ajuns acolo cu mari dificultăți, trecând printr-o confruntare consumatoare de energie cu remarcabilul Roberto Bautista Agut. Spaniolul, care îl eliminase în sferturi cu un joc tactic excelent pe Daniil Medvedev, venea la acest meci încurajat de recentele meciuri cu Djokovic, pe care de altfel l-a învins în ultimele trei întâlniri pe hard, la Shanghai în 2016, la Doha și la Miami, ambele anul trecut. Și nu i-au lipsit multe puncte să o facă încă o dată.

Povestea meciului, în mare, a fost despre dificultatea lui Nole de a susține agresivitatea pentru bucăți lungi de meci, contra unui adversar comparabil de bun când vine vorba de trimis mingi înapoi. Nole, firește, e cel mai bun din lume și la acest capitol, însă RBA face o treabă excelentă cu abilitatea sa de a urmări fiecare minge și cu consistența peste medie. Ca un metronom, spaniolul scade nivelul foarte rar, nu face multe greșeli neforțate, e răbdător și metodic, ține foarte mult mingea în crosscourt, iar loviturile lui plate ca o clătită pot să îi provoace daune lui Djokovic. Per total, te obligă la un efort deosebit ca să-i poți sparge învelișul. În primul set, Novak a părut mai degrabă nelămurit cum ar fi cel mai bine să joace, în special în prima parte a lui; primul break cedat l-a recuperat rapid, dar Bautista l-a dus la bun sfârșit pe al doilea, luând setul.

Curând, au reapărut și problemele la gât cu care Djokovic s-a confruntat toată săptămâna, dar un timeout medical l-a repus pe picioare și, curând, Nole lua setul, 6-4. Meciul se desfășura, între timp, sub acoperișul de sub Armstrong.

Setul decisiv a fost oarecum ciudat. Bautista a făcut primul break-ul pentru 2-1. Djokovic a turat motoarele și perioada lui cea mai bună din meci l-a desprins la 5-2. Servind la 2-5 și 0-30, Bautista a reușit un vole splendid dintr-o situație foarte dificilă, iar de acolo, brusc, meciul s-a întors cu 180 de grade.

https://twitter.com/doublefault28/status/1299466401795788800?s=20

Djokovic, care a acuzat și dureri la stomac în acest segment, a pierdut o sumedenie de puncte la rând, iar spaniolul a făcut două break-uri și a ajuns în poziția de a servi pentru meci la 6-5. A fost rândul lui să se apropie la două puncte de iluzoria linie de sosire, o nălucă atât de înșelătoare în meciurile cu Novak. Din acel moment, RBA n-a mai putut face niciun punct. Cu un serviciu brusc impecabil și cu mingi așezate cu palma direct pe linie, vintage-Nole level, sârbul a câștigat tiebreak-ul la zero.

În finală, dacă se simte bine, Nole are avantajul unui head-to-head impunător cu Milos Raonic (10-0). Milos a avut o săptămână excelentă, însă lucrurile astea tind să conteze mai puțin atunci când în discuție este un h2h așa de disproporționat. Raonic s-a bucurat din plin de condițiile de joc mai rapide de la NY, însă nu e numai asta; jocul său arată remarcabil, foarte agresiv și foarte asumat, iar forehandul pare pe pilot automat. Azi, contra lui Stefanos Tsitsipas, Milos nu i-a oferit aproape nicio opțiune grecului, într-un 7-6, 6-3 oarecum mai clar decât sună.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi