Fast
Început excelent de an

Veștile bune pe 2019 nu întârzie. Sorana Cîrstea se califică în sferturi la Shenzhen, Monica Niculescu o învinge încă o dată pe Ostapenko

Radu Marina | 1 ianuarie 2019

Prima zi a noului an ne aduce și primele vești bune. Monica Niculescu obține a treia victorie consecutivă la Shenzhen după un 6-0, 6-2 reconfortant în fața Jelenei Ostapenko, favorita 4 a turneului. Iar Sorana Cîrstea se califică în sferturile de finală din cadrul aceluiași turneu cu o victorie scurtă, dar prețioasă (6-2, 6-2) în fața franțuzoaicei Pauline Parmentier. Asta după ce, cu o zi înainte, Mihaela Buzărnescu fusese învinsă de Lesia Tsurenko la Brisbane (6-0, 6-2), iar Irina Begu pierduse în tiebreak-ul decisivului cu Veronika Kudermetova (3-6, 6-1, 7-6/5), din turul 1 de la Shenzhen.

O adevărată gură de oxigen pentru două învingătoare. Ambele au suferit mult în 2018, an în care înfrângerile au fost mai dese decât victoriile și s-au tot confruntat cu diferite probleme de sănătate, fapt ce a și determinat o cădere de câteva zeci de locuri în clasament pentru ambele.

Sorana nu mai ajunsese într-un sfert de finală din iunie, Monica nu mai legase trei victorii la nivel WTA din martie, dar ceea ce e și mai îmbucurător e ce au arătat cele două în aceste zile pe teren. Ambele stau foarte bine fizic, cu poftă de joc și foarte motivate – adică acele mici detalii care au rolul de a pune în mișcare fiecare piesă a întregului lor joc.

La Monica s-a simțit prospețimea fizică – ceea ce sperăm să fie și un semn al rezolvării problemelor la picior și genunchi – și asta a făcut, în mare parte, diferența astăzi cu fosta campioană de la Roland Garros. Moni a avut deplasare, deci a putut forța eroarea și a pus cât mai multe mingi în teren, ceea ce s-a dovedit suficient cu o Ostapenko haotică, fără să reușească să concretizeze absolut nimic.

În primul set, care a durat 17 minute, Ostapenko a izbutit doar patru puncte și nu a avut nicio lovitură câștigătoare; bizar și atipic pentru o jucătoare atât de agresivă. Dar meritul aici îl are și Monica, care a putut susține excelent ritmul impus de Ostepenko și a avut tot timpul soluții la acele lovituri plate, fie cu lovituri foarte liftate care o făceau pe Jelena să lovească înghesuit și în afara zonei sale de confort, fie cu un joc variat și inteligent, fără însă a deveni vreun moment previzibilă.

Iarăși important a fost și că Monica a rezistat asaltului adversarei din începutul setului doi. După setul pierdut la zero (al treilea consecutiv în China), Ostapenko a avut o revenire, a făcut ajustările necesare iar loviturile sale au început, brusc, să prindă terenul. În alte cuvinte, au urmat câteva minute în care Ostapenko a bombardat-o pur și simplu pe Niculescu cu retururi câștigătoare și winnere dezarmante pentru oricine, care au dus-o rapid la 2-0.

Acesta a fost un moment esențial al meciului, mai ales că Monica n-a stat doar să treacă furtuna (putea foarte bine să nu se mai oprească până la finalul meciului), ci a continuat să-și facă jocul și a rezistat eroic la serviciu. Faptul că și-a făcut serviciul și a mai redus din diferență a contat, pentru că nu a încărcat-o și mai mult cu încredere pe letonă și a transmis mesajul corect: Jelena mai are mult de tras și muncit.

Și așa a și fost. De la 0-2 s-a făcut 2-2 și mai apoi au urmat alte patru game-uri consecutive pentru Moni, adică un nou bagel (virtual de data asta) reușit de româncă. Totul pe fondul aceluiași joc chinuit al Jelenei (care a jucat cu bandaj la încheietura mâinii, o problemă cu care se confruntă de pe la finalul sezonului) și un joc inteligent, curat și teribil de eficient al Monicăi.

Următoarea adversară a Monicăi va fi Kristyna Pliskova, cea cu care a mai jucat până acum o singură dată, în 2015, la Wimbledon. Atunci a fost o victorie în două seturi a Monicăi.

În partea cealaltă, la Sorana, lucrurile au arătat la fel de clar. Încă o victorie convingătoare, după cea reușită în primul tur, în fața unui adversare care s-a dovedit de-a lungul timpului pentru ea o nucă destul de tare. De data asta n-a mai fost cazul. I-a lăsat franțuzoaicei Pauline Parmentier, cea care o învinsese în ultimul meci, doar patru game-uri după o evoluție foarte grozavă; fără mari greșeli, fără momente de crispare și cu un nivel de tenis bun pe care a reușit să-l susțină întregul meci, ceea ce e mare lucru.

https://twitter.com/WTARomania/status/1079956247137394688

Sorana a excelat în special pe serviciu și retur. De aici a plecat totul și a putut construi liniștită și restul. Nu și-a pierdut niciodată serviciul și a avut niște procentaje impresionante de puncte câștigate cu serva (70% cu primul, 74% cu al doilea), iar la retur s-a apropiat de un procent de 50% (!) de puncte câștigate.

Pentru un loc în semifinale, Sorana va avea o misiune nu tocmai ușoară. O va întâlni pe Alison Riske, cea pe care a învins-o de patru ori în șase meciuri. Însă nu trebuie uitat că Riske se simte foarte bine la Shenzhen, aici reușind să ajungă în finală atât în 2016, cât și în 2017.