Cum funcționează bula Cincy – US Open | Despre reguli, protocoale, condiții și revenirea în Europa

Radu Marina | 20 august 2020

Regulile sub care se vor desfășura Cincinnati și US Open sunt complicate și restrictive, dar cel mai important la acest moment e că turneele se vor desfășura. Iar jucătorii au reacționat pozitiv, declarându-se în majoritate în siguranță.


După o perioadă lungă de incertitudini și un restart timid, dar reușit, al circuitului în Europa, tenisul se mută acum cu teamă în Statele Unite. Unde, începând cu 20 august și până pe 13 septembrie, pentru prima dată în istoria tenisului, Centrul Național de Tenis Billie Jean King din New York va găzdui două turnee de o importanță deosebită în ceea ce va fi “bula Western & Southern (Cincinnati) – US Open”. O bulă care cuprinde un turneu de categorie Masters (ATP), respectiv Premier 5 (WTA) și un turneu de Grand Slam, desfășurate unul după altul. Peste 350 de jucători implicați, fără spectatori (USO 2020 devine astfel primul turneu de Slam desfășurat fără public), cu reguli stricte și multe protocoale de urmat, pe teren și în afara lui – totul, urmare a pandemiei de coronavirus. 

Turneul W&S (mutat de la Cincinnati) va debuta pe 20 august, când au loc primele meciuri în calificări, și se va încheia pe 28 august. Iar US Open va începe câteva zile mai târziu, luni, pe 31 august, urmând ca finalele să aibă loc pe 12 și 13 septembrie. 

Cum arată bula WS – US Open și care sunt regulile

Toate persoanele (jucătorii, membrii echipei lor, staff-ul care lucrează la turneu) care sosesc la New York trebuie să se prezinte la locația indicată de către organizatori pentru efectuarea testului PCR. Apoi, ei rămân izolați în camerele lor de hotel până la primele rezultate ale testului PCR. Durata de așteptare e de 24 de ore sau mai puțin. 

Din momentul în care jucătorii primesc primele rezultate ale testului PCR negativ li se va elibera o acreditare și li se va permite accesul în zona de transport, deci vor putea intra în Centrul Național de Tenis (NTC) al USTA. Aceeași politică se aplică oaspeților jucătorului; odată ce se primește un test PCR negativ, se va elibera o acreditare, iar ei pot însoți jucătorul. 

La aproximativ 48 de ore de la primul test PCR, jucătorii (și echipa lor) vor fi obligați să se supună unui al doilea test PCR, al cărui rol e să confirme rezultatele primului test. În funcție de rezultatul testului, jucătorii vor avea acces complet la toate facilitățile turneului și hotelului unde sunt cazați. 

În paralel cu această testare, se vor face și teste pentru anticorpi, care decid la câte zile vor fi testați apoi jucătorii. Testul pentru anticorpi nu e obligatoriu, dar e recomandat. Astfel, cei testați pozitiv la anticorpi vor fi testați la fiecare șapte zile, iar cei testați negativ la anticorpi – sau care n-au solicitat testul pentru anticorpi – la fiecare patru zile.

Până acum, din peste 1.400 de teste efectuate, doar o singură persoană a primit rezultate pozitive. Nu este vorba de un jucător, ci despre un membru de echipă al unui jucător, care însă a avut contact direct cu doi jucători (sud-americanii Guido Pella și Hugo Dellien); drept urmare, deși testați negativ, aceștia au fost nevoiți să se izoleze pentru 14 zile, cel mult. Pentru ei, Cincy s-a încheiat, fiind nevoiți să se retragă, dar US Open este încă posibil. Cum ar putea oare un jucător care a stat 14 zile în izolare, fără antrenamente și o pregătire fizică corespunzătoare, să joace un meci la un Grand Slam, în format trei din cinci seturi, rămâne de văzut.

Ce se întâmplă în cazul unui test pozitiv în timpul competiției? 

Dacă un jucător e testat pozitiv, el va fi izolat imediat și descalificat automat din competiție. În funcție de simptome, se va decide planul de tratament. Într-o astfel de situație, s-a pus problema dacă acest test pozitiv trebuie confirmat de un altul, înainte ca jucătorul să se retragă din competiție. Altfel spus: pot face jucătorii două sau mai multe teste în aceeași zi după un test pozitiv, înainte de a-și anunța retragerea?

Conform protocoalelor Departamentului de Sănătate din NY, instituția care supraveghează WS și US Open, e suficient să existe un singur test PCR pozitiv pentru cineva care nu a fost infectat anterior cu COVID-19, pentru ca acea persoană să fie izolată cel puțin 10 zile.

De asemenea, jucătorul va fi retras automat din competiție și în situația în care el împarte camera de hotel cu un antrenor, oaspete sau membru de familie, care a fost depistat pozitiv. Jucătorul va fi considerat un contact apropiat al persoanei testate pozitiv și va fi obligat la carantină timp de 14 zile. Tocmai din acest motiv, USTA nu recomandă ca jucătorii să împartă camera cu alte persoane.

În schimb, dacă un antrenor, un membru de familie sau orice altă persoană apropiată unui jucător depistată pozitiv e cazat într-o cameră separată, atunci jucătorul nu va fi retras automat din competiție. Se va face o anchetă epidemiologică și dacă se dovește că jucătorul a respectat măsurile de prevenire (mască, distanțare, nu a avut contact direct), nu va fi obligat să se retragă.

Pentru acele persoane depistate anterior pozitiv (sunt câțiva jucători și membrii ale echipei lor în această situație), protocoalele de urmat sunt ușor diferite. În sensul că dacă vor trimite un raport catre USTA al laboratorului care a confirmat testul pozitiv, dar și un test pentru anticorpi – toate analizate de echipa medicală a USTA – este posibil „să nu necesite testarea PCR suplimentară”. Ci doar dacă prezintă simptome specifice. 

Niciun jucător nu poate părăsi „balonul” creat, iar dacă o va face fără permisiunea scrisă a medicului șef ori a directorului turneului, atunci va fi eliminat din competiție. Dacă se va întâmpla o astfel de situație, jucătorul va primi punctele obținute din ultima rundă finalizată, dar va fi amendat și descalificat. Această regulă să aplică și membriilor echipei jucătorilor; astfel că dacă un antrenor sau un invitat al jucătorului pleacă din „bula” creată, atunci acestuia i se va retrage acreditarea, va fi amendat, nu va mai primi o acreditare pentru USO 2021 și trebuie să părăsească hotelul în 24 de ore. Niciun jucător sau alt membru al vreunei echipe nu poate pleca din bula creată și nici nu poate reveni fără a primi permisiunea medicului șef și al directorului turneului. 

Până la acest moment, organizatorii nu au definit concret ce se înțelege prin „părăsirea balonului creat” și nici care sunt procedurile de securitate și monitorizare a jucătorilor, astfel încât să se asigure că aceștia nu vor încalca regulile. Însă în mod categoric niciun jucător nu poate părăsi oricand zonele de cazare, nu poate ieși în oraș și nici nu poate intra în contact cu alte persoane străine – fără a exista o permisiune în acest sens.

Alte reguli și aspecte:  

-Pe parcursul zilei, jucătorii vor primi o indemnizație zilnică de hrană (100 dolari/zi) pentru alimente și băuturi, pe care le pot procura din cadrul Centrului Național de Tenis BJK. În schimb, pentru hrana și băuturile de la hotelurile oficiale unde sunt cazați, jucătorii sunt responsabili și vor trebui să plătească. 

-Dacă există jucători care nu vor să folosească unul dintre cele două hoteluri puse la dispoziție de USTA, atunci ei pot închiria o locuință, dar nu orice tip de locuință (exclus VRBO/ Airbnb, exclus orice locuință în care ar putea intra și alte persoane, exclus orice locuință în care ar putea locui și alte persoane sau rude ale jucătorului). De asemenea, jucătorii care aleg o astfel de variantă trebuie să beneficieze de protecție și securitate 24/24 ore, să plătească toate costurile asociate securității și să primească aprobarea în avans de către USTA a naturii și tipului de securitate. USTA trebuie să beneficieze de acces la toate informațiile privind siguranța externă și informațiile de intrare și ieșire pe toată durata timpului în care jucătorul stă în acea locuința privată.(Până în acest moment, se pare că din totalul jucătorilor, doar un număr mic a optat pentru această variantă). 

Novak Djokovic e unul dintre cei care au ales să locuiască separat

Într-un interviu pentru NY Times, în care, printre altele, atinge și teme precum consecințele nefaste ale organizării Adria Tour și poziția sa privind vaccinurile (clarifică faptul că nu e împotriva tuturor vaccinurilor, ci spune că nu ar accepta să fie forțat să facă unul), Novak Djokovic a vorbit și despre cât de important a fost pentru el să poată sta separat, și nu în bula pregătită de organizatori. Conform regulilor, Djokovic, care e însoțit de maximul permis de trei persoane, plătește atât costurile de cazare, cât și cele ale echipei de securitate care verifică dacă sârbul respectă regulile și care, la rându-i, e verificată de USTA. „Sunt recunoscător, pentru că am văzut hotelul unde stau cei mai mulți jucători. Nu vreau să sun arogant, și știu că USTA au făcut tot ce s-a putut să ofere cazare și să organizeze totul în siguranță, dar e greu pentru mulți jucători să stea într-o cameră mică de hotel și să nu poată să deschidă fereastra”, spune sârbul. „E super important că am făcut această investiție, pentru că o să mă ajute să mă simt mai bine. Mă voi recupera mai bine și pot să stau un pic în aer liber atunci când nu sunt la turneu”.

-La turneul W & S (Cincinnati), meciurile mari nu se vor disputa pe Arthur Ashe sau Louis Armstrong. Terenul principal pentru acest turneu va fi Grandstand.

-Dacă un jucător a finalizat o rundă de joc și apoi este obligat să se retragă din competiție în urma infectării cu coronavirus, atunci retragerea va fi considerată o retragere medicală obișnuită (va primi banii și punctele cuvenite).

-Dacă un jucător se retrage după tragerea la sorți, în baza unui certificat medical emis de medicul turneului, atunci el va primi 50% din totalul sumei pentru primul tur (doar în proba de simplu). 

-Potrivit protocoalelor USTA, nu este prevăzută o limită anume în ceea ce privește numărul de infectați, în urma căruia turneul să fie anulat, din cauza numărului foarte de cazuri de coronavirus. În acest sens, toate eventualele decizii se iau în conformitate cu ceea ce consideră ca e necesar sau mai puțin periculos Departamentul de Sănătate din NY.

-Dacă un jucător a fost eliminat devreme, el poate rămâne în bulă, va putea beneficia în continuare de restul avantajelor și se va putea antrena în continuare, sub rezerva disponibilității pentru acei jucători aflați încă în turneu.

-Conform protocolului creat de federația de tenis americană, USTA împreună cu ATP, WTA, Federația Franceză de Tenis, organizatorii turneului de la Roma, dar și organizatorii altor turnee din Europa, s-au făcut progrese importante în ceea ce privește revenirea jucătorilor din USA în Europa, fără a se impune, în mod obligatoriu, carantina. De altfel, Guvernul de la Roma a anunțat, încă de acum câteva săptămâni, o relaxare a măsurilor pentru sportivii profesioniști care participă la competiții internaționale. Astfel, sportivii (și orice altă persoană care face parte parte din echipa sa) nu vor intra în carantină timp de 14 zile, dacă vor prezenta un test negativ și își vor asuma respectarea tuturor protocoalelor și a regulilor competiției la care urmează să participe.

https://twitter.com/SloaneStephens/status/1296119341247799297?s=20
https://twitter.com/SloaneStephens/status/1296123734676377600?s=20
https://twitter.com/FlipperKF/status/1296108407691317248?s=20
https://twitter.com/WeAreTennis/status/1296372148471304192?s=20
https://twitter.com/CincyTennis/status/1296182858831331328?s=20
https://twitter.com/CasperRuud98/status/1296134041721344001?s=20


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi