Fast
Recap

Cinci idei notabile despre ziua a 5-a de la Wimbledon. Ce e surpriză, ce nu

Radu Marina | 7 iulie 2018
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

1 Eliminarea capilor de serie continuă.

Evgenya Rodina o învinge pe Madison Key și obține victoria și rezultatul carierei. Rezultatele avute de Madison Keys în ultimele trei turnee de Slam (finală, sferturi, semifinală) plus suprafața, care favorizează jocul în forță, erau două motive suficiente pentru a fi considerată de mulți una din jucătoarele ce poate avea un parcurs lung la Wimbledon. Însă această eliminare prematură (și surprinzătoare) ne confirmă că jocul pe iarbă nu e doar despre forță și că o jucătoare cu un tenis atât de agresiv va fi mereu vulnerabilă.

Sau mai precis, două elemente pe care dacă le combini s-ar putea să nu dea întotdeauna cu plus, drept dovadă meciul de azi, pe care Keys l-a încheiat cu peste 50 de erori neforțate. Dar și rezultatele obținute la Wimbledon, turneul de Slam la care Maddie are cele mai slabe rezultate.

Keys a făcut, desfăcut și mitraliat din toate pozițiile astăzi, dar la trasul liniei, meciul e despre Rodina. O jucătoare venită din calificări, care până azi nu reușise să învingă niciodată o jucătoare de top 20 și al cărei cel mai bun rezultat într-un turneu de Grand Slam era un tur doi la Australian Open și US Open.

2. Alexander Zverev rezistă, Sam Querrey, nu.

Zverev face ce face și tot la cinci seturi ajunge. Partea bună e că le și câștigă. Astăzi neamțul a bifat încă o victorie în cinci seturi după o revenire de la 1-2 la seturi cu Taylor Fritz, într-un meci care s-a întrerupt aseară din cauza întunericului la 4-6, 7-5, 7-6 pentru Fritz. La reluare, americanul a mai legat doar trei game-uri în cele două seturi jucate și a părut fără nicio reacție în fața unui Zverev ceva mai concentrat și cu un tenis mult mai închegat, care deși încă e departe de ce ar trebui, a fost suficient pentru victorie. Încă o dată vedem cum un meci întrerupt are o cu totul altă dinamică a doua zi; dacă Fritz a risipit acel 2-1 la seturi, Milan Cilic pierduse de la 2-0 un meci reluat a doua zi.0

Capul de serie 11 și semifinalistul de anul trecut, Sam Querrey, n-a reușit însă să-și confirme statutul de favorit în meciul cu Gael Monfils: 5-7, 6-4, 6-2, 6-2 pentru francez, care merge în premieră (!) în optimi la Wimbledon. Veniri la fileu inspirate și repetate (doar patru puncte pierdute din 16), retururi lungi, în picioarele adversarului și serviciu impecabil (17 ași, un procent de 77% de puncte câștigate cu prima servă) au fost trei puncte -cheie pe care Monfils le-a încercat și reușit cu mult succes în fața lui Querrey, scoțându-l în felul acesta pe american din zona lui de confort.

3. Înfrângerea lui Venus, sau surpriza care nu e tocmai surpriză.

Eliminarea suferită de Venus în fața olandezei Kiki Bertens, 2-6, 7-6, 6-8 ar putea fi considerată o surpriză doar până la un punct. Dat fiind istoricul ei la Wimbledon și rezultatul de anul trecut, când a ajuns în finală, înfrângerea în turul trei ar putea surprinde. Dar nu și din perspectiva momentului actual – Venus are doar zece victorii anul acesta, cu eliminări în primul tur la primele două Slamuri și cu două victorii chinuite aici. Cumva, înfrângerea aceasta plutea în aer și părea că la un moment dat va veni, dacă Venus nu va schimba ceva; semnele venite dinspre ea și evoluțiile neconvingatoare din meciurile cu Johanna Larrson și Alexandra Dulgheru nu anunțau nimic bun. Cu toate astea însă, n-a încetat să-și dea șanse. Jocul ei a fost slab spre foarte slab, dar ca și în precedentele meciuri a stat la pândă și a așteptat momentul oportun pentru a trece la atac. Și pentru o vreme a părut că îi iese din nou: a întors-o pe Bertens de la set și 4-5, când aceasta a servit pentru meci și a dus partida în decisiv. Aici, deși părea favorită și a condus cu break, starea fizică și o Bertens impecabilă în apărare și cu serviciul la ea au oprit-o după un set decisiv prelungit, în care ne-a arătat că limitele fizice, există, totuși, chiar și pentru o legendă ca ea, care pare că sfidează timpul și vârsta.

4. Serena trece testul Mladenovic, e în săptămâna a doua.

Serena e iar în săptămâna a doua la Wimbledon, nu a pierdut niciun set în cele trei meciuri, pare sănătoasă, iar astăzi a depășit cu bine o adversară dificilă. Mulți o văd principala favorită la câștigarea titlului odată cu eliminarea Petrei Kvitova, totuși, Serena rămâne vulnerabilă. Și va rămâne în continuare, până când fizic nu va reveni la un nivel acceptabil. Toate loviturile ei sunt la locul lor și sunt aproape la capacitate maximă, deplasarea încă e greoaie și probabil asta se va vedea și mai bine în momentul în care va avea în față o adversară capabilă să-i expună această slăbiciune.

Partea bună pentru ea e faptul că jocul ei crește în intensitate, începe să se lege și reușește să-și ridice nivelul exact atunci când are cea mai mare nevoie. De fiecare dată când a fost cu spatele la zid în toate cele trei meciuri și a avut nevoie de tenisul ei cel mai bun, l-a avut – ceea ce o face într-adevăr foarte periculoasă pentru absolut orice. Dacă se vede încolțită, așa cum a fost astăzi cu Mladenovic, fiind condusă cu 3-5 în primul set, tenisul ei pare că înflorește, cum spunea deunăzi Navratilova: începe să apese pe lovituri, crește viteza la serviciu, devine foarte vocală și intră în acea stare specifică ei care o face de neatins.

5. Roger Federer defilează și pare greu de surprins.

În cele trei meciuri de până acum, Federer n-a impresionat din cale afară. Nici n-a fost nevoie să facă ceva special, dar dacă ar fi ceva de punctat în ceea ce-l privește e eficiența de care a dat dovadă: a taxat orice greșeală, a fructificat orice șansă apărută și n-a avut niciun fel de ezitări. Este exact ceea ce avea nevoie pentru o primă săptămână; meciuri scurte și fără mari bătăi de cap.

Meciul cu Jan-Lennard Struff a mers în aceeași direcție ca și precedentele: aceeași normă de 10 game-uri cedate pe meci, același serviciu impresionant (a pierdut doar trei puncte cu prima servă) și același joc solid din preajma fileului, dând impresia că vrea să încheie socotelile rapid.

Filmul 30-0 al victoriei Simonei de la Roland Garros

 

Nu rata Povestea Primului Slam!

Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită pusă în context. Cu șase ani petrecuți la turnee, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!

 

“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor.

Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – povestea turneului la care s-a petrecut totul.

Interviuri, o listă solidă de invitați surpriză și articole captivante – asta te așteaptă într-un produs editorial de neratat pentru fanii adevărați ai Simonei. Alte detalii despre surprizele din cuprins, aici.

Precomandă revista de aici.

*