Fast
Duelul cu Kerber continuă

Simona Halep câștigă la Eastbourne cu Tsvetana Pironkova: cum s-a scris un meci jucat în două zile

Camelia Butuligă | 29 iunie 2017

Simona Halep a învins-o într-un meci echilibrat până în ultima secundă pe Tsvetana Pironkova, în turul 2 la Eastbourne: 6-7, 7-6, 7-5. Simona o va întâlni tot azi pe Caroline Wozniacki, în sferturile de finală.

Teoretic, Simo ar fi putut să-și asigure urcarea pe locul 1 chiar și azi, în cazul unei victorii cu Wozniacki, coroborate cu un eșec al lui Kerber cu Arruabarrena; dar jucătoarea germană și-a câștigat ușor meciul (6-2, 6-1).

Scenariile de acum prin care Simona poate urca pe locul 1 săptămâna aceasta: 

–dacă face finala, iar Kerber nu se califică în finală;
–dacă câștigă titlul, în cazul în care Kerber ajunge în finală.

*

Victoria aceasta smulsă cu greu contra Pironkovei o menține pe Halep în cursa pentru locul 1 și o mai menține e într-o cursă la fel de importantă în vederea Wimbledonului: găsirea jocului pe iarbă. Tot azi, Simona va intra pe teren contra lui Caroline Wozniacki și sper că va continua să-și ajusteze jocul la suprafață cum a făcut-o în decisivul cu Pironkova. Meciul contra bulgăroaicei a părut atât de chinuit din cauză că, mai ales în prima parte, jucată ieri, dar și azi pe anumite bucăți, Simona a jucat ca și cum se afla în continuare pe zgură: învârtind mingea pe forehand, alergând și construind punctul, așteptând și apărând. E o strategie frustrantă pe iarbă, cu rezultate amestecate, și de aici poate și senzația de ”doi pași înainte, unul înapoi” din scor. Punctele muncite ale Simonei erau anulate rapid cu câte un winner plat al Pironkovei.

În plus, e ciudat s-o vezi pe Simona din nou la doi metri în spatele liniei de fund, apărând, doar că de data asta suprafața e verde și în loc de alunecările fluide de pe zgură avem parte de un fel de mers pe vârfuri mărunțel și de piruete lipsite de grație. Iarba nu-i făcută ca să aperi pe ea: nu răsplătește topspinul, ci loviturile plate și inițiativa rapidă în schimburi. De asemenea, săriturile mingii sunt mult mai imprevizibile: problemele mari au fost la mingile care aterizau scurt și jos, în careu, sau care săreau aiurea, forțând jucătoarele la ajustări de ultim moment.

Cu siguranță că noaptea și Darren au fost sfetnici buni, pentru că Halep a intrat azi pe teren cu o mentalitate mult mai agresivă decât cea cu care ieșise ieri. Și-a recuperat breakul și apoi a mai facut imediat unul în setul doi. La 5-4 s-a găsit în aceeași situație ca în setul unu, și la fel ca atunci, a pierdut gameul, ratând oportunitatea de a închide acolo. Iar tiebreak, dar de data asta Simona a avut mintea limpede, nederanjată de nicio decizie dubioasă de arbitraj ca ieri, și l-a închis cu 7-4.

Decisivul a fost un dans al încercărilor și erorilor, Simona împărțită încă între jocul prudent specific zgurii și loviturile mai riscante care dau rezultate pe iarbă. Treptat, ea a început să lovească reverul mai plat și mai aproape de tușe și nu s-a mai ferit atâta de fileu: adusă de Tsvetana în față, Halep a reușit vreo două stop voleuri reflex de mai mare dragul. De asemenea, a returnat din ce în ce mai agresiv pe serviciul doi al bulgăroaicei. A avut, în consecință, mult mai multe șanse de break decât în setul unu, când vusese doar una. În setul doi au fost nu mai puțin de 13, iar în decisiv 5. Rata de conversie a fost proastă însă (3, respectiv 2 breakuri), ceea ce indică spre faptul că Pironkova a fost mai inspirată la deciziile luate în aceste situații. După un schimb de breakuri la mijlocul decisivului, Simona s-a ținut mai bine la sfârșit, reușind un break la 5-5 și apoi închizând fără probleme la a doua minge de meci.

Cu Caro Wozniacki va trebui să fie agresivă, pentru că daneza nu cred că va risca prea mult. Cel puțin asta sper: să fie agresivă și să nu ne trezim târâți în vreun maraton de schimburi nefiresc de lungi pentru această suprafață.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.