Monica și gândurile ei după a doua înfrângere de la minge de meci în câteva zile: "Joc din ce în ce mai bine contra jucătoarelor de top, dar îmi lipsește ceva"

Camelia Butuligă | 21 aprilie 2016

Conferința de presă a Monică Niculescu de la Stuttgart a fost sclipitoare, iar jurnaliștii străini par să o descopere abia acum pe Monica, pe măsură ce meciurile ei contra jucătoarelor de top atrag tot mai mult atenția. Din păcate, pentru a doua oară în cinci zile, Moni a pierdut întâlniri importante după ce a ratat un total de cinci mingi de meci. „Să mă duc să alerg o oră ca să uit”, a spus ea.

Trebuie că ești dezamăgită.

Da, sunt. Greu meci. Aș vrea să pot rămâne cu lucrurile bune, dar e greu, am avut iar mingi de meci. Dar am jucat bine, cred că fac progrese spre un clasament mai bun. Trebuie să rămân optimistă și să continui să lupt. Din păcate azi n-am avut deloc noroc. Cred că am jucat foarte bine mingile de meci, dar lovitura ei a prins fileul, apoi eu am pus o scurtă, apoi ea a pus si ea o scurtă incredibilă. Trebuie să mai ai și un pic de noroc, adică, acel let…eu am servit incredibil, am zis că dau tare în minge, nu contează, apoi ea a lovit banda fileului. Cred că joc din ce în ce mai bine contra acestor jucătoare bune, dar îmi lipsește ceva și e trist. Sunt dezamăgită, da.

Crezi că ce-ți lipsește va veni dacă rămâi constantă?

Cred că înveți din genul ăsta de meci. Poate am gândit prea mult, dar sincer, și cu Petkovic am avut două mingi de meci și acum am zis că o să joc diferit (râsete) și n-a funcționat. Cred că a fost o experiență, probabil voi mai pierde multe meciuri ca acesta, dar cred că voi progresa.

Trebuie să fii aproape de un clasament care să-ți permită să fii cap de serie.

Sincer, nu credeam că pot juca așa de bine. Dar e dezamăgitor că sunt atât de apropae de victorie și nu pot termina. Am revăzut după meci cele trei mingi de meci și clar, tot ce mi-a lipsit a fost norocul. Am jucat bine, nu mi-a fost frică, am jucat exact ca până atunci. Poate asta trebuie să schimb?  

Până la urmă, am obosit. Mă și gândeam tot timpul la mingile de meci irosite, și în cazurile astea trebuie să încerci să uiți. Dar nu puteam, când mai făcea câte o greșeală, mă gândeam: ”de ce n-a putut să o facă la mingile de meci?” (râsete) Dar e top 10, am bătut-o deja o dată, dar sunt foarte dezamăgită. Foarte, foarte dezamăgită. Nu știu ce să fac acum. Să mă duc să alerg o oră, poate așa uit. (râsete) Trebuie să fiu totuși optimistă. Am servit grozav, mult mai bine decât la Fed Cup, trebuie să continui tot așa, poate voi avea și noroc.

Ce program ai acum?

Mă duc acasă, apoi Madrid, Roma, nu știu dacă joc la Strasbourg și apoi Roland Garros. Apoi iarba, atâtea turnee în față. De aceea nu trebuie să fiu deprimată.

Cum îți faci programul în acest an olimpic aglomerat?

Eu aș vrea să joc toate turneele din lume, dar corpul meu nu e de acord. Și azi, în setul doi am simțit durere în mușchiul aductor stâng, și cred că datează problema de la meciul cu Petkovic. Dar mi-am făcut masaj în pauze și a fost ok. Trebuie să-mi fac programul foarte atent, pentru că ați văzut cum joc: nu pot să termin meciul. Ok, ieri am reușit în puțin peste o oră. Am fost foarte surprinsă, sincer. (râsete) Dar ăsta e jocul meu, să alerg și să dau tot înapoi și nu e ușor să joci așa în fiecare săptămână. Poate o să sar peste Strasbourg. Cel mai important e să fiu sănătoasă.

Ce-ți spune antrenorul când vine pe teren?

Nu mai țin minte acum. (râsete)

Sfaturi tactice?

Da, da, tactică. Dar ce mi-a spus? (râsete) Ah, da, mi-a spus să joc mingi mai înalte, pentru că jucam prea jos și ei îi place.

Deci nu ai nevoie de cuvinte de încurajare de la antrenor când vine pe teren.

Nu, el îmi zice de joc. Dacă fac ceva greșit, sau dacă nu mai joc la fel de bine ca la început, îmi spune.

La Roma și Madrid sunt mulți suporteri români, deci probabil aștepți cu nerăbdare să te duci acolo.

Da, dar din păcate nu am amintiri așa bune de acolo. (râsete) Am pierdut la Roma în calificări cu 7-5 în decisiv și la Madrid în primul tur cu Stephens. Acum trebuie să mă odihnesc puțin și apoi trebuie să vorbesc cu antrenorul meu despre cum pot să mă pregătesc pentru genul acesta de meciuri (cu Petkovic, Kvitova -n.r.) pentru că nu poți să reproduci acele situații la antrenament. Poate să lucrez mai mult la partea fizică: adică, ok, am pierdut setul doi, dar în setul trei să fiu mai rezistentă fizic. Aici pot să mai progresez. În concluzie, viața merge înainte (râsete).

Crezi că mingile de meci irosite pot să-ți rămână în minte chiar și la meciurile următoare?

Pentru că am irosit mingi de meci cu Petkovic și acum, în meciul cu Kvitova, m-am gândit că la mingile de meci că trebuie să joc mai bine. În setul 3 clar mi-au rămas în cap, așa că da, cine știe… în loc să o iau de la zero în setul trei, eu mă gândeam încă la mingile de meci. Iar la mingile de meci, mă gândeam la cele contra lui Petkovic. Poate aici pot îmbunătăți ceva. Dar pot spune cu siguranță că am jucat curajos, doar că n-a ieșit în favoarea mea. Am jucat genial: am servit bine, apoi ea a lovit acel let, apoi am pus acea scurtă genială, la care ea a găsit singura soluție posibilă, o contra scurtă în cros. Apoi a venit la fileu…nu-i ușor. Sunt jucătoare de top 10 și joacă diferit când e important. Se concentrează mai bine, nu știu. Cred că doar jucătoarele de top 10 pot juca așa la mingile de meci.

Dar nu pot fi tristă, am făcut un meci bun. Trebuie să rămân optimistă, sănătoasă, și acum mă duc să alerg două ore!

***

Monica Niculescu are un talent comic indiscutabil. Râsetele pe care le-am marcat de-a lungul conferinței de presă aparțineau jurnaliștilor prezenți, care au fost luați prin surprindere la început și apoi încântați de candoarea ei.

Dincolo de amuzament, totuși această conferință ne dă niște informații prețioase și serioase despre provocările pe care le are deînfruntat Niculescu pe teren. Nu este prima dată când pierde meciuri lungi, de trei ore, în care a câștigat primul set. Însă ultimele douăînfrângeri parcă au fost și mai greu de digerat, de vreme ce în ambele  a avut multiple șanse de a închide meciul. Este un tipar care nu ne preocupă doar pe noi. Monica este mult mai interesată să rezolve această problemă. După cum spunea și ea, sunt multe cauze posibile: decizii tactice greșite, sau o supraprocesare mentală a situației, sau lipsa condiției fizice, sau claritatea insuficientă? Sau câte puțin din toate?

Este o situație pentru care, după cum a spus și ea, nu te poți antrena. Cum o să reproduci la antrenament situația de a avea mingi de meci la jucătoare de top 10, actuale sau foste? E imposibil. De asta a zis probabil că crede că va mai pierde meciuri ca acestea până să depisteze soluția perfectă.

Este o problemă cruciala aceasta, mai ales în tenis: cum faci să convertești mingile de meci? Pentru că necunoscătorii se scandalizează frecvent atunci când află că cineva a pierdut de la mingi de meci. Aparent, pare stupid: ai făcut 99% din treabă și ai greșit la cea mai simplă parte. Dar mingile de meci nu sunt cea mai simplă parte, dimpotrivă. De fapt, cred că atunci când ai mingi de meci, nu ai 99% din victorie, ci fix 0%. Un meci de tenis are doar două procentaje când vine vorba de victorie: 100% sau 0%. Pentru că ăsta e adevărul: poți pierde de la mingi de meci, la fel cum poți pierde cu 6-0 6-0; ambele sunt la fel de înfrângeri și ambele au aceleași consecințe pe tablou.

Încă o chestie interesantă pe care a menționat-o Monica a fost felul plin de respect cu a care a repetat că jucătoarele de top 10 sunt o specie aparte, care joacă mai bine punctele acestea nevralgice. Îmi amintesc că Petkovic a spus despre meciul de Fed Cup, când a înfruntat acele trei match points consecutive, că s-a liniștit brusc și a jucat foarte bine. Și că ea, ca jucătoare, pentru momente ca acestea trăiește. Aici este mentalitatea de top 10 pe care o menționa Moni: în loc să te crispezi, te liniștești și joci bine, pentru că ai încredere că vei face față. Poate asta îi trebuie Monicăi: încrederea că, orice-ar fi, se va descurca. Bineînțeles, ca să gândești așa, îți trebuie o doză de inconștiență și de ignorare a realității. Poate asta e problema nr. 1 a Monicăi Niculescu: că este o realistă. 

 

Get the next one. #tennis #wta #monicaniculescu

A photo posted by Treizecizero (@treizecizero.ro) on

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi