Horia Tecău și Jean Julien Rojer câștigă la Washington, ajung la cinci titluri împreună!

Adrian Țoca | 3 august 2014

Anul acesta, Horia și Rojer se mai impuseseră la Zagreb, Casablanca, București și Hertogenbosch, toate, turnee de 250 de puncte, pierzând finala turneului de la Rotterdam, de 500.

O săptămână perfectă la Washington, fără niciun set pierdut până în finală, s-a încheiat cu o victorie remarcabilă în meciul pentru trofeu. Horia și Jean Julien au trecut cu 7-5, 6-4 de perechea Samuel Groth / Leander Paes, câștigând astfel titlul în turneul de categorie 500 de la Washington, al cincilea al sezonului.

N-a fost un meci ușor, pentru că nu poate fi un meci ușor la dublu când unul dintre adversari poate servi constant cu peste 220 de kilometri pe oră. Serviciul lui Samuel Groth, australianul cunoscut pentru recordul neoficial de la simplu, de 263 de kilometri/oră, a fost unul dintre motivele pentru dublul Groth/Paes, fără mult rodaj împreună, a surprins pe toată lumea și a ajuns în finală. Cei doi au profitat și de eliminarea favoriților 1, frații Bryan, scoțându-i pe învingătorii acestora, Johnson/Querrey.

Primul set putea să le scape ușor printre degete lui Horia și partenerului său. Groth și Paes au făcut break încă din start și s-au distanțat rapid la 3-0 și 4-1. A început cursa de urmărire, dar ce urmărire poate să fie când Groth a anulat de unul singur trei șanse de break consecutive pentru a duce scorul la 4-1.

Din fericire, Horia și Jean Julien au mâncat o pâine pe serviciul experimentatului Leander Paes. Întâi au recuperat break-ul, egalând la 4-4, apoi au făcut break-ul decisiv tot pe serva veteranului indian, desprinzându-se la 6-5.

În setul secund a cedat și reduta lui Groth: un singur break, intervenit la 2-2, a fost suficient pentru a securiza victoria, fără emoțiile unui eventual supertiebreak.

„Ei formează o echipă nouă, e primul lor turneu împreună, dar am avut șansa să-i urmărim de câteva ori și să ne facem un plan pentru azi. Știam la ce să ne așteptăm. Groth servește foarte puternic, iar Leander e foarte bun la fileu. Planul a fost să atacăm în game-urile în care Paes a servit și să-l obligăm pe Groth să joace la fileu. Imediat ce am reușit să ne recuperăm break-ul, am putut să jucăm cu mai multă încredere și energie”, a explicat Horia planul de joc.

„E totul natural când suntem împreună pe teren. Comunicăm foarte bine, muncim și ne simțim bine să jucăm împreună”, a declarat și Rojer, pentru site-ul oficial al ATP.

A fost finalul perfect pentru o săptămână reușită din toate punctele de vedere; nu doar trofeul, ci și numele adversarilor eliminați: Tecău și Rojer i-au învins, pe rând, pe Benneteau/Llodra, Peya/Soares și Erlich/Ram, toate perechi redutabile de dublu.

Titlul de la Washington devine cel mai important câștigat de Horia și Jean Julien de când au început să joace împreună, un titlu care le certifică succesul acestui parteneriat.

Anul acesta, cei doi se mai impuseseră la Zagreb, Casablanca, București și Hertogenbosch, toate, turnee de 250 de puncte, pierzând finala turneului de la Rotterdam, de 500. Succesul de azi înseamnă că dublul româno-olandez s-a impus pe trei suprafețe diferite.

Cu cinci trofee câștigate împreună, Horia și Rojer își cresc șansele de a ajuns la Londra, un obiectiv anual al lui Tecău. Vor intra în Top 10 în Race to London, dar au nevoie în continuare de rezultate bune la un nivel și mai înalt. O primă ocazie o reprezintă chiar Mastersul de la Toronto, care începe de mâine. Tecău/Rojer vor debuta contra dublului Feliciano Lopez/Jurgen Melzer, iar în cazul unei victorii vor juca împotriva favoriților 8, Llodra/Mahut.

Cum scriam și ieri, este a patra săptămână consecutivă în care măcar un român joacă o finală de ATP sau de WTA, după București (Simona Halep, dar și A.Cadanțu/E.Bogdan), Hamburg (Florin Mergea) și Baku (Raluca Olaru), o perioadă care ne-a adus alte patru trofee.

Cu rezultatul de azi, bilanțul românesc din 2014 îl depășește deja pe cel din întregul sezon precedent: românii au adunat 13 titluri și 7 finale până la acest punct al sezonului (13-6 în 2013).

Pentru Horia este al 21-lea titlu al carierei de dublu, din 35 de finale jucate. 

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch
Elena Bogdan/Alexandra Cadanțu, dublu – Bucureșt
Simona Halep, simplu – București
Florin Mergea, dublu – Hamburg
Horia Tecău, dublu – Washington


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep, simplu – Madrid
SIMONA HALEP, simplu – ROLAND GARROS
Raluca Olaru, dublu – Baku 

Alte rezultate notabile: Simona Halep, semifinală la Wimbledon, Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi