Fast
Spania sau Canada?

Vintage Rafa în vintage Davis Cup. Spania și Canada dau lupta finală pentru Cupa Davis, ediția 2019

Treizecizero | 24 noiembrie 2019

După o săptămână în care am vorbit despre nemulțumirile provocate de schimbarea formatului și despre emoțiile formidabile pe care tenisul la nivel de echipe naționale va continua să le provoace în ciuda oricăror defecte ale sistemului de desfășurare, au mai rămas doar două echipe în cursă. Canada și Spania au câștigat duelurile din semifinale și își vor disputa, duminică, în ultima zi a sezonului, faimoasa Salatieră.

Canada a bătut Rusia, iar Spania a oprit asaltul Marii Britanii, ambele semifinale fiind decise la dublu. Unul dintre punctele forte ale acestui format a fost, de altfel, exact faptul că dublul a căpătat o importanță mult mai mare; cum fiecare meci între două țări se dispută în formatul două meciuri de simplu și unul de dublu, adesea s-a ajuns, de-a lungul acestei săptămâni, ca soarta victoriei sau a calificării să stea în mâinile jucătorilor de dublu. Alt beneficiu indirect e că asta i-a forțat, adesea, pe jucătorii de top de la simplu să intre și la dublu, oferindu-ne posibilitatea de a-i vedea în cu totul alte circumstanțe, ceea ce ridică profilul probei de dublu.

Canada a continuat să profite de forma de toamnă a lui Denis Shapovalov și a lui Vasek Pospisil. Dacă ascensiunea post-US Open a lui Shapovalov a fost vizibilă tuturor, Pospisil a câștigat două turnee challenger consecutive, departe de atenția publicului. Operat de hernie în ianuarie, Pospisil s-a regăsit pe final de an. La Cupa Davis, a profitat de faptul că Felix Auger-Aliassime nu e complet refăcut și n-a mai fost de scos din echipă.

Totuși, după trei victorii la simplu în timpul săptămânii, Pospisil a pierdut cu Andrey Rublev, alt jucător în formă excelentă, 6-4, 6-4. Shapovalov, care pare să-și pregătească terenul pentru un 2020 foarte bun, a făcut scorul egal, după ce l-a învins pe Khachanov, 6-4, 4-6, 6-4. Cei patru jucători au intrat apoi la dublu, iar calificarea avea să se decidă dramatic, în tiebreak-ul decisivului, când canadienii au fost mai inspirați. Căpitanul nejucător al Canadei, Frank Dancevic, a spus pentru NY Times că a trăit atât de intens momentul mingii de meci încât a amețit și s-a temut că va leșina dintr-o clipă în alta.

Continuă, astfel, anul grozav al Canadei în tenisul mondial, în ambele circuite. Dar ca să adauge Cupa Davis lângă US Open-ul Biancăi Andreescu, canadienii vor trebui să treacă de Spania pe terenul ei, în fața publicului ei. Văzându-l pe Rafael Nadal în această săptămână, această misiune pare aproape imposibilă.

Rafa a făcut tot ce putea face omenește posibil în acest turneu, purtându-și echipa pe spate, în condițiile în care spaniolii au trecut prin tot soiul de stări; Roberto Bautista nu a mai putut juca, după decesul tatălui său, iar Pablo Carreno Busta, al treilea om de simplu, s-a accidentat. Astfel, cu Marea Britanie a intrat Feliciano Lopez. La 38 de ani, Feliciano nu l-a putut opri pe Kyle Edmund (6-3, 7-6), dar Nadal a egalat rapid (6-4, 6-0 cu Dan Evans), în condițiile în care britanii n-au putut conta pe Andy Murray, care nu-i fit pentru meciuri în acest moment.

Nadal a intrat iar la dublu, făcând acum pereche cu Feliciano Lopez, după ce câștigase cu o zi înainte alături de Marcel Granollers. Finalmente, după patru mingi de set salvate în al doilea set, spaniolii i-au bătut pe Jamie Murray și Neal Skupski, 7-6, 7-6, după miezul nopții, în ceea ce a fost încă un efort colosal din partea lui Nadal, un veritabil răsfăț pentru fanii tenisului, indiferent de preferințele de la simplu.

https://twitter.com/DavisCupFinals/status/1198384783782531072?s=20

https://twitter.com/DavisCupFinals/status/1198388699693801472?s=20