Fast
Sezonul 2019 a început

Primele victorii românești din noul sezon: Sorana Cîrstea e în turul doi la Shenzhen, Monica Niculescu se califică pe tabloul principal

Radu Marina | 30 decembrie 2018

Din cele trei  românce care au debutat la Shenzhen, două au și reușit să obțină primele victorii ale acestui nou sezon. Sorana Cîrstea a trecut, 6-3, 6-3, de Magda Linette, în timp ce Monica Niculescu și-a asigurat un loc pe tabloul principal după două victorii clare în calificări și se pregătește acum de un duel tare cu Jelena Ostapenko. Ana Bogdan, în schimb, s-a văzut fără idei în fața unei Anastasia Pavlyuchenkova prea puternică astăzi pentru ea, fiind învinsă categoric, 6-0, 6-1, într-un meci care a durat doar 53 de minute.

De la început, meciul Soranei cu Magda Linette se anunța unul relativ echilibrat. Și asta nu numai pentru ca le despart doar trei locuri în clasament (81 Linette, 84 Cîrstea). Ci, mai ales, pentru că poloneza e exact tipul de adversară muncitoare, care se pricepe de minune să agaseze o jucătoare de profilul Soranei, cu un nivel de joc care tinde să oscileze pe parcursul unui meci.

Socotelile făcute înaintea meciului s-au potrivit, din fericire, doar câteva minute. Mai exact patru game-uri, timp în care polonezei i s-a permis să se desfășoare în voie și s-a distanțat rapid la 3-1. Doar că, din momentul în care Sorana a redus erorile și a ajustat ce era de ajustat, atacându-i constant reverul adversarei (partea mai vulnerabilă a jocului ei) și refuzând să intre în schimburi mai lungi, lucrurile s-au limpezit considerabil. De la 1-3, Sori a legat opt game-uri consecutive, a preluat definitiv controlul și n-a clipit până la finalul partidei.

A fost o revenire – și o evoluție per total – încurajatoare. Precisă, atentă cu selecția loviturilor și găsind deseori acel echilibru sensibil între precizie și agresivitate, Sorana și-a surclasat, în cele din urmă, adversara la toate capitolele. Singurul moment cu mici emoții a fost la 5-2 în setul doi, când și-a piedut serviciul după trei mingi de meci ratate. Dar s-a revanșat rapid cu un game la retur impecabil (cu o recuperare de la 0-30), încheind meciul înainte de a se complica inutil.

Cu o nouă rachetă (a trecut de la Babolat la Yonex) și cu o atitudine bună, care a făcut diferența fie atunci când a fost condusă, fie când s-a văzut prinsă din urmă, Sorana începe noul sezon cu o victorie sănătoasă (la fel ca sezonul trecut), și cu lucruri care dau speranțe și pe care se pot construi. Acesta este însă doar primul turneu și primul meci câștigat dintr-un sezon lung și greu. Cheia va fi menținerea acestui joc consistent cât mai mult. 

În meciul următor, Cîrstea va avea nevoie de o nouă evoluție curată și fără mari fluctuații. Următoarea sa adversară va fi Pauline Parmentier, cea care a eliminat-o pe Saisai Zheng, favorita 6. Sorana și franțuzoaica s-au mai întâlnit până acum de patru ori, scorul întâlnirilor directe fiind 2-2.

Tot o zi bună a avut și Monica Niculescu. După un sezon 2018 de uitat, cu multe probleme de sănătate, Moni s-a calificat astăzi pe tabloul principal după încă o victorie clară în fața japonezei Nao Hibino, 6-2, 6-2 (în primul tur de calificări Moni a trecut, 6-0, 6-3, de Irina Khromacheva).

În turul 1, Monica o va întâlni pe Jelena Ostapenko, favorita 4 a turneului. Niculescu și Ostapenko s-au mai întâlnit o singură dată, la Rogers Cup, în 2016, cu victoria Monicăi.

Singura înfrângere pentru românce în această primă zi a noului sezon a venit de la Ana Bogdan, care a avut ghinionul să dea peste o Pavlyuchenkova într-o zi mare, în care greu a putut rata ceva. Meciul a durat 53 de minute și totul s-a rupt după game-ul trei din primul set, cel mai lung game al meciului, în care Ana a ratat două șanse de break. După acest moment, Bogdan nu a mai putut lega nimic până la finalul meciului. Pentru Ana urmează acum Hobart, acolo unde va evolua în calificări.

Mâine, tot la Shenzhen, va debuta în noul sezon și Irina Begu. Ea va juca de la ora cinci dimineața (ora României) cu Veronika Kudermetova, jucătoare venită din calificări. De asemenea, tot mâine, dar la Brisbane, își va începe sezonul Mihaela Buzărnescu, care o are ca adversară în primul tur pe Lesia Tsurenko, cea pe care a mai învins-o anul trecut la Hobart și Doha, de fiecare dată în câte două seturi.

Ce e de știut despre turneele primei săptămâni

Am scris aici despre cine unde joacă, iată ideile de bază de după tragerile la sorți.

Brisbane, ATP. Rafael Nadal își va deschide sezonul contra învingătorului dintre australianul Kokkinakis și francezul Tsonga. Andy Murray, care spunea că încă mai resimte dureri la șold, dar că se simte mult mai bine, îl întâlnește pe Duckworth, cu Medvedev în turul al doilea. Murray e pe jumătatea de tablou a lui Nadal. Pe partea de jos sunt grupați Nishikori, Edmund, Dimitrov și Kyrgios, campionul de anul trecut.

Doha, ATP. Novak Djokovic, proaspăt venit după câștigarea turneului neoficial de la Abu Dhabi (4-6, 7-5, 7-5 cu Kevin Anderson), va debuta în 2019 contra bosniacului Dzumhur. Marius Copil se vede cu ungurul Fucsovics, iar dacă și Marius și Nole vor câștiga, ei se vor întâlni în runda a doua. Ar fi încă o ocazie deosebită pentru Marius, după ce el și-a încheiat sezonul 2018 printr-o finală la Basel cu Roger Federer.

Stan Wawrinka are un test greu pentru turul 1, se vede cu rusul Khachanov, favoritul 3. Pe jumătatea de jos a tabloului, Berdych își face revenirea într-un meci cu Kohlschreiber. Thiem e favorit 2 și deschide cu Herbert.

Pune, ATP. Kevin Anderson e favorit 1 pe un tablou deschis, pe care îl vom vedea și pe foarte talentatul canadian Felix Auger-Aliassime, o altă propunere cu mare potențial a noului val.

Auckland, WTA. Nu e loc de plictiseală nicăieri în WTA. La Auckland, Venus Williams – Victoria Azarenka e meci de turul 1, unul dintre capetele de afiș ale Anului Nou. Caroline Wozniacki, favorita 1, are o adversară din calificări.

Brisbane, WTA. În mod tradițional foarte puternic, turneul feminin de la Brisbane nu e nici el sărac în meciuri tari în primul tur. Sloane Stephens – Konta, Mertens – Bertens atrag atenția, dar mai sunt și alte locuri pe tablou de unde poate veni un tenis excelent. Primele două  favorite, Svitolina și Osaka, au bye în primul tur, în care le putem urmări și pe tinerele venite din calificări, în special Potapova și Bouzkova, dar și Aiava și Dart. Cum spuneam mai sus, Mihaela Buzărnescu debutează cu Lesia Tsurenko, cu un posibil meci cu Daria Kasatkina în turul 2.

Cupa Hopman, mixt. Primul meci al anului pentru Roger Federer a fost promițător: 6-1, 6-1 cu Cameron Norrie. În etapa următoare vom avea o ocazie istorică, Roger Federer și Serena Williams urmând să fie față în față la mixt.