Fast
Media Day

Ultimele declarații înainte de Australian Open: „Nu eram atât de speriat de Federer sau de Nadal, pe cât eram de Murray”

Radu Marina | 13 ianuarie 2019

Cele mai interesante lucruri care s-au spus la Media Day, înainte de startul Australian Open 2019, partea a doua. Prima parte e aici.

Roger Federer, despre retragerea lui Andy Murray și cât de important e să-ți înțelegi corpul:

„Cred că toată lumea știe cine e Andy, care e drumul lui și care sunt realizările lui. La un moment dat, când simți că nu o să mai revii niciodată la 100%, și când știi succesul pe care l-a avut el, ajungi să îi înțelegi decizia. Am fost dezamăgit și trist, chiar puțin șocat să aflu că nu îl vom mai avea în circuit. Dar vom ajunge într-un punct în care îi vom pierde pe toți. Nimic nu e etern.

Bineînțeles că îmi doresc să joace cât mai bine în Australia și să-și încheie cariera la Wimbledon, așa cum își dorește. Asta e ceea ce îmi doresc pentru el. E greu, dar privind în ansamblu drumul său în tenis, cred că trebuie să fie incredibil de mândru de tot ce a obținut.

Eu sunt unul dintre aceia care am putut să-mi înțeleg corpul foarte bine. Există anumite dureri cu care pot juca și știu asta; știu și când ceva doare și nu pot juca, ori poate pot juca doar un meci, doar o săptămână, doar o lună. Asta ajută multă, dar cred că orice jucător simte asta. Eu pot vorbi doar despre mine și echipa mea. Echipa mea mă cunoaște, de asemenea. Ei știu foarte bine când e nevoie de mai mult antrenament și mă împing mereu de la spate, ori când nu ar trebui să mă antrenez prea mult. Și mai e un lucru. Întotdeauna am crezut că pot juca un tenis bun chiar și atunci când nu mă antrenez foarte mult. Cred că acest lucru, încrederea că pot juca chiar și atunci când nu joc prea mult, mă ajută să ajung la cel mai bun nivel al meu. Poate doar și pentru simplul fapt că mai ia din presiune.

Despre Denis Istomin, adversarul său din primul tur și cel care l-a învins pe Novak Djokovic în 2017, chiar la Melbourne:

„Cred că aceste prime meciuri sunt foarte importante. E important să rămâi concentrat. Știu ce i-a făcut Denis lui Novak (n.a. Istomin l-a învins în cinci seturi pe Djokovic, în turul doi la Australian Open, în 2017). Am urmărit întregul meci din urmă cu câțiva ani când l-a învins pe Novak aici. Am mai avut meciuri grele cu el în trecut și poate juca bine pe suprafețe rapide, ceea ce este un avantaj pentru el. Eu sunt încrezător. Joc un tenis bun, am încredere și cred că adversarul meu are nevoie de o zi foarte bună să mă învingă. Cred că joc bine, dar va depinde, bineînțeles de cine va câștiga punctele importante, de cum răspunzi adversarului. Eu nu mă gândesc prea departe, cred că ar fi o greșeală. Sper doar să înaintez cât mai mult în turneu.”

Novak Djokovic, cu ochii pe al șaptelea titlu la Melbourne:

„Dacă ai câștigat un Grand Slam o dată, întotdeauna vei ajungi să crezi că-l poți câștiga din nou. Așa începi să te apropii de el. Desigur, asta implică așteptări mari, ceea ce sporește presiunea, iar tu trebuie să rezolvi întâi asta. Dar cu cât ai mai multe experiențe de felul acesta, cu atât începi să te simți mai confortabil. Începi să îmbrățișezi presiunea și o accepți ca făcând parte din viața ta.”

Victoria Azarenka, despre echilibrul mamă – jucătoare de tenis:

„Să fii mamă nu e deloc ușor. Să fii capabilă să găsești un echilibru între a fi mamă și a avea timp pentru tine e cel mai dificil. E, poate, cel mai complicat lucru pe care a trebuit să-l fac.  Dar fiul meu mă inspiră. Îmi doresc să fiu un model pentru el, să-i arăt că dacă ai un vis și muncești mult pentru el, îl vei atinge la un moment dat. Motivația, disciplina, determinarea, munca grea pe care am depus-o pentru a ajunge unde sunt acum ca sportiv sunt categoric niște lecții valabile pe care aș vrea ca el să le înțeleagă atunci când va mai crește.  Eu în continuare am obiective mele, am visuri pe care vreau să le îndeplinesc și am multă motivație pentru a continua.”

Caroline Wozniacki și postura de campioană en-titre, dar și cum gestionează artrida reumatoidă, boală cu care a fost diagonsticată la finalul sezonului trecut:

„Cred că e ceva nemaipomenit să fii campionul en-titre. Eu o iau ca pe o provocare plăcută, distractivă. De fiecare dată când intru într-un turneu, scopul principal e să-l câștig. Și simt că am o șansă să câștig din nou aici, dar pentru asta trebuie să joc cel mai bun tenis. Sincer, îmi doresc să țin din nou trofeul în brațe. Chiar îmi doresc. Cred că în astfel de situații, când te confrunți cu o problemă de sănătate, cel mai important e să-ți asculți corpul; încerci să îți dai seama ce funcționează și ce nu pentru corpul tău, vezi ce merge și ce nu, încerci tot felul de lucruri. În cazul meu, de exemplu, mă asigur tot timpul că am un masaj bun, fac tratamente, băi de gheață. Fac totul mult mai în serios decât am făcut-o în trecut. Apoi, sunt situații în care nu mă simt deloc bine, și atunci trebuie să o las mai ușor.

Rafael Nadal, despre starea fizică și micile ajustări la serviciu:

„Acum mă simt bine. Dacă nu m-aș fi simțit bine, nu aș fi fost aici. După intervenția chirurgicală suferită, după luni de zile fără să fi jucat, e normal să apară câteva dificultăți la revenire. Nu e nimic nou pentru mine. Desigur, există întotdeauna lucruri pe care vrei să le îmbunătățeșți. Serviciul a fost mereu unul din acele aspecte la care mereu am lucrat, în încercarea de al îmbunătăți. Și cred că am și reușit.

Anul ăsta am considerat că e timpul să fac un pas în față, de aceea am și încercat să fac aceste ajustări la serviciu. Încă nu am concurat cu acest nou serviciu, dar să vedem cum va merge. Eu sunt încrezător că totul va merge bine.

Nick Kyrgios, despre Andy Murray

„Au fost multe situații, mai ales în primele meciuri când am jucat cu Andy, când plecam deja învins înainte de a intra pe teren. Nu eram atât de speriat de Federer sau de Nadal pe cât eram de Murray atunci când trebuia să joc împotriva lui. Știam că jocul lui e unul complicat pentru un jucător ca mine, știam că dă foarte multe mingi înapoi, știam că nu pot rezista în schimburi cu el, știam că returnează foarte bine. Avea cheia pentru mine pe terenul de tenis.

Poate că tenisul lui a primit recunoașterea pe care o merită. Este un jucător incredibil și unul dintre cei mai grei adversari împotriva căruia am jucat vreodată (n.a. în cele șase întâlniri cu Murray, Kyrgios a câștigat doar una). Nu cred că aprimit însa suficient credit pentru cum e el în afara terenului. Mi s-a părut tot timpul o persoană modestă, cu picioarele pe pământ, sarcastic, distractiv și căruia îi place să se simtă bine. Este tipul de persoană care știe cum să-ți facă ziua mai bună.”

Fotografii: Tennis Australia

***

Noi așa o să fim îmbrăcați de Australian Open! 😍😍

Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani!  Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit. Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥