Fast
Primele zile post-revenire

Tenisul respiră la Palermo și pare să-și regăsească cursul firesc. Despre surprize, românce, impresii per ansamblu

Radu Marina | 6 august 2020

Tricouri oficiale de joc din colecția Roland Garros și alte premii-surpriză. AICI!


Au trecut câteva zile de la restartul tenisului, via turneul de la Palermo, cu aceleași incertitudini de la început, cu mici dubii date la o parte, dar și cu satisfacția că tenisul a revenit. Tenisul respiră din nou și, cel mai important, pare să își reia cursul firesc: avem parte de câteva surprize, de victorii mari și meciuri dramatice – despre care discutăm mai jos. 

Evoluția jucătoarelor din România  

Din nouă jucătoare din România prezente la Palermo pe tablourile principale de simplu și dublu, niciuna nu s-a calificat în turul doi. Ar putea părea surprinzător, desigur. Dar e oare asta o mare surpriză? 

Dacă avem ca reper faptul că fetele și-au reluat antrenamentele abia la mijlocul lunii mai și, spre deosebire de multe dintre adversarele lor care au participat la turnee naționale sau demonstrative, ele s-au aflat la primul meci oficial după cinci luni de pauză, atunci “surpriza” nu mai e tocmai o surpriză. 

Cu excepția Irinei Begu, care a pierdut în primul tur cu Laura Siegemund, o jucătoare atât de incomodă pe zgură, și Gabriela Ruse (ambele cu câteva meciuri jucate la Cluj), toate celelalte jucătoare din România au jucat la Palermo primul lor meci după o perioadă lungă de absență. Și cu toate astea n-a ieșit rău. Victoria n-a venit de niciunde, dar semnele sunt încurajatoare pentru multe jucătoare. 

Sorana Cîrstea a luat parte, alături de Errani, la unul dintre cele mai bune meciuri ale acestui turneu și, cu puțină atenție, putea fugi cu victoria; Raluca Olaru a făcut față foarte bine provocărilor primite (din cauza retragerii Jelenei Ostapenko, a trebuit să joace cu Dayana Yastremska, alături de care a revenit de la 5-7, 0-2 și au condus cu 6-3 în setul decisiv); Patricia Țig a avut un început fulminant de set doi cu Anett Kontaveit (favorita 3), fiind la o minge distanță de a conduce cu 4-0, dar a scăpat din mână setul și apoi și meciul.

De notat și evoluția Laurei Ioana Paar din calificări: a câștigat în turul doi cu Aliona Bolsova, favorita doi a calificărilor, și nu i-a lipsit mult să ducă meciul din turul trei cu Liudmila Samsonova (favorita 5) în decisiv, având inclusiv o minge de set. 

E încă devreme pentru concluzii serioase; fetele au, în mod evident, nevoie de meciuri, și, din fericire, săptămânile următoare par să ofere noi oportunități pentru a juca și a câștiga meciuri. 

Cum se simte turneul la jumătatea săptămânii

Cu doar trei copii de mingi, cu stadionul dezinfectat la finalul fiecărui set, cu public redus și răsfirat (doar 240 de persoane), fără on-court coaching (antrenorul poate, însă, să ofere sfaturi de pe margine), cu purtarea măștii atunci când e nevoie de intervenția fizioterapeutului și cu multe alte protocoale de urmat off-court, tenisul se descurcă. 

Nu avem normalitatea pe care ne-o dorim, dar aceste câteva zile de tenis ne-au arătat că sportul ăsta se poate, totuși, adapta vremurilor pe care le trăim. Nu-i ușor și nu va fi ușor nici de acum încolo, dar până acum lucrurile sunt stabile și asta este cel mai important. 

Efortul organizatorilor de la Palermo, dar și al WTA, a fost apreciat de jucătoare precum Lara Arruabarrena sau Sorana Cîrstea. “Aș vrea să mulțumesc turneului de la Palermo și WTA pentru efortul pe care l-au depus pentru redeschiderea circuitului. Știu că sunt critici sau opinii diverse, dar toată lumea trebuie să fie responsabilă pentru propriile acțiuni. Suntem adulți și, în aceste vremuri complicate, trebuie să ne comportăm responsabil și să respectăm protocoalele. Acele persoane care nu vor să joace sub aceste reguli, nu sunt forțați să o facă”, a scris Arruabarena. 

Recordul Sarei Errani și surpriza Sasnovich 

Că meciul bun făcut de Errani cu Sorana în urmă cu două zile n-a fost tocmai o întâmplare, a fost dovedit aseară, când italianca a trecut de Kristyna Pliskova, o jucătoare care a fost de neatins în primul tur cu Maria Sakkari, favorita 3. 

Tot de neatins a fost și în primul set cu Errani, când a câștigat primele 13 puncte consecutive din meci. Dar, precum în meciul cu Sorana, ofensiva cehoaicei n-a avut de câștigat în fața jocului răbdător și curat al Sarei, care s-a impus 3-6, 6-4, 6-3. 

Victoria asupra Kristynei i-a adus italiencei a 180-a victorie pe zgură, adică un record, deoarece nicio altă jucătoare în activitate nu a ajuns la asemenea cifre, pe această suprafață. A mai însemnat și calificarea în al 80-lea (!) sfert de finală WTA, și primul sfert de finală de la Bogota 2019 încoace. 

O altă jucătoare care arată bine la Palermo e Aliaksandra Sasnovich, venită din calificări și care până acum nu a pierdut niciun set în cinci meciuri. După 6-0, 6-2 cu Jasmine Paolini, Sasnovich și-a asigurat prezența în sferturile de finală ale unui turneu WTA, acolo unde n-a mai fost din ianuarie 2019. 

Eliminările în serie ale favoritelor

Prima favorită care a cedat încă din primul tur a fost Elise Mertens, favorita 5, învinsă clar, 4-6, 1-6, de Aliaksandra Sasnovich. Mertens a fost urmată, în aceeași zi, de Marketa Vondrousova, favorită 2 și finalistă la Roland Garros în 2019, care a scăpat din mâna un meci care ar fi trebuit câștigat (a condus cu 6-1, 5-4) cu Kaja Juvan, slovena impunându-se în cele din urmă 1-6, 7-5, 6-4. Seria eliminărilor capilor de serie a fost completată apoi de Maria Sakkari, favorita 3, învinsă și ea în două seturi, 6-4, 6-4, de Kristyna Pliskova. 

Au urmat apoi Donna Vekic, favorita 6, și Ekaterina Alexandrova, favorita 8. Vekic a fost învinsă clar (2-6, 4-6) de Elisabetta Cocciaretto, beneficiară a unui wild card și aflată în premieră pe un tablou principal WTA. Iar Alexandrova a pierdut, tot în două seturi, 7-5, 6-2, cu Fiora Ferrro, care se pregătește acum de întâlnirea cu Sara Errani. 

Foto: Jimmie48Photography