Fast
Emisiunea cu Irina și Jaqueline

Team Irina Begu: „Încrederea nu se ia de la supermarket”. Jaqueline Cristian, despre jocul ei, perioada la Bollettieri și valiza nedesfăcută ;)

Treizecizero | 19 iulie 2017

În ziua a doua la BRD Tennis Insider, sezonul 2017 (prima zi, aici), i-am avut invitați pe Irina Begu, românca bine poziționată pentru a încerca păstrarea în România a titlului de la BRD Bucharest Open, și pe Artemon Apostu-Efremov, antrenorul ei. În partea a doua a emisiunii am făcut cunoștință cu Jaqueline Cristian, una dintre jucătoarele de perspectivă ale tenisului românesc. Lângă ei a venit Alina Tecșor-Cercel, care ni se alătură în această săptămână din calitate de invitat permanent.

Abia ieșită de pe teren, unde câștigase meciul din turul 1, Irina ne-a povestit despre cum a gestionat o perioadă dificilă în prima parte a sezonului și care au fost momentele care au ajutat-o să o depășească. „Mi-am regăsit din nou plăcerea de a fi pe teren, mă bucură din nou să joc meciuri”, a spus Irina.

„E rutina, e uzura, nu este nimic tragic. Gândește-te că trei ani de zile Irina a avut un progres constant, a urcat până pe 22. A venit un moment dificil, nimeni nu și-l dorește. Bineînțeles, îți dorești să fii mai bun și muncești pentru asta, câteodată iese mai bine, câteodată, nu atât de bine, așa că încerci să găsești motivele, să corectezi”, a spus și Artemon Apostu-Efremov.

Irina a explicat că în prima parte a anului nu a găsit resurse ca să se antreneze ca de obicei, să dedice cele două trei ore obișnuite pregătirii zilnice. „Sunt momente când te duci la antrenament, dar nu ești cu mintea acolo. Or, în tenis, dacă vrei să fii top 30 sau mai sus, fiecare moment trebuie să ți-l dedici 100 la 100, să fii prezent. Dacă faci cu jumătăți de măsură, nu ai cum. În momentul acesta, tenisul este atât de dur, trebuie să muncești foarte mult, să-ți dedici foarte mult timp. Și, uneori, nu ai dispoziția necesară. Și cam asta s-a întâmplat. În perioada respectivă, când nu mă simțeam foarte bine, făceam un antrenament mult mai scurt, iar asta s-a văzut pe teren”, a spus ea.

„Diferența se face prin calitatea antrenamentului, prin cât de mult acumulezi”, a completat antrenorul Irinei.

Schimbările în bine resimțite de Irina s-au transferat și la capitolul încredere. „Meciul cu Petkovic, de la Southsea, mi-a dat multă încredere. S-a jucat un tenis de Top 10, după părerea mea, foarte înalt nivelul. De acolo am început să cred”, a spus Irina.

Urmărește înregistrarea completă a dialogului cu Irina Begu și cu antrenorul ei AICI:

 

 

 

Irina este, de regulă, rezervată, dar a vorbit pe șleau despre cariera ei în amplul material pe care 30-0 i-l dedică în noul 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017. E un articol care o explică mai bine pe Irina suporterilor, un articol despre cariera ei, despre întrebările care se nasc în jurul potențialului imens al jocului ei, despre cât de dificilă și lungă a fost și este, de fapt, munca pe plan mental.

Poți cumpăra revista de aici. Livrări din stoc.

 

***

Jaqueline: „Tot ce-mi doresc e să devin o jucătoare mai bună de la zi la zi”

Jaqueline Cristian e încă o necunoscută pentru mulți dintre fanii tenisului, dar a arătat și pe teren, și în emisiune, că are toate șansele să-și facă mulți fani.

Tânăra de 19 ani ne-a spus că s-a simțit onorată să aibă șansa de a obține prima victorie a carierei într-un WTA în fața suporterilor români. „N-am simțit presiune, îmi place să joc cu public, nu mi-e frică. E un sentiment plăcut să fii printre jucătoarele mari, în urmă cu ceva timp le vedeai la TV și îți doreai să ajungi cândva acolo.”

Jaqueline ne-a povestit despre experiența la Academia Nick Bollettieri: „La 5.45 dimineața eram la bază și Nick era acolo, deschidea poarta. E un om foarte deschis, glumeț și te pune pe tine pe primul loc. Nu-ți spune ce să faci, ci te întreabă pe tine ce-ți place să faci.”

Unul dintre momentele simpatice a fost când, întrebată ce ar lua de la jucătoarele consacrate din România, Jaqueline a ajuns la Irina Begu și a spus că ar lua… victoria. Cele două se întâlnesc miercuri, în turul al doilea la BRD Bucharest Open. „De la Monica aș lua reverul. De la Sorana, agresivitatea. Explozia de lovitură este.. superbă. De la Raluca… aș vrea și eu să fiu atât de sigură pe voleuri și să fiu în topul de dublu”.

„Normal că ai ce învăța de la Simona Halep. E 2 în lume! Poate că avem stiluri diferite, dar să fim serioși, mișcarea de picioare a Simonei n-o întrece nimeni”.

Jaqueline a spus că a început să lucreze recent cu Victor Ioniță și lucrurile merg foarte bine. „Am schimbat cu totul stilul de antrenament. Muncesc mult; îmi place că are stilul ăsta de a mă motiva – experiența lui, faptul că a lucrat cu jucătoare de top, normal – îmi dă un impuls să-l ascult. Dacă-mi zice acum să alergăm o oră, zic «hai!»”

Printre multe alte detalii interesante, Jaqueline a povestit un episod haios de pe vremea când a câștigat Le Petits As: „Credeam că n-am ce să caut în tenisul ăsta! Pentru că nu aveam încredere în mine, nu mi-am desfăcut bagajul, zilnic eram pregătită să plec la aeroport. Pe fiecare dimineață îmi luam pijamaua de pe pat, o puneam în bagaj și eram gata de plecare”.

Urmărește întreaga discuție cu Jaqueline AICI: