Exclusiv pentru membrii Treizecizero Plus

Sorana Cîrstea revine în săptămâna a doua la Roland-Garros! Victorie cu Kasatkina și calificare în optimile de finală

Sorana revine în săptămâna a doua la Paris pentru prima oară de la traseul ei memorabil din 2009, când a ajuns până în sferturile de finală. Ca să se întoarcă acolo, va trebui să treacă de Tamara Zidansek.

Radu Marina 4 iunie 2021

Articol 30-0+ oferit gratuit tuturor cititorilor. Dacă ți-a plăcut, consideră oportunitatea unui abonament la 30-0+ (disponibil aici). Ai astfel acces la întregul conținut 30-0, dar și la alte facilități și surprize. Devii astfel susținător al proiectelor editoriale ale 30-0 și ne ajuți ca să producem mult mai mult conținut valoros

Sorana Cîrstea își continuă saltul grozav din ultimele luni, confirmându-l cu o calificare în optimile de finală de la Roland-Garros. În runda a treia, Sorana a învins-o pe Daria Kasatkina, 6-3, 6-2. A fost a 11-a ei victorie în ultimele 13 meciuri.

Nici măcar o altă căzătură nu a oprit-o pe Sorana. Momentul, care ne-a reamintit de accidentarea la gleznă suferită recent la Madrid, s-a petrecut la 2-0 în primul set. Din fericire, Sorana a scăpat doar cu sperietura și și-a putut relua jocul. A dominat-o la toate capitolele pe Kasatkina, iar meciul a decurs fără complicații, cu 31 de lovituri direct câștigătoare pentru româncă.

Sorana revine în săptămâna a doua la Paris pentru prima oară de la traseul ei memorabil din 2009, când a ajuns până în sferturile de finală.

E a treia ei calificare cel puțin în optimile unui Slam, după RG 2009 (sferturi) și AO 2017 (optimi).

*

Cu încă o victorie la Paris, Sorana adaugă și mai mult la stocul de credibilitate pe care și l-a câștigat cu sezonul ei excelent de zgură. După un titlu și o finală în săptămânile precedente, o vedem acum întorcându-se după 12 ani în săptămâna a doua la Paris, pe un culoar oricum, numai ușor nu: un cap de serie mereu incomod (Konta), o jucătoare greu de bătut pe zgură (Trevisan), și o altă jucătoare talentată, care îți poate face viața un coșmar (Kasatkina).

Ținând cont de ocazie și de context, victoria Soranei de astăzi cu Daria Kasatkina poate fi trecută fără mari emoții printre cele mai importante teste din cariera ei. Să vedem cum a reușit-o și ce urmează pentru Sorana. 

Adversara

Revenită anul acesta în prim-plan, după doi ani dificili, Daria Kasatkina s-a cățărat rapid aproape de primele 30 de jucătoare ale lumii cu două titluri WTA câștigate în acest an (Phillip Island, St. Petersburg) și a părut bine poziționată pentru un nou parcurs lung la Roland Garros, turneu unde nu a pierdut niciodată în primul tur și unde a ajuns în sferturi în 2018. Această impresie a fost accentuată de victoria categorică obținută în turul doi în fața Belindei Bencic, favorita 10 a turneului. 

Kasatkina era, așadar, un adversar greu, în formă, incomod, care le-a dat, nu o dată, motive de supărare fanilor români: pe Simona a învins-o o dată, pe Irina a învins-o de opt ori în nouă meciuri, pe Sorana o dominase clar în primul și singurul lor meci jucat, la Madrid, în 2018.  

Kasatkina poate deveni și mai periculoasă pe măsură ce reușește să impună acel ritm fals, ce constă în tot felul de schimbări de ritm și combinații: slice, top-spin, lovituri razante, lovituri foarte înalte, mingi accelerate. Sunt momente în joc în care doar împinge mingea în teren, apoi momente în care alternează o defensivă solidă cu câteva accelerări de pe forehand, și multe alte momente în care variază mult, atât ca efecte, cât mai ales ca lungime în schimburile de mingi. Mai adaugă de multe ori serii de moonballs și, dacă intri în jocul ei și o lași să se desfășoare, te amețește. Bencic, de exemplu, a intrat mult prea mult în jocul ei în turul precedent și n-a prea înțeles cum de a pierdut atât de drastic (2-6, 2-6). 

Rusoaica o jucătoare creativă, intuitivă și tocmai pentru că are multe soluții la îndemână. Desigur, nu e imposibil de învins – iar dacă adversara reușește să treacă peste aceste artificii, jocul ei se destramă. Marea problemă într-un meci cu Kasatkina e greutatea de a da la o parte aceste artificii și de a-ți impune jocul. Nu e ușor să contracarezi și să stopezi un joc atât de variat și solid, mai ales pe zgură, suprafață unde ea se simte atât de bine, mai ales într-o perioadă în care rusoaica s-a redescoperit și joacă, din nou, cel mai bun tenis al ei. 

Sorana a făcut-o, însă. Și nu doar că a făcut-o, dar i-a demontat, în două seturi scurte și în puțin peste o oră de joc, jocul Dariei piesă cu piesă. 

Cum a desfăcut Sorana jocul Dariei

Când o oponentă aruncă atâtea înspre tine, e ușor să cazi pradă tentației de a intra în ritmul impus de ea, acel ritm fals de care vorbeam mai sus. Sorana a făcut excelent două lucruri în acest meci. Primul, n-a stat la discuții cu Kasatkina și nu s-a lăsat prinsă în capcanele rusoaicei. Al doilea a fost mindset-ul ei: a intrat în meci cu gândul de a-și lua victoria, de a nu aștepta nimic și de a fi jucătoarea care stabilește ritmul. Și a făcut asta de la primul până la ultimul punct.

Pe repede-înainte, Sorana s-a năpustit peste Kasatkina atât de virulent și eficient, încât rusoaica nu a mai fost lăsată să joace. Nu doar că Sorana nu i-a dat acel timp de care Daria are atâta nevoie pentru a-și alege loviturile potrivite și a gândi punctele, dar agresivitatea româncei a fost copleșitoare – în toate dimensiunile posibile.

Ca poziționare la retur – Sorana n-a avut nicio teamă să înainteze doi metri în teren pentru a-i pedepsi serviciul doi al Dariei.

Ca mod de a accelera atunci când raliul căpăta intensitate – Sorana nu a permis ca raliul să se prelungească și a fost mereu atentă să-și folosească plusul de forță.

Prin rapiditatea cu care a reușit, în multe rânduri, să preia controlul în punct, Sorana fiind pregătită încă de la a doua lovitură după serviciu sau retur să atace decisiv.

Prin profunzimea loviturilor, mereu atentă să deranjeze și cu lungimea nu doar prin forță, mai ales la cele mingi joase, tăiate ale rusoaicei. 

La toate aceste lucruri mai adăugăm acuratețea loviturilor. Totul i-a mers. Faptul că jocul Soranei a funcționat atât de bine și absolut fiecare lovitură s-a legat nu poate fi o întâmplare. E doar rezultatul unui volum important de muncă, plus determinare.  

Dincolo de sperietura din game-ul al doilea, când a căzut, Sorana n-a avut absolut nicio emoție în acest meci, care a fost, până la urmă, unul dintre testele importante ale carierei sale. Contează rezultatele bune din turneele premergătoare Slamurilor, dar când ocazia se prezintă – iar calificarea în optimi este o astfel de ocazie – e important să îți iei șansa. Sorana a trecut testul, pentru că a avut multe arme la îndemână în fața unei jucătoare care a încercat destule, dar care n-a putut reuși nimic, tocmai pentru că Sorana nu a lăsat-o. 

Ce urmează

Pentru un loc în sferturile de finală la Paris, Sorana trebuie să treacă de Tamara Zidansek, o slovenă de 23 de ani, calificată în premieră în optimi la Roland Garros, care e și cel mai bun rezultat al său în Slamuri. Zidansek, care a jucat o finală anul acesta pe zgura de la Bogota (WTA 250), a confirmat victoria din primul tur cu Bianca Andreescu (unde a și salvat mingi de meci) reușind să treacă mai apoi de Madison Brengle și de o altă jucătoare solidă pe zgură, Katerina Siniakova. 

Zidansek pare o adversară accesibilă la prima vedere pentru un meci de tur patru la un Grand Slam. N-are foarte mare experiență, nu e obișnuită cu meciurile mari și fazele avansate ale turneelor majore. Dar va fi un meci de care pe care, pentru că ambele știu ce șansă mare au în față. Vorbim de un meci care le va duce într-un sfert de finală de Grand Slam – cu șanse bune și acolo.

Prin ceea ce face pe terenul de tenis, Tamara nu impresionează cu ceva anume; nu are o armă cu care să domine, nu generează o forță extraordinară. Dar e vorba de detalii. E tenace, acoperă foarte bine terenul și nu renunță deloc ușor, drept dovadă victoriile cu Andreescu și Siniakova, ambele meciuri de trei seturi, ambele meciuri care au trecut de două ore de joc, și în ambele a revenit de la 0-1 la seturi. 

Va fi o luptă și nu trebuie să uităm că nu clasamentul joacă (Zidansek e pe 85, Sorana pe 54), ci forma și încrederea de moment e tot ceea ce contează – capitole la care amândouă stau foarte bine. Sorana si Zidansek nu au mai jucat una împotriva celeilalte până acum. 

Îți place?