Sorana Cîrstea pierde o semifinală intensă cu Dayana Yastremska la Lyon

Treizecizero | 5 martie 2022

Sorana Cîrstea și-a văzut oprit parcursul excelent la Lyon, învinsă într-o semifinală foarte bună de Dayana Yastremska, 7-6, 4-6, 6-4, un meci de două ore și jumătate, cu câteva răsturnări de situație.

Sorana a revenit de la break în setul secund, apoi a recuperat un break și a salvat trei mingi de meci la 3-5 în decisiv. Dar n-a reușit să facă apoi și ultimul pas în fața Yastremskăi.

Ambele jucătoare au părut stoarse fizic și emoțional pe final – de altfel, Sorana a avut nevoie de un timeout medical în timpul meciului și i-a fost luată tensiunea.

Dar Dayana joacă cu o inspirație aparte în această săptămână și a fost cea care a rezistat mai bine, deși și ea, după ce a ratat cele trei mingi de meci, a părut pe punctul de a ceda emoțional. O nouă victorie cu iz de dramatism pentru Dayana în fața unei românce în această săptămână, după cea reușită cu Ana Bogdan în primul tur.

A fost o altă săptămână bună pentru Sorana Cîrstea, care continuă să facă pași importanți. Ar mai fi avut nevoie de o victorie ca să devină numărul 1 între jucătoarele din România, dar progresul ei e de aplaudat chiar și așa.

Tot la Lyon, în semifinalele de dublu, Monica Niculescu și Alexandra Panova au pierdut, 4-6, 7-5, 12-10 cu Siegemund/Zvonareva.

Sorana a început meciul mai bine și a condus cu 4-1 în primul set, apoi, deși egalată, a continuat să fie jucătoarea care a dat tonul. Pe final de set, ea a presat desprinderea și și-a făcut rost de două mingi de set la 6-5 pe serviciul advers; dar Yastremska s-a ridicat la înălțimea momentului de fiecare dată, găsind lovituri câștigătoare de rever impecabile. A urmat un tiebreak strâns, în care Sorana a revenit de la 2-4 la 5-4. Din nou Dayana a avut răspunsurile sub presiune, decizând setul cu un retur direct câștigător la prima ei minge de set.

Duelul, de o intensitate excelentă, a continuat să rămână incert, deși ucraineanca și-a tot construit un avantaj care a părut de câteva ori suficient pentru victorie. Dar Sorana a revenit de fiecare dată. Condusă cu 3-0 în setul doi, românca a luat șase din următoarele șapte game-uri. Iar în decisiv, deși n-a fost neapărat aproape pe tabelă, o revenire a Soranei a părut mereu în cărți. Mai ales când Yastremska a avut evidente dificultăți de a închide meciul la 5-3, cu două duble greșeli și alte erori într-un game lung, dramatic, încheiat până la urmă cu break pentru Sorana.

Dar la a patra minge de meci, apărută pe serviciul Soranei la 4-5, o scurtă neinspirată a acesteia a fost pedepsită de Yastremska, și aceasta merge în finala cu Zhang Shuai, cea care a eliminat-o pe Caroline Garcia. Va fi a cincea finală a carierei pentru Yastremska, prima de la Adelaide 2020 încoace.

„N-aș putea să spun că dorm prea bine acum”

Dayana a povestit câte ceva despre cum decurg zilele ei, în contextul în care joacă un turneu cu gândul la cei de acasă. „Citesc multe știri în fiecare zi. Uneori, primesc mesaje în timpul nopții, mă trezesc și citesc tot ce se întâmplă, în special în orașul meu. N-aș putea să spun că dorm prea bine acum. Mă trezesc destul de obosită dimineața. Dar poate că spiritul meu e mai puternic acum, de aceea pot să gestionez totul. Sunt ucraineancă, iar ucrainenii sunt foarte puternici, putem vedea asta în timpul acestui război. Poate și eu sunt puternică”.

„Fiecare victorie e pentru țara mea. Comparativ cu ce se întâmplă, nu are cine știe ce însemnătate”