Fast
Wimbledon, ziua a 3-a

Sorana Cîrstea, după eliminarea de la Wimbledon: „Sincer, nu prea ai voie de la 6-1, 3-0 cu două break-uri. Trebuia să găsesc soluții. Dar se mai întâmplă și d-astea”

Adrian Țoca | 29 iunie 2022
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

(Londra)

Sorana Cîrstea a fost asumată în evaluarea meciului ei cu Tatjana Maria, o adversară pe care o dominase destul de clar în întâlnirile precedente, cea mai recentă, chiar la RG, dar în fața căreia a scăpat victoria azi.

Jucătoarea a spus că așteptarea era să poată să controleze ce a venit de dincolo de fileu și a reușit să găsească soluții la stilul de joc al experimentatei germane în marea majoritate a timpului, exceptând partea de final.

Am rugat-o să descrie ce fel de impact are asupra jocului un slice atât de eficient precum cel al Tatjanei, în special pentru o jucătoare ofensivă precum Sorana.

„Da, genul ăsta de joc, slice și cu dreapta, și cu stânga merge doar pe iarbă. Din păcate, suntem pe iarbă. Nu e ușor, în același timp, odată ce te obișnuiești cât de cât, și intri în ritm, ar trebui să poți să-l controlezi, având în vedere că totul stă în mâna ta, o adversară ca cea de azi nu-ți face niciun winner. Cred că de la 0-5 am început să greșesc mai puțin, am mers mai mult în față și de acolo a mers destul de bine, 6-1, 3-0.

Acolo un pic serva m-a lăsat un pic pe final. Dacă serva era mai bună reușeam să închid meciul. Și câteva veniri la care n-am închis cu voleu, cred că au fost niște greșeli tehnice și tactice, dar asta e. Per total, trebuia să găsesc soluții. Am reușit să găsesc în marea majoritate, însă nu suficient cât să câștig meciul.” 

Specific, mingea de la Maria nu a fost una comodă, spune Sorana. „Și e singura suprafață pe care ești tot timpul jos și să ridic mingea. Pe orice altă suprafață poți să dai în minge, full power. Poți să intri și să imprimi câtă viteză vrei. Pe iarbă e mai dificil, de asta se știe că slice-ul e destul de deranjant. Am găsit soluții trei sferturi din meci. Din păcate, pe final, am lăsat un pic moale ritmul și am pierdut.”

Sorana a venit mult la fileu ca să schimbe dinamica meciului și a reușit, întorcând momentumul de la 0-5 în primul set, la 3-6, 6-1, 3-0.  

„Da, normal, am forțat să vin în față pentru că era mai ușor să încerc să fac puncte. Doar că la 3-0 am greșit câteva voleuri. Sincer, nu prea e voie să ai 6-1, 3-0 și două break-uri și să pierzi. De asta zic, serviciul nu prea m-a ajutat, câteva erori cu voleul, am început să am câteva dubii; dacă până în momentul ăla veneam liniștită sus, îmi făceam treaba, acolo am început să am câteva dubii și de acolo s-a schimbat momentumul.” 

Sorana mai spune și că nu a putut să-și facă porția obișnuită de lovituri direct câștigătoare pe serviciul al doilea, pentru că și-a pierdut ritmul. „De la atâta stat jos și încercat să ridic mingea, la un moment dat, când îmi venea mingea la retur încet, în loc să îmi fac returul normal de winner, de multe ori doar îl puneam în teren. Sunt câteva chestii tehnice și tactice care au contat azi. Asta e, n-am cum să dau rezultatul înapoi, am luptat, am încercat ce-am putut azi, se mai întâmplă și d-astea.”

Sorana nu s-a simțit frustrată de mingile de la Maria, ca atare, nu simte că a pierdut din cauza asta. „Nu e neapărat frustrant, pentru că ești obișnuit, ca sportiv, ca atunci când intri pe teren să găsești soluții la ce-ți vine din partea cealaltă. Ăla era jocul ei, știam în mare măsură ce va face. Important e cum gestionezi tu. Și trei sferturi din meci l-am gestionat bine, din păcate sfertul pe care nu l-am gestionat a fost fix pe final.” 

Goran Ivanisevic a fost din nou prezent la meciul ei, cum s-a întâmplat și la Roland-Garros. „Da, a venit, a încercat un pic să mă ajute la un antrenament. Normal că e o onoare, e un om extraordinar.”

Citește și partea a doua a declarațiilor Soranei: „Absolut, discuția despre eșec ar trebui să se schimbe”