Fast
Simona, sferturi la Washington

Simona supraviețuiește unui meci complicat cu Duque-Marino, trece în sferturi la Washington

Treizecizero | 3 august 2017

N-a fost frumos, posibil nici (tocmai) sănătos: dar Simona Halep a bifat o nouă victorie, 3-6, 6-4, 6-2 în turul doi la Washington, contra columbiencei Mariana Duque-Marino, într-o oră și 40 de minute de joc efectiv. Un meci jucat pe o căldură greu de suportat la nivelul terenului, făcut greu de insistența columbiencei, și mai greu de erorile și de startul ratat al Simonei. Însă, după un prim set slab, numărul 2 mondial și-a reglat jocul la timp, a temperat alte două mici căderi – câte una în fiecare dintre următoarele două seturi – și a închis meciul cu bine.

https://twitter.com/TennisChannel/status/893189423411609601

Termometrul prezentat într-un cadru de producătorii transmisiei TV a arătat echivalentul a aproximativ 64 de grade Celsius la nivelul terenului. La rândul său, într-un tweet de după meci, Darren Cahill a spus (în același timp în care a dat un vot negativ echipamentului negru al româncei) că umiditatea a făcut condițiile de joc de la ora meciului Simonei cu Duque-Marino mai dificile decât cele din Australia, considerate aproape în unanimitate printre cele mai greu de suportat de către tenismani.

În aceste condiții, parcă e de înțeles Simona că nu și-a adus energia și tenisul cel bun la startul meciului cu Duque-Marino. În locul unui progres după meciul cu Sloane Stephens, lucrurile au mers parcă mai degrabă înapoi; Simo și-a pierdut prompt serviciul și a împărțit cu larghețe erori în stânga și-n dreapta, având o contribuție însemnată la câștigarea primului set de către Duque Marino, în care nu și-a făcut rost de nicio minge de break. Columbianca a trimis adesea mingi pe centru, cu care a atras greșeli neforțate din partea româncei, care a lovit prea plat și fără răbdare la construcție, fără să-și folosească prea mult picioarele. Chiar și cu discutabilele criterii de socotire ale acestor UE de către statisticienii producției (criterii chestionate pe Twitter de câteva voci), tot au fost multe pentru standardele Simonei.

Între seturi, Darren a coborât și i-a recomandat Simonei să își reamintească de jocul de zgură, să lovească cu mai mult topspin și să se concentreze pe reverul lui Duque-Marino, punctul nevralgic al sud-americancei, pe unde să-și facă intrarea înapoi în meci. Simona a pus repede în practică și s-a desprins ușor la 5-1, în cea mai limpede perioadă a jocului pentru ea; în timpul ăsta, forehandul a fost mult mai eficient, iar diferența de nivel dintre cele două, foarte bine pusă în evidență. Dar după ce Halep nu a reușit să închidă setul când a servit la 5-1, Duque-Marino a luat un timeout medical, amețită din cauza căldurii, iar pauza a părut s-o scoată din ritm pe Simona, deși Cahill a pus iarăși lucrurile în perspectivă: “Oricât ți-ar fi de greu, îți e mai bine decât îi e ei”, a spus antrenorul australian către o Simona care-și ținea capul în palmă, la rându-i afectată de căldură. Când s-a reluat jocul, nu s-a văzut, în primă fază, că Simonei i-ar fi mai bine decât adversarei ei: Simona și-a mai pierdut odată serviciul și a lăsat pe ultimul moment acel al șaselea game de care avea nevoie ca să ducă meciul în decisiv.

Înainte de setul trei, niciuna dintre jucătoare nu a invocat regula căldurii, care ar mai impus o pauză de 10 minute. Tot Cahill a explicat că o altă pauză nu i-ar fi picat atât de bine Simonei, ar fi scos-o complet din ritm. “Nu mai e tenis acum, e mental. Orice înduri tu, îndură și ea”, i-a spus antrenorul lui Duque-Marino elevei sale, iar aceasta a mai avut o forțare, revenind de la mingi de 3-0 pentru Simona, într-o perioadă în care erorile se adunaseră iar în partea româncei. Dar acela a fost și ultimul push al outsiderei; după un hold obținut pentru 3-2, cu ajutorul câtorva servicii nereturnate, Simona nu s-a mai uitat în urmă, oprind ceasul meciului la o oră și 40 de minute; altfel, un ritm rapid pentru trei seturi.

 

Simona o va revedea pe Ekaterina Makarova în sferturi. Halep a învins-o pe aceasta în trei meciuri din cele patru întâlniri, dar unica înfrângere e și cea care a primit cea mai multă atenție; e vorba de meciul din sferturi la Australian Open 2015 (6-4, 6-0), după care Simona recunoștea că n-a mai încercat tot ce putea în setul al doilea și a spus că nu va mai ceda niciodată un meci așa. Simona a învins-o în următoarele două întâlniri pe rusoaică, ambele pe hard (la Dubai 2015 și Indian Wells 2016).

Un eventual traseu până în finală la Washington al Simonei ar face ca locul 1 să fie pe masă săptămâna următoare, la Toronto. Toate scenariile sunt pe site-ul WTA.

Foto: Haptic Kinetics 2017

***

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Mai multe detalii despre cuprins, aici. Poți cumpăra revista de aici.