Fast
Simona se retrage de la Washington

Simona s-a retras în decisivul cu Makarova. Traseu oprit în sferturi și pentru Monica Niculescu

Treizecizero | 4 august 2017

Simona Halep a decis să se retragă la 6-2, 3-6, 0-1 cu Ekaterina Makarova, după ce a solicitat o intervenție a echipei medicale și i s-a luat tensiunea pe teren. Motivul oficial al retragerii: insolație.

O zi care a început cu zâmbete schimbate de Simona și Ekaterina, după ce românca a ajuns cu vreo două minute întârziere pe teren, s-a încheiat cu o strângere de mână între cele două, în momentul în care Simona a renunțat să mai continue, punând de facto capăt meciului.

Simo a acuzat și ieri amețeli din cauza căldurii suportate în victoria cu Duque-Marino, spunând ulterior că s-a simțit un pic rău după al doilea set. Programată, la dorința ei, pentru al treilea meci la rând în deschiderea programului, Simona nu a mai putut, în cele din urmă, duce cu bine efectele căldurii.

Între zâmbetele de început și strângerea de final, am avut un set câștigat de Simona fără să forțeze; am văzut un joc mult mai îngrijit decât în precedentele două tururi, am mai văzut mingi adânci, care i-au luat timpul rusoaicei, plus câteva servicii foarte eficiente. Peste astea, multe erori ale Makarovei. Când aceasta a intrat, în fine, în meci, am văzut singurul segment în care ambele au jucat simultan ceva mai bine, undeva între 4-1 în primul set și 2-1 în al doilea. Tot Simona a ieșit mai bine și din această perioadă a jocului. Apoi s-a desprins cu break la început de set doi grație, printre altele acelui forehand superb de la 1-1, 15-30; un schimb de revăzut pentru admiratorii jocului Simonei – ea controlează ritmul punctului, apoi, deși este împinsă în spate de o minge care se urcă pe ea, își recâștigă poziția datorită jocului de picioare și poate genera suficientă forță cât să producă winner curat.

De aici, lucrurile au cotit-o rapid în direcția opusă: Simona și-a pierdut focusul, a devenit pasivă și a lăsat-o pe Makarova să impună ritmul. A urmat o serie de patru game-uri consecutive luate de rusoaică, și, în pofida unui efort de ultim moment la 2-5, Halep a cedat setul. După o discuție de consultare cu Cahill, românca a cerut intervenția echipei medicale după primul game al decisivului și apoi s-a retras.

La conferință, Simona a spus că nu s-a simțit deloc bine în noaptea precedentă, iar cumulul celor trei zile petrecute pe teren în căldură a ajuns-o din urmă. Ea închide astfel o săptămână pe care o consideră utilă, dar care n-are multe concluzii lămuritoare. Experiența jocului pe caniculă s-ar putea dovedi utilă la New York, dar afară de asta, nu-s multe șanse ca Washington să rămână în memoria cuiva pentru ceva anume. Poate doar ca un loc în care s-a putut reacomoda cu hardul în meciuri oficiale pe mize foarte mici, în care erorile nu cântăresc așa mult. Privirile se îndreaptă acum spre Toronto (tragerea deja e făcută), unde, după câteva zile de pauză, Simona va reveni la un nivel de competiție mult mai înalt.

Monica s-a oprit și ea în sferturi

Nici Monica Niculescu nu a avut o zi tocmai bună, ea fiind învinsă de Julia Goerges în două seturi (6-3, 6-4). A fost una din acele zile în care Goerges a fost în zonă în foarte multe momente, iar atunci când e în meci, e greu să-i faci faţă. Nemţoaica a început meciul tare, s-a dus repede la 4-0 cu 10 lovituri direct câştigătoare în tot acest timp, iar de aici Monica a încercat o revenire interesantă, reuşind 3 game-uri la rând. Şi la 3-4 Moni a avut câteva şanse să egaleze, însă nemţoaica a fost mult prea puternică în astfel de momente, reuşind  să vină cu un as sau cu un forehand câştigător.

În setul doi, Moni a încercat să schimbe câte ceva; a fost mai agresivă cu reverul, a încercat să vină la fileu de câteva ori, iar cu forehand-ul slice a lovit mai incisiv, reuşind să înceapă setul cu break. S-a dus rapid la 3-1, dar de aici Goerges a fost impecabilă; nu a mai greşit nicio minge, a avut serii de 12 puncte câştigate consecutiv, iar uneori chiar şi ea părea uimită de câte lovituri reuşeşte să trimită fix pe linie. La 4-5, Niculescu a început ezitant, o dublă greşeală, apoi erori cu forehand-ul, iar după un nou retur câştigător şi un alt winner cu forehand-ul, nemţoaica a închis meciul, reuşind să se califice în a 5-a ei semifinală a sezonului.

Foto: Haptic Kinetics 2017