Fast
Toți ochii pe Toronto și Montreal

Canada, tragerile la sorți. Simona, traseu cu Lucic-Baroni, Ostapenko și Muguruza. Cinci românce în calificări

Treizecizero | 5 august 2017

În contextul actual din WTA, Toronto se anunță un turneu foarte tare, iar deznodământul, ca de obicei, greu de anticipat. La un an de la acea săptămână nemaipomenită în Montreal, cu titlu la simplu și finală la dublu alături de Monica Niculescu, misiunea Simonei Halep va fi privită cu și mai mult interes: pentru că este implicată direct în lupta pentru locul 1, pentru că e campioana en-titre și pentru că e una dintre jucătoarele care are multe rezultate bune în vara nord-americană de hard.

La aceste motive se mai adaugă unul: cum va gestiona Simona un traseu care, pe hârtie, arată de foc? Vom afla curând. Cu turul 1 liber, Simona va avea un debut de foc, fie cu Madison Keys, adică oponenta ei din finala de anul trecut, fie cu vechea cunoștință Mirjana Lucic-Baroni, unul dintre acele conturi încă nereglate de Simona.

Turul al treilea ar putea însemna un meci cu Kiki Mladenovic, asta dacă jucătoarea din Franța va ieși dintr-un segment de tablou cu Strycova, Gavrilova și o jucătoare din calificări. Cum vom vedea, jucătoarele din calificări nu-s de neglijat.

În sferturi, Simona ar putea primi un rematch cu Jelena Ostapenko; letona va avea de demonstrat și la nivel de turnee WTA că poate relua seria excelentă de la RG și Wimbledon. Tot pe aceeași parte, Svetlana Kuznetsova, Caroline Garcia sau Julia Goerges, în formă vara asta.

Pe sfertul trei de tablou, de unde s-ar alege adversara din semifinale a Simonei, Garbine Muguruza e bine poziționată; se mai detașează Elina Svitolina sau Venus Williams.

Traseul Karolinei Pliskova este mult mai îndulcit; în termeni de formă, Caroline Wozniacki e cel mai redutabil nume de pe sfertul de tablou al numărului 1. Pe sfertul al doilea, Angelique Kerber are o șansă să-și construiască reintrarea în formă; tot aici mai sunt Kvitova și Konta.

Una peste alta, un tablou tare, plin cu meciuri tari sau potențial tari, pe care absențele Sharapovei sau Azarenkăi nici nu se observă. Un tablou care confirmă că aceste turnee cu număr mic de intrări direct pe tablou se pot dovedi, adesea, foarte, foarte greu de câștigat și trebuie apreciate ca atare.

https://twitter.com/rogerscup/status/893596975257460736

Cinci românce în calificări

Cum toate au prins cut-ul de la Toronto într-o perioadă în care clasamentele lor fie erau în cădere, fie într-o urcare insuficientă, celelalte cinci jucătoare românce de top ale acestui moment sunt toate în calificări, unde vor debuta sâmbătă. Un tablou de calificări foarte puternic, dar lucru care se întâmplă adesea la acest tip de turnee. Din păcate, două dintre ele se vor întâlni între ele: Monica Niculescu și Ana Bogdan confirmă trendul arătat aici, anume că tind să se întâlnească des cu alte românce. Va fi al treilea lor meci direct în ultimii trei ani, după București 2015 și US Open 2016.

Irina Begu e bine poziționată pentru a prinde tabloul: va debuta cu japoneza Kato, apoi ar întâlni-o pe învingătoarea dintre Brady și Cabrera. Sorana Cîrstea o va întâlni pe Alexandra Wozniack, apoi învingătoarea dintre Giorgi și Boserup. Patricia Țig va debuta cu rusoaica Vikhlyantseva, cu învingătoarea dintre Vekic și Branstine la orizont.

https://twitter.com/rogerscup/status/893583179097001984

Drumul lui Rafa spre primul loc nu e simplu

Cu absențele lui Murray, Djokovic, Wawrinka sau Cilic deja discutate, e limpede că marea miză a Mastersului de la Montreal este locul 1. Rafa Nadal îl poate obține în această săptămână cu condiția să ajungă în semifinale, dar drumul lui nu va fi simplu. Cu primul tur liber, spaniolul, care-i cap de serie 1, va debuta cu învingătorul dintre Borna Coric și un jucător din calificări, apoi l-ar putea primi pe Del Potro sau pe Isner în turul al treilea și pe Milos Raonic, eroul local, în sferturi. Alex Zverev e prognozat de sorți ca favoritul pe care Nadal l-ar întâlni în semifinale.

Federer, care joacă Montreal pentru prima dată din 2011, va debuta cu învingătorul dintre doi canadieni, Pospisil și Polanski. Jack Sock, Kei Nishikori (sau Gael Monfils) și Dominic Thiem ar fi drumul său către o posibilă finală cu Nadal.

Nadal și Federer n-au mai fost favoriți 1 și 2 la un Masters din 2011.

Altfel, Juan Martin Del Potro continuă să nu primească trageri mai comode în primele tururi; acum debutează cu Isner. Mulți big-hitteri înghesuiți în al doilea sfert de tablou, sfertul lui Zverev, unde-i regăsim pe Tsonga, Muller, Querrey, Kevin Anderson sau Khachanov. Tot acolo e și Kyrgios, care vine după trei retrageri consecutive.

Pe sfertul trei, al lui Thiem, Grigor Dimitrov are o oportunitate bună să-și recapete momentumul rătăcit undeva după prima lună a anului.

***

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Merită! 😉 Și, în plus, susții site-ul pentru proiecte de conținut viitoare. Mai multe detalii despre cuprins, aici. Poți cumpăra revista de aici.

***

Stă cu fața îngropată în prosop, de parcă nici nu poate să privească lumea.

Cum de ajuns iar aici, așa? Ultima dată când l-am văzut cu adevărat se împleticea, printr-un tunel claustrofob, cu umerii și cu capul plecate, către o destinație aparent necunoscută, o imagine a singurătății, a dezolării și a fragilității umane.

La mijlocul setului trei, conducea cu 3-1 și am crezut, sincer, că nimic nu mai poate sta în calea unui deznodământ rapid, favorabil pentru el. Fără să fie spectaculos, jocul lui avea o oarecare consistență: servea bine, ținea sub control erorile neforțate, se impunea în raliuri, urca la fileu, îl împingea pe adversar undeva la distanță în spatele terenului, într-o zonă în care acesta nu se putea aduna. Nu erau artificii în jocul lui, dar era bine. Chiar neașteptat de bine pentru un meci de-al lui în 2015.

Apoi a început. Marea alunecare.

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017, textul „Uitați-vă la ei acum! – Cum s-a întors înapoi în fruntea tenisului cea mai faimoasă pereche de rivali a istoriei lui”, semnat de Dana Maria Dogariu