Fast
Numărul 2, din nou pe un tablou WTA

Simona Halep se reîntoarce pe teren la Praga, debutează cu Polona Hercog. Tabloul cuprinde multe românce și adversare tradiționale

Radu Marina | 8 august 2020

Tenisul continuă la Praga și Lexington. Simona Halep și Serena Williams reintră în circuit; patru românce pe tabloul din Cehia; Gabriela Ruse și Laura Paar încearcă să li se alăture

CÂȘTIGĂ tricouri oficiale de joc din colecția Roland Garros și alte premii-surpriză. AICI!

După Palermo, primul turneul oficial după cinci luni de pauză, tenisul continuă, începând de luni, cu alte două turnee WTA International: Praga și Lexington, unde principalele favorite sunt Simona Halep, locul 2 mondial, și Serena Willims, care va debuta astfel în ceea ce acum este un segment de hard american scurtat, și diferit de alți ani (Lexington – Cincinnati – US Open). 

Praga | Traseul Simonei la revenirea în circuit 

Principala favorită a turneului de la Praga este, așadar, Simona Halep, care va juca în Cehia primul ei meci oficial după o pauză de cinci luni. Simona va încerca să continue la Praga (și nu doar aici) ce a început la Dubai, ultimul turneu la care a participat înainte de oprirea circuitului. La Dubai, Simona a câștigat al 20-lea titlu al carierei după un efort brutal, care s-a lăsat cu un trofeu și cu o accidentare: patru victorii muncite și dramatice cu Ons Jabeur, Aryna Sabalenka, Jennifer Brady și Elena Rybakina. 

La peste cinci luni de la acel turneu, Simona e refăcută, e sănătoasă, dar provocările nu vor lipsi la acest prim turneu post-revenire: dincolo de stresul inerent dat de actualul context, e de luat în calcul pauza foarte mare de la ultimul meci jucat, o raritate în cariera ei, pe care va trebui să o gestioneze. 

Prima tragere la sorți post-pandemie o aduce în calea Simonei pe Polona Hercog, o cunoștință mai veche, pe care anul trecut a întâlnit-o în două rânduri și care a participat săptămâna aceasta la Palermo, fiind învinsă de Elisabetta Cocciaretto. De fiecare dată întâlnirile Simonei cu Hercog au fost dure și au mers în trei seturi. Tot de fiecare dată, victoria i-a aparținut Simonei. 

În turul următor, Simona s-ar putea întâlni, într-un duel românesc în premieră, cu Patricia Țig, dacă Pati va trece de Barbora Krejcikova, cea pe care a învins-o în 2019 la Karlsrhue, în două seturi.

Sferturile de finală i-ar putea aduce Simonei altă rivală tradițională, pe Anastasia Pavlyuchenkova, favorita 6, care o întâlnește în primul tur pe Arantxa Rus. Sau, de ce nu, pe Anastasija Sevastova, care începe cu o jucătoare venită din calificări. Atât pe Sevastova (6-2 la H2H), cât și pe Pavlyuchenkova (8-0), Simona le domină la întâlnirile directe. 

Drumul Simonei către o finală la Praga ar putea fi continuat, dacă se respectă capii de serie, cu Dayana Yastremska sau Barbora Strycova. Iar o posibilă adversară în finală s-ar alege din Petra Martic (în semifinale la Palermo, debutează Varvara Gracheva), Elise Mertens (vs. Jasmine Paolini) sau Veronika Kudermetova (vs. Eugenie Bouchard). 

De asemnea, Simona va fi prezentă și pe tabloul de dublu, acolo unde va face pereche cu Barbora Strycova. 

Irina Begu, Patricia Țig și Ana Bogdan, pe tabloul principal, Laura Ioana Paar, Gabriela Ruse, Irina Bara și Jaqueline Cristian luptă în calificări 

Alături de Simona, pe tabloul principal mai sunt prezente alte trei jucătoare din România, existând șansa ca lor să li se mai adauge și altele, dacă vor trece de cele trei tururi de calificări. 

Pe tabloul de calificări, Laura Ioana Paar a făcut un prim pas astăzi, după ce a eliminat-o în două seturi clare, 6-2, 6-0 pe Linda Noskova. Iar Gabriela Ruse a obținut o victorie solidă, 6-4, 6-3, cu olandeza Indy de Vroom. Jaqueline Cristian si Irina Bara n-au fost însă prea norocoase astăzi. Jaqueline a fost învinsă în două seturi, 6-1, 7-6, de Tamara Korpatsch, favorita 3, în ciuda faptului că a salvat patru mingi de meci. Irina a scăpat din mână victoria cu Magdalena Frech, după ce a condus cu 6-2 și 3-2 (cu break), fiind învinsă în cele din urmă 2-6, 6-3, 6-1. 

Revenind la tabloul principal, Irina Begu o va avea ca adversară în primul tur pe Dayana Yastremska, favorita 4; Ana Bogdan întâlnește o jucătoare din calificări. Iar Patricia Țig se revede cu Barbora Krejcikova.

Lexington | Revine și Serena Williams 

În paralel cu Praga, în perioada 10-16 august se va desfășura competiția de la Lexington, turneu aflat la prima ediție. E o mutare temporară a competiției de la Washington, însă Lexington încearcă să-și asigure un loc definitiv în calendar începând de la anul.

Este și primul turneu oficial care se va dispută în SUA de la oprirea circuitului, turneu cu o lista de start mai mult decât impresionantă, ținând cont că vorbim de un turneu WTA de categorie International: Serena Williams, Aryna Sabalenka, Johanna Konta, Amanda Anisimova, Sloane Stephens, Yulia Putintseva, Ons Jabeur, Venus Williams, Victoria Azarenka, Cori Gauff sau Marie Bouzkova vor fi prezente pe tabloul principal. 

Pe tabloul de calificări există o șansă foarte mare să fie prezentă și Gabriela Talabă, o jucătoare cu un progres interesant înainte de suspendarea circuitului; ea ar urma să acceadă pe lista jucătoarelor prezente în calificări, în urma mai multor retrageri.