Fast
Simona vs Garcia, sâmbătă, 18:00

Shapovalov confirmă șocul cu Nadal, devine cel mai tânăr semifinalist de Masters. Federer continuă seria victoriilor

Radu Marina | 12 august 2017

Ploaia a dat peste cap programul zilei la Montreal și Toronto; cel mai afectat a fost turneul fetelor, iar cele mai serioase implicații le suportă Simona Halep și Caroline Garcia; meciul lor a fost mutat pentru sâmbătă, la ora 11:o0, ora locală (18:00 la București), pe Grandstand, după ce, anterior, era programat pe Centre Court, în încheierea sesiunii de seară.

Meciul dintre Elina Svitolina și Garbine Muguruza n-a apucat nici el să se termine, dar cele două au dus la capăt un set, câștigat de Garbine cu 6-4. Cele două vor relua meciul de la aceeași oră 11:00, ora locală.

Câștigătoarele celor două meciuri vor avea viață grea, pentru că se vor reîntoarce pe teren pentru duelul direct, cu miza un loc în finală. Semifinala dintre Halep/Garcia și Muguruza/Svitolina e programată nu înainte de ora 1:00, ora României, în noaptea dintre sâmbătă și duminică.

Cealaltă semifinală e deja stabilită: Caroline Wozniacki vs Sloane Stephens. Acest meci va începe de la ora 20:00, ora României.

https://twitter.com/darren_cahill/status/896190672742490112

*

E greu să faci o surpriză precum cea reușită ieri de Shapovalov cu Nadal, e și mai greu să o confirmi. Dar puștiul canadian a făcut fix asta, adăugând o nouă victorie cu revenire de la 0-1 la seturi, 3-6, 6-3, 6-4 în fața francezului Adrian Mannarino, într-o nouă seară cu atmosferă electrică la Montreal.

Shapovalov a început lent, explicabil după consumul de energie de ieri, dar a recuperat pe parcurs, ajutat și de pauza impusă de ploaie. A împins cumva meciul în decisiv, iar când linia de sosire s-a apropiat, canadianul a făcut iar alegerile potrivite și a crezut mai mult. Puncte precum acesta au ajutat, de asemenea.

https://twitter.com/treizecizero/status/896175619771437056

https://twitter.com/TennisTV/status/896175269521829888

Când joci cu atâta încredere, iar publicul te susține într-o asemenea manieră, e mult mai ușor să scoți acel 10 la sută în plus necesar ca să câștigi astfel de meciuri. Ce impresionează cel mai mult la Shapovalov e, pe lângă încredere, felul în care se poartă pe teren în momente cheie, pe care le tratează ca și cum face asta de ceva vreme.

Shapovalov, care devine cel mai tânăr semifinalist de Masters din istorie, nu va putea primi acea excepție specială care se poate acorda pe tabloul de la Cincy în cazuri similare, pentru că apucase să se înscrie deja în … challengerul de la Vancouver. Cu punctele adunate aici, el va sări până în zona locului 67.

https://twitter.com/TennisTV/status/896180644190998530

În semifinale, Denis îl așteaptă pe învingătorul dintre Zverev și Kevin Anderson. Dacă va fi Zverev, meciul promite realmente să fie un hit. Oricum, e tot mai clar că NextGen își trimite tot mai mulți reprezentanți la înaintare.

Ceva mai devreme, Roger Federer reușise o nouă victorie în faţa spaniolului Roberto Bautista-Agut şi s-a calificat în a 6-a semifinală a sezonului, din 8 turnee jucate. Încă neînvins în turnee de Masters (sau de Slam), el a ajuns la 15 victorii consecutive, el se poziționează bine pentru a reveni pe locul 1 mondial.

Spre deosebire de ieri, când a început meciul greu şi nu s-a regăsit mai deloc, astăzi elveţianul a arătat mult mai bine. Serviciul a fost la cote foarte înalte tot meciul (în primul set nu a avut nicio minge de break de înfruntat şi a pierdut doar 3 puncte pe serviciu), iar în momentele importante a excelat. Dacă în primul set ambii şi-au făcut serviciul fără mari probleme până la 4-4, de acolo, Federer a reuşit câteva puncte grozave din preajma fileului şi a pus o presiune enormă cu returul, obţinând break-ul după o dublă greşeală a spaniolului.

https://twitter.com/TennisTV/status/896093814061809664

În setul second, Federer a început cu break, dar a pierdut repede avantajul după câteva erori, iar apoi echilibrul s-a rupt la 3-2, când din nou Fed a fost la cu totul un alt nivel faţă de spaniol, reuşind să lege foarte bine jocul şi obţinând break-ul. Bautista-Agut a continuat să se bată, a reuşit câteva winnere cu forehand-ul, dar insuficient, mai ales că Roger a servit solid tot meciul. Următorul adversar pentru elveţian va fi olandezul Robin Haase, care a trecut în trei seturi de Diego Schwartzman, reuşind astfel, la 30 de ani, cel mai important rezultat din cariera sa, prima semifinală la un Masters.

https://twitter.com/wtafever/status/896109554840158208

La Toronto, Caroline Woznicki a trecut de Karolina Pliskova într-un meci de aproape 3 ore, cu multe reuşite pentru ambele și întrerupt în câteva rânduri de ploaie. Cumva surprinzător, pentru Wozniacki e prima victorie la un lider mondial din carieră. E a 8-a ei victorie împotriva unei jucătoare din top 10 în acest an.

Wozniacki a reuşit în primul set o revenire impresionantă. A fost condusă cu 1-5 de Pliskova, iar după cele câteva întreruperi cauzate de ploaie, daneza a reuşit să câştige 6 game-uri la rând, pe fondul unui joc agresiv, în care returul a făcut diferenţa. Până la 1-5, Wozniacki a răspuns ritmului impus de cehoaică, a jucat la siguranţă şi nu a deranjat-o cu nimic pe Pliskova. Dominată categoric, Caroline a început revenirea cu câteva mici schimbări; întâi a fost mai incisivă cu reverul, a făcut pasul în faţă şi a atacat ori de câte ori a avut ocazia (a încheiat setul cu 12 winnere), iar cu returul a încercat să pună cu orice preţ mingea în teren (Pliskova a reuşit doar 2 aşi). Apoi, serviciul la corp i-a adus multe puncte, reuşind de altfel să închidă setul cu un as.

Vizibil nervoasă, Pliskova a continuat să lupte, a salvat în câteva rânduri mingi de break şi a reuşit cu greu să ducă setul în tiebreak. Aici, Wozniacki a revenit din nou la stilul caracteristic; nu a riscat, a preferat să aştepte eroarea, iar prudența a costat-o setul.

https://twitter.com/WTA/status/896114608879972353

În decisiv, Pliskova a început foarte bine. A avut momente de joc extraordinare, a avut serii de winnere cu reverul în lungul liniei, a câştigat majoritatea schimburilor mai lungi, inclusiv unul de 32 de lovituri, iar la 4-2 părea că se îndreaptă către victorie. Numai că Wozniacki a fost din nou inspirată la retur, acolo unde la 3-4 a returnat cu slice-ul de forehand, a încercat cu disperare să pună mingea în teren, iar asta a surprins-o pe Pliskova, care şi-a cedat la zero serviciul. După pierderea serviciului, Karolina a cedat, reuşind să mai câştige până la finalul meciului doar 4 puncte, în drum spre primul ei eșec din calitate de lider WTA.

Pentru un loc în finală, Wozniacki va juca cu Sloane Stephens, surpriza plăcută a turneului, care a trecut de Lucie Safarova în trei seturi, salvând şi trei mingi de meci. E prima semifinală din carieră la un turneu Premier 5 pentru americancă, care reuşeşte o nouă victorie spectaculoasă, după cele cu Petra Kvitova şi Angelique Kerber.

După două seturi în oglindă, în care au reuşit pe rând să domine jocul; Stephens în primul set iar mai apoi Safarova în setul doi, decisivul le-a adus pe ambele la cel mai bun nivel. Stephens a fost cea care a reuşit prima break-ul în decisiv, desprinzându-se la 3-1, însă Safarova a continuat să preseze, a fost mai agresivă şi a recuperat rapid. La 4-4, după o dublă a lui Sloane şi un rever câştigător al cehoaicei, Safarova urma să servească pentru meci. Au fost momente de joc incredibile; iniţial Stephens a salvat prima minge de meci cu un rever în lung de linie după un schimb imens, iar apoi a continuat să fie foarte solidă, reuşind să salveze alte două mingi de meci tot cu lovitura de rever. După ce a egalat la 5, şi-a făcut cu uşurinţă serviciul iar Safarova a părut că nu se mai poate concentra la ce are de făcut după mingile de meci ratate, încheind meciul cu o dublă greşeală.

Între timp, tragerea la sorți de la Cincinnati e deja făcută, cu câteva teme de discuție foarte interesante pentru turneul săptămânii viitoare:

 

 

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „Sacrificiul zadarnic al lui Fabio”, textul de ficțiune al lui Codruț Baciu – o poveste cu final surprinzător despre cea mai mare răsturnare de situație din tenis – plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția De Vară 2017, de aici.