Fast
Ce-i de știut de la Sydney

Radwanska și Kerber dau alte semne de revenire; Alex de Minaur mai face o victimă

Radu Marina | 9 ianuarie 2018

Cât de mult se pot schimba lucrurile într-un singur an. Dacă anul trecut Radwanska era cap de serie 2 la Sydney și juca finala cu Johanna Konta, anul acesta, după o cădere drastică în clasament, poloneza n-a fost cap de serie la Sydney, iar reeditarea finalei din 2017 s-a jucat în primul tur. Tot o consecință firească a unei căderi (și mai) mari a fost întâlnirea dintre Venus Williams și Angelique Kerber, încă din turul doi. Anul trecut, Kerber era lider mondial și favorită principală la Sydney, acum e ieșită din top 20 și nevoită să joace din primele tururi cu capi de serie.

Însă noul context nu le-a afectat nici pe Aga, nici pe Angie. Amândouă au obținut victorii importante împotriva unor jucătoare de top 10 și ambele dau mici semne de revenire. Dacă pentru Radwanska victoria (6-3, 7-5) a fost prima vs. top 10 din octombrie 2016 încoace, pentru Kerber, succesul cu Venus (5-7, 6-3, 6-1) a fost abia al doilea la o jucătoare de Top 10 în ultimul an.

Încurajator este și că victoriile au venit fără ca Aga și Angie să impresioneze neapărat; în schimb, au fost în meci, au așteptat momentul oportun și au avut răbdare. Radwanska a revenit de la 1-3 în decisiv și a legat 7 game-uri la rând cu o Konta care nu a părut deloc în apele ei și a forțat parcă mult prea mult loviturile. Kerber (care trecuse anterior de Safarova) a trebuit să revină de la set pierdut (asta deși a condus cu 5-3 și minge de set în primul) pentru a le câștiga pe următoarele două destul de clar, jucând la siguranță și forțând-o pe Venus să greșească; iar erorile americancei nu au fost deloc puține, mai ales în decisiv, unde a ratat din toate pozițiile.

O jucătoare aflată într-o situație similară este și Dominika Cibulkova. Ea a încheiat 2016 cu cel mai important titlu al carierei (Singapore), a început 2017 de pe locul 6, dar l-a încheiat în top 30, după un sezon mult sub așteptări. Și pentru ea anul acesta e o oportunitate de a se redresa, iar începutul e încurajator. La Sydney, primul turneu la care participă în acest an, e deja în sferturi, după două victorii clare la Anastasija Sevastova și Elena Vesnina, jucătoare nu tocmai facile.

Cibulkova mărturisea recent că sezonul trecut a fost unul cu multe lecții pentru ea, începând de la gestionarea presiunii, până la modul de desfășurare al antrenamentelor și reacția la accidentări. Domi spunea că, până anul trecut, antrenamentele însemnau totul; se pregătea foarte intens, dădea totul la fiecare antrenament, știind că munca asta va fi răsplătită în meciuri. Doar că în ultimul an această intensitate i-a provocat o serie de accidentări și a lăsat-o fără energie în foarte multe meciuri. “Acum nu mai e același lucru ca atunci când aveam 20 de ani și mă antrenăm ca un cal, cum spunem noi în Slovacia. Trebuie să fiu foarte atentă la semnele pe care mi le transmite corpul, astfel încât să mă pot antrena și să pot juca într-o dispoziție bună, atât fizic, cât și mental. Dacă anul trecut am jucat 23 sau 24 de turnee, anul acesta va fi total diferit; voi juca cel mult 18 turnee, iar dacă lucrurile vor merge bine, probabil 15”.

Aceasta este o idee susținută și de Roger Federer, chiar recent, la Perth: “Când ești tânăr, ești capabil să te antrenezi 4 ore pe zi timp de 10 zile consecutive, dar pe măsură ce înaintezi în vârstă, cred că antrenamentele trebuie să se orienteze mai mult spre calitate. Cantitatea rănește corpul, iar cum eu deja am peste 1.500 de meciuri jucate, trebuie să fiu foarte atent”.

În meciul următor, Dominika Cibulkova o va întâlni pe Angelique Kerber, cu care până acum și-a împărțit victoriile (5-5 la H2H). E un meci de văzut; contrastul de stiluri dintre cele două au oferit mai mereu meciuri excelente – ultimele, în 2016, chiar la Singapore, turneu câștigat de Cibulkova.

Pe tabloul masculin de la Sydney, Alex de Minaur, care a ajuns pe tabloul principal cu ajutorul unui Special Exempt obținut datorită semifinalei de la Brisbane, a trecut de Fernando Verdasco în două seturi foarte clare, 6-4, 6-2. Așadar, Verdasco se adaugă pe lista victoriilor mari obținute de australian în decurs de doar o săptămână, după Steve Johnson și Milos Raonic. Îl va întâlni pe Damir Dzhumhur, favorit 7. Daniil Medvedev și Denis Shapovalov, alți doi jucători de urmărit din noua generație, au obținut primele lor victorii în acest sezon. Medvedev vine din calificări la Sydney și a trecut în primul tur de Philipp Kohlschreiber, iar la Auckland, Shapovalov l-a învins în două seturi pe Dutra Silva; îl așteaptă un meci tare în optimi, cu Juan Martin Del Potro. Pe tabloul de dublu de la Sydney, Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au început sezonul cu o victorie în primul tur, pe când Florin Mergea și Nenad Zimonjic au pierdut la perechea Kubot/Melo, principalii favoriți ai turneului.

| Foto: Jimmie48Photography

***

Nou! Am lansat „Simona de păstrat”, un album foto.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului.

Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

 

În Shop sunt ultimele tricouri disponibile din 30-0 Onederful, tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! 

Vezi detaliile și cumpără Onederful de AICI 

Vezi detaliile și cumpără Onederful Black de AICI